Salta al contenuto

Moldweb
Moldova Community Italia utilizza cookies. Leggi le Regole privacy per maggiori informazioni. Per rimuovere questo messaggio clicca sul pulsante qui di fianco:    Accetto l'uso dei cookies
  • Login con Facebook Login con Twitter Log In with Google      Login   
  • Registrati

•  

Benvenuto su Moldweb

Immagine Postata Benvenuto su Moldweb. Come puoi vedere, da semplice visitatore del forum non ti è permesso interagire attivamente con la community, di sentirti parte di questo meraviglioso posto, per questo ti invitiamo a registrarti! Registrati subito o fai il login. Immagine Postata
Se poi hai un account Immagine Postata, Immagine Postata, Immagine Postatao Immagine Postata è ancora più facile! Senza registrarti, fai direttamente il login con le tue credenziali Google, Facebook, Twitter o OpenId. Ti aspettiamo online con noi, tu cosa aspetti? Immagine Postata
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Cineva Ar Putea Sa Ma Invete Limba Moldava?

Discussione archiviata. Non è più possibile intervenire in questa discussione.
140 risposte a questa discussione

#41 agein

agein

Member

• 30 messaggi

Inviato 19 maggio 2008 - 11:57

liliana07 e timpul sa incetez cu prostiile! Deja ai intrecut orice masura cu limba ta moldoveneasca. Zic a ta fiindca numai tu o vorbesti astfel. Dialectul moldovenesc contine alte cuvinte populare si nu alea care le scrii tu. Iar cele ce le spui in juma-juma rusa si romana sunt niste prostii pe care nu le recunoaste niciun basarabean. Ia o carte de gramatica si studiaza un pic, caci deja ma gindesc ca esti analfabeta.

Pasarea pe limba ei piere!

#42 Guest_St3f4n_*

Guest_St3f4n_*

Inviato 19 maggio 2008 - 13:54

liliana07 e timpul sa incetez cu prostiile! Deja ai intrecut orice masura cu limba ta moldoveneasca. Zic a ta fiindca numai tu o vorbesti astfel. Dialectul moldovenesc contine alte cuvinte populare si nu alea care le scrii tu. Iar cele ce le spui in juma-juma rusa si romana sunt niste prostii pe care nu le recunoaste niciun basarabean. Ia o carte de gramatica si studiaza un pic, caci deja ma gindesc ca esti analfabeta.

:))))))))))))))))

sunt de acord

#43 Vioara

Vioara

Member

• 33 messaggi

Inviato 19 maggio 2008 - 22:24

Absolut de acord! Straniu, cum de intelege liilana, ea doar a invatat la scoala moldoveneste...A...probabil a facut si cursuri de romana.... :lol3:
E de plins, oare-s multi inca asa ca ea?Brrrrrr

#44 intense

intense

Miss modella sposa 2006

• 2332 messaggi

Inviato 20 maggio 2008 - 01:10

Liliana... eu am vorbit de cateva ori cu tine, dar nu am vorbit niciodata despre asta...
eu din pacate nu pot sa iti dau dreptate, ptr ca si eu consider ca noi vorbim un dialect al limbii romane...
Din pacate asa cum gandesti tu... si ceea ce unii profesori in Moldova spun elevilor... sunt multi in moldova... in fiecare an mereu mai mult aud limba moldoveneasca daca vei sa spunem asa... rusificata... stalcita...
imi aduc aminte dupa primii ani cand invatam in Romania... cand ma intorceam si vorbeam in romaneste( daca nu ma gresesc asa se vorbeste si la TV, Radio , Jurnale in Moldova).... prietenii mei, fostii colegi... se uitau stramb la mine ....
daca tu vrei limba moldoveneasca... ok... doar te rog frumos... nu o rusifica

si cred ca putem sa vorbim mai civil, daca liliana are aceasta parere... nu trebuie sa o condamnam

#45 liliana07

liliana07

Advanced Member

• 3656 messaggi

Inviato 20 maggio 2008 - 06:25

si cred ca putem sa vorbim mai civil, daca liliana are aceasta parere... nu trebuie sa o condamnam

Intense fiecare are parerea proprie,asa si trebuie sa fie

eu gìndesc ca un stat indipendent trebuie sa aiba limba proprie(e di essere indipendente ma non agregarsi a gli altri,deve costruirsi una certa autonomia o no?)
asa cum fiecare persoana ideile sale

voi trebie sa acceptati parerea mea asa cum accept eu parerea voastra

(pke non e giusto impore le proprie idee come fa ad esempio xxxxxx,xxxxx,xxxxx,non cito i nomi
pke sinceramente non mi va...)

