Hai ca va spun eu un pic cum stau lucrurile aici.Eu ma aflu in Veneto.
In partea asta a tarii e evident mai multa strictete in general,e mai curat,zone industriale multe,preturi mari de te i-au durerile de cap

...dar lumea e rece,sau cel putin asta observi prima data cand ajungi aici...
Aceeasi problema in scoli...dar nedorind sa generalizez pentru ca nu pot sti chiar totul...o sa va spun despre nepotii mei(copiii lui sora mea,doar n-o sa credeti ca sunt bunica

)
Pana aul trecut am stat intr-o alta localitate, mai mica decat asta...Acolo a inceput primul an de scoala nepotelul cel mare.Desi casa era la cinci minute de scoala,erai obligat sa-l iei si sa-l aduci in fiecare zi.In Romania merg singuri copiii la scoala si nu-i mai mananca nimeni

.
Ei,pana cand suna de iesire(programul era de la 8,10 la15,50)aveam ocazia sa-i urmaresc pe parinti...nici unul nu vorbea cu altul,de parca veneau din lumi diferite.Maaama pai in Romania parintii discutau intre ei nu gluma:ce le convine la scoala si ce nu,ce note s-au mai luat in ultimul timp,in fine,lucruri din astea...
Aici in schimb e un pic altfel,parintii discuta intre ei,dar au copii atat de capriciosi,of,of...
Si aici programul e de la 8,30 la 16,30.Deci se ia pranzul la scoala...masa pentru zece zile,35 euro si cum sora mea are doi...
De invatat se invata cum sa nu,dar au un program lejer(pentru ca psihic obosesc prea tare

)
Am intrebat-o intr-o zi pe reprezentanta parintilor:"pai daca aici se studiaza intr-un mod atat de lejer...cum vor reusi copiii astia sa ajunga la universitate?"Mi-a spus:"beh,acum sunt mici dar vei vedea ca la "medie" se va invata altfel."
Si aici e liber fiecare sa invete daca are chef iar invatatorii nu fac diferente intre elevi,fiecare primeste nota care o merita...
Copiii se imprietenesc destul de repede...a existat,desigur,un pic de raceala la inceput,dar cu timpul se cunosc,descopar ca au pasiuni comune,etc.
Relatia profesor-elev?Va dau un exemplu:nepotul meu cel mic(clasa a treia)cum intra pe poarta scolii si o vede pe invatatoarea lui,sare in gatul ei si striga:"ciao Flavia,come stai?"

Asta se intampla cu majoritatea copiilor.Trageti voi