Istoria e una! In modul cum te-ai exprimat pare ca istoria uficiala care stim cu totii e o minciuna si cea care ai descoperit tu la biblioteca lu peste e adevarul suprem. Deci hai sa fim seriosi. Te-as ruga daca ai putea posta numele autorului si a cartii.Frecventez biblioteca italiana si la sectia istorie am gasit cartea unui roman " La vera storia dei romeni" scrisa de un istoric roman si tradusa in italiana si am studiato. Stiti care e adevarul?
Au fost 3 regiuni: Moldova, Transilvania si Tara Romaneasca cunoscuta si cu numele de Valachia. Toate trei aveau si au aceleasi obiceiuri si vorbesc aceasi limba. Mai adaug ca Domnitorii acestor principate erau toti inruditi, un exemplu e Stefan cel Mare cu Vlad Tepes( domn al Tarii Romanesti) iar acesta cu Matias Corvin (Rege al Ungariei si domn al Transilvaniei).Au fost 3 regiuni-Transilvania, Romania, Moldova toate independente una de alta, fiecare cu legile si traditiile lor.
1859 din unirea Moldovei cu Tara Romaneasca (Valachia) se naste Romania propriu zisa multumita lu' Alexandru Ioan Cuza. Transilvania fiind inca sub ocupatia maghiara. Unirea din 1859 a avut loc printr-un acord intre cele doua principate de a fi conduse de un singur Domnitor adica Cuza si prin aceasta strategie s-au unit(fiind ele conduse de un unic domnitor) in ciuda marilor puteri europene(Franta, Anglia, etc)care la tratatul de la Versailles nu doreau unirea intre cele doua principate romanesti. Deci a vorbi de razboaie, cuceriri si chiar colonizari e chiar apsurd. Dar te rog controleaza pe internet, nu-i nevoie musai sa te duci la biblioteca.Cu timpul a fost unirea Romaniei in acelasi mod in care a fost au fost facute in lume si multe alte uniri, cuceriri, colonizari- cu ajutorul razboaielor si puterii. Moldova si Transilvania a fost unite la Romania, nu eram romani am fost mereu, mereu, mereu moldoveni.
De Moldova exista una, adica cea dintre Carpatii orientali si Nistru si de la Marea Neagra pan sus in Bucovina(incluza). Rep. Moldova de fapt e costituita doar de o parte din cea ce este Moldova intradevar adica Basarabia. E patetic sa afirmi azi dupa ocupatia ruseasca ca pe cele doua maluri ale Prutului sunt doua popoare diferite cu obiceiuri diferite, cu istorie diferita, si de asta se si incearca sa se zica si ca limba e diferita cand de fapt este vorba de unu si acelas popor.Rusii prima data in 1812 prin acorduri intre ei - sefii au luat O PARTE DI MOLDOVA nu di Romania.
Si romanii din dreapta Prutului se numesc Moldoveni dar cu valoare regionala, si romanii din dreapta Prutului canta Trandafir de la Moldova deoarece folcloru e unu si acelas, si Moldovenii din dreapta Prutului il slujesc pe Stefan cel Mare ca fiind cel mai mare dintre domnitori, si Moldovenii din Dreapta Prutului zic "Hristos a Inviat" de Pasti deoarece obiceiurile sunt aceleasi, etc, etc....dovezile sunt multe.Deacea ne chemam moldoveni pentru ca mereu am fost de la Moldova.
N-ai sa citesti nicioadata si nicaeri ca romanii au atraversat Prutul si cu forta au anexat Basarabia, NICIODATA! Dar ai sa citesti cum Rusii au incercat in toate feluri de a sterge identitatea romana a regiunii prin deportari de masa a romanilor in Siberia, Kazakistan si cum au incercat si inca incearca sa promoveze o politica a moldovenismului adica in a convince opinia publica ca de fapt este vorba de doua popoare diferite. Ultima unire care a avut loc inainte de al doilea razboi mondial a avut loc chiar prin referdum in Basarabia. Promovand o politica moldoveneasca in Basarabia adica inventand o identitate moldovenesca se incearca a stinge sentimentul romanesc si a sabota adevarata identitate a populatie dintre Prut si Nistru in asa fel in cat sa se tina Basarabia departe de o eventuala Unire ( nu cucerire) cu Romania si drept consecinta Basarabia ( teritoriu strategic in Europa Centrala) este mentinuta sub influenza ruseasca.Romanii ne-au unit la ei precum au facut-o si rusii, cu diferenta ca rusii ne-au lasat acelasi nume formind RSS Moldoveneasca, romanii ne-au chemat Romania. Limba a fost aceeasi- romana dar nu din meritul romanilor ci din meritul lui Traian.
Corect dar acesta nu e cazul dintre Romania si rep.Moldova. Si mai adaug inca ceva. Faptu ca lucrurile nu stau chiar cum crezi tu e aratat si de insistenta comunistilor de la Chisinau in a promova sintagma "Limba Moldoveneasca", pai pot fi si doua popoare care vorbesc aceasi limba cum zici si tu nu? eee dar probabil Voronin si toti comunistii stiu ceva care tu nu stii, au costiinta murdara si faptu de a recunoaste ca in rep. Moldova se vorbeste intradevar Limba Romana e o dovada prea evidenta in fata comunistilor care in rep.Moldova e aproape sinonin cu a fi "rus" ei trebue sa-si salvaguardeze interesele si sa-si pastreze posturile de asta Unirea pentru ei nu trebue sa aiba loc si uite cum se iau si de bradu de Craciun.Este acelasi caz cu limba engleza vorbita in America si Anglia dar nimeni din America nu ridica problema de a se chema englezi doar pentru ca vorbesc limba lor.
Identitatea unui popor este atribuita in baza culturii a obiceiurilor, care sunt aceleas cu cele a Romaniei.Oameni buni -- o limba poate fi vorbita in mai multe tari fie perfecta sau cu unele dialecte, dar nationalitatea unui popor, individ este atribuita in baza numelui tarii si nu a limbii vorbite.
Prea mult timp ne-am vandut identitatea si am aplecat capul. Cred ca chestiunea identitara e de fondamentala importanta pentru generatiile viitoare deoarece "Suntem in cuvant si fapte floare de latinitate".Cei ce protesteaza in piata pentru lucruri nu urgente mai bine si-ar rasufleca miinicile si ar contribui la cresterea economiei tarii, la imbunatatirea nivelului de trai.
Moldoveanul si munteanul sunt frati buni cu ardeleanul, trei romani plini de putere ca romanul in VECI nu piere!
Cea ce te sfatuesc e sa citesti cum trebue istoria.
Messaggio modificato da St3f4n il 12 gennaio 2008 - 00:06