Messaggio modificato da liliana07 il 20 maggio 2008 - 06:27

#46 Guest_marcuzzzo_*

Guest_marcuzzzo_*

Inviato 20 maggio 2008 - 08:51

ceea ce vreau sa-ti spuna aproape toti participantii acestei discutii este ca exista o limba pe care o inveti la scoala, si se numeste limba scrisa, si alta pe care o rostesti cind esti acasa, cea pe care noi o socotim precum "varianta populara". Ti-am facut de nenumarate ori exemplul dialectelor italianesti. Un cont sa afirmi ca ar exista varianta populara, altu' e s-o scrii. La scoala nu vei invata niciodata aburerile pe care le-am citit in postarile tale, si nici pe vreun dictionar.

Un cont este parerea ta, un cont este adevarul pe care l-au studiat filologii, experti de morfologie si sintaxa. Acestia din urma si-au spus chiar parerea "Limba Moldoveneasca" nu exista decat in mintea rusilor acelora care au construit-o si promovat-o.

Altfel, daca fiecare om ar putea sa-si creeze varianta lui, si viziunea lui despre stiinta si lumea, de ce cind te doare un dinte, in loc sa te duci la dentist nu mergi la un timplar?

#47 agein

agein

Member

• 30 messaggi

Inviato 20 maggio 2008 - 09:04

Liliana... eu am vorbit de cateva ori cu tine, dar nu am vorbit niciodata despre asta...
eu din pacate nu pot sa iti dau dreptate, ptr ca si eu consider ca noi vorbim un dialect al limbii romane...
Din pacate asa cum gandesti tu... si ceea ce unii profesori in Moldova spun elevilor... sunt multi in moldova... in fiecare an mereu mai mult aud limba moldoveneasca daca vei sa spunem asa... rusificata... stalcita...
imi aduc aminte dupa primii ani cand invatam in Romania... cand ma intorceam si vorbeam in romaneste( daca nu ma gresesc asa se vorbeste si la TV, Radio , Jurnale in Moldova).... prietenii mei, fostii colegi... se uitau stramb la mine ....
daca tu vrei limba moldoveneasca... ok... doar te rog frumos... nu o rusifica

Stii accept parerile propii atita timp cit ele sunt motivate... Lasa sa-mi zica si mie de ce si-a facut o asa impresie, de unde a luat, unde a citit, unde a studiat.... Insa sa vorbesti despre lucruri serioase care se refera la o intreaga natiune - fara sa te conduci de date reale concrete, ar fi cam naspa, nu crezi?

Si referitor la profesori - sincer nu stiu nici macar un profesor care ar impune aceste idei unor elevi, poate doar unul de sport, dar rar.

Iar ceea ce zici despre faptul ca se uitau cam strimb colegii fiindca vorbeai o romana perfecta - eu nu mi-am facut studiile in Romania insa in familia mea s-a vorbit intotdeauna romana si plus ca la liceul unde am studiat la fel se punea accent pe cum sa vorbesti corect! Vorbesc la fel un pic diferit decit altii (ma refer la rusismele pe care nu le intrebuintez). Si daca prin 1994-1997 unii strimbau din nas, acum e alta situatie - se apreciaza persoana care vorbeste corect si frumos. Este o regula - ori vorbesti bine in rusa, ori vorbesti bine in romana. Dar sunt aratati cu degetul cei care vorbesc juma-juma romana-rusa, chiar li se fac observatii. Si eu apreciez acest lucru.

Asadar as intreba-o pe Liliana cind a fost ultima data la Chisinau si a ascultat bine ce si cum se vorbeste. Daca tot sustine ca in Republica Moldova este lima stilcita pe care ea o recunoaste - imi pare rau ca voi face o concluzie anapoda - inseamna ca domnita este mereu intr-un cerc de oameni care nu au nici cultura, nici educatie!

#48 taniushca

taniushca

Member

• 32 messaggi

Inviato 20 maggio 2008 - 09:08

di si ti fasi di tat risu in forumu ista nu ìtaleg :hmm:
[/quote]

Îmi faci și mie rost de un dicționar moldovenesc/român și român -moldovenesc...îmi este rișine mie de toate prostiile care le-ai înșirat aici... :basta:

#49 Guest_marcuzzzo_*

Guest_marcuzzzo_*

Inviato 20 maggio 2008 - 09:10

De fapt mi se pare absurd (si a fost primul lucru pe care l-am observat intrand pe acest forum), sa aud din gura multora, pretentia de a-si promova o limba pe care nimeni n-o stie sa scrie si nici s-o vorbeasca. Or, daca vrei sa te faci amasador sau aparatorul culturii tarii tale, cel putin sa nu aluneci paradosal la niste situatii penibile.
Vrei sa-ti promovezi limba Italiana? bine, incepe macar s-o scrii corect.
Vrei sa ne demonstrezi ca ar exista o "limba moldoveneasca"? bine, sa facem cum spui domnia ta atunci. Dar adu-ne dovezi complete fara sa tipai numai "asta-i parerea mea"!

Messaggio modificato da marcuzzzo il 20 maggio 2008 - 09:27

#50 liliana07

liliana07

Advanced Member

• 3656 messaggi

Inviato 20 maggio 2008 - 09:36

allora visto che non ci capiamo
oppure siete voi che non volete capire boh :hmm: ma io ve lo spiego lo stesso

Prendiamo due stati USA e INGHILTERRA

sono due stati che parlano la stessa identica lingua come la Romania e Moldavia

ad esempio un americano e un inglese, uno di fronte al altro

l'inglese dice al americano:

-tu sei inglese pke parli inglese

l'americano dice:

- eh no io sono americano e parlo inglese

l'iglese:

- no,no, no, tu sei inglese pke i tuoi antenati eranno inglesi e la tua lingua madre e inglese

l'americano:

-io sono nato,cresciuto,studiato,lavoro, ho una casa una famiglia e siamo tutti cittadini americani anche se parliamo l'inglese

#51 agein

agein

Member

• 30 messaggi

Inviato 20 maggio 2008 - 09:43

di si ti fasi di tat risu in forumu ista nu ìtaleg :hmm:

Îmi faci și mie rost de un dicționar moldovenesc/român și român -moldovenesc...îmi este rișine mie de toate prostiile care le-ai înșirat aici... :basta:

:lol3: Stai, Tatiana, ca deja exista si asa ceva! Dicţionar moldovenesc-românesc al pseudo-istoricului comunist Vasile Stati... Inca nu ai auzit de aceasta "opera"? Eu da, crede-ma, am ris cu hohote si nu doar eu. "E rodul unei crize de schizofrenie antiromânească (cu foarte posibile rădăcini kaghebiste) combinate cu complexul lui Herostrat"! Apărut "sub conducerea şi redacţia lui I.D. Ceban" şi aprobat "de Intitutu Ştiinţific de Şerşetare Moldovenesc". Iată "echivalentul" românesc al "moldovenismului" (a) aburca: "a ridica (în spate) cu multă osteneală". Este, după cum vedeţi, o explicaţie a verbului, fără însă a i se găsi un echivalent în limba paralelă. Fiindcă, pur şi simplu, nu există. Sunt prezentate drept cuvinte "moldoveneşti" termeni pur ruseşti, care au intrat fie în graiul restrîns al unor localităţi, fie în cel al unor cetăţeni fără mare ştiinţă de carte: abricos, abricoasă. Ca stupidul să atingă sublimul, dl Fabricant bagă în corpusul "dicţionarului" şi aberaţii de genul calul-batiuşchii (batiuşka înseamnă în ruseşte popă; evident, pentru cunoscutul calul-popii, altfel zis libelulă).

Cam astea au fost comentariile... Acum vezi si tu ce si cum... :))

#52 agein

agein

Member

• 30 messaggi

Inviato 20 maggio 2008 - 09:48

l'americano dice:

l'iglese:

- no,no, no, tu sei inglese pke i tuoi antenati eranno inglesi e la tua lingua madre e inglese

l'americano:

-io sono nato,cresciuto,studiato,lavoro, ho una casa una famiglia e siamo tutti cittadini americani anche se parliamo l'inglese

Fii mai atenta la ceea ce spui. Caci diferenta intre situatia basarabenilor si a romanilor si cea a englezilor si a americanilor este cu totul alta! Gindeste bine inainte a spune ceva!

#53 Guest_marcuzzzo_*

Guest_marcuzzzo_*

Inviato 20 maggio 2008 - 09:54

l'americano dice:

l'iglese:

l'americano:

Observ ca deja ti-ai schimbat atitudinea.
La inceputul topicului, afirmai cu siguranta ca exista o Limba Moldoveneasca in timp ce se foloseste alta limba total diferita pe malul drept al Prutului.
Ma rog, cam nestatornica in ideiile pa care ti le aduci inainte dar nu face nimic, m-am obisnuit...in ceea ce priveste treaba aia cu Engleza si Americanii, situatia e cu totul altceva: in primul rind datorita distantei,continentul american e cam de parte de Anglia si obicieurile,limba si culturile se pot schimba considerabil, pe cind regiunea moldovei are o istorie care incepe, cel putin din epoca medievala, si ca precum toate celalalte tari din europa are un trecut, bine definit, usor de indentificat si mai cu seama, foarte tangibil.
America mai putin,pentru ca poporul american adevarat nu exista (numarul indienilor adevarati, care fac parte din comunitatele straveche care se raspandeau prin nordul americii inaintea sosirii europenilor a scazut). Statele Unite s-au infiintat din amestecul tuturor neamurilor care veneau aici sa lucreze si sa cultiveze pamantul.
In fine alta mancare de peste.. Dar nimeni nu spune o absurditate de genul "Exista o limba Americana, graiul american per care il vorbesc in statele Unite".
La scolile lor,in facultatile lor se invata limba Engleza.
Si cind te duci undeva prin New York intrebi : "Do you speak English?"

#54 liliana07

liliana07

Advanced Member

• 3656 messaggi

Inviato 20 maggio 2008 - 10:05

Fii mai atenta la ceea ce spui. Caci diferenta intre situatia basarabenilor si a romanilor si cea a englezilor si a americanilor este cu totul alta! Gindeste bine inainte a spune ceva!

mai in scurt cu voi ori sa vorbesti
ori sa cìnti di truba

ca ìi la fel

taiem scurt ca-i mai bine pentru toti

#55 liliana07

liliana07

Advanced Member

• 3656 messaggi

Inviato 20 maggio 2008 - 10:25

:basta:

meglio uno in meno :lol3:

#56 agein

agein

Member

• 30 messaggi

Inviato 20 maggio 2008 - 10:32

mai in scurt cu voi ori sa vorbesti
ori sa cìnti di truba

ca ìi la fel

taiem scurt ca-i mai bine pentru toti

A sufla in truba e usor, dar sa cinti cu pasiune auzind totodata sunetul sonor si sa nimeresti pe note precis si exact e mai greu! E normal sa ajungi la asa concluzie, caci desigur nu ai intrat in miezul lucrurilor si nu cunosti mai mult decit ai auzit de la unii! Uite marcuzzzo iti explica ceva referitor la chestia cu americanii si englezii. Altii mai sus iti aduc argumente clare referitor la limba si poporul roman - de ce nu citesti atent si nu incerci sa-ti explici anumite lucruri? Istoria este istorie si ea nu poate fi schimbata!

#57 Guest_marcuzzzo_*

Guest_marcuzzzo_*

Inviato 20 maggio 2008 - 10:32

asta-i educatia lilianei...cind nu mai stie ce sa raspunda, o intorce cum vrea.. ;)

#58 liliana07

liliana07

Advanced Member

• 3656 messaggi

Inviato 20 maggio 2008 - 10:55

va bene ,va bene

pensate come volete

che a me personalmente non mi fa ne caldo ,ne freddo

l'importante che non mi citate

per il resto che me frega a me ;)

#59 Guest_marcuzzzo_*

Guest_marcuzzzo_*

Inviato 20 maggio 2008 - 11:38

se scrie: "a me personalmente non fa né caldo, né freddo".

adica: "a me" este forma atona a echivalentului la dativ pe romaneste

"non mi" nu se poate adauga prin faptul ca in limba italiana, nu se repeta de doua ori particula la dativ.

p.s. Italiana ta, e tot atat de pocita ca romana pe care o scrii.

#60 agein

agein

Member

• 30 messaggi

Inviato 20 maggio 2008 - 11:42

se scrie: "a me personalmente non fa né caldo, né freddo".

adica: "a me" este forma atona a echivalentului la dativ pe romaneste

"non mi" nu se poate adauga prin faptul ca in limba italiana, nu se repeta de doua ori particula la dativ.

p.s. Italiana ta, e tot atat de pocita ca romana pe care o scrii.

:lol3: nu fi asa dur cu fata. Ma rog... fiecare cit poate, nici mai mult nici mai putin. Ar fi bine daca ar lua aminte despre toate sfaturile care i se dau. Insa din momentul cind merge inainte fara sa invete.... stim noi la ce se ajunge! :ubri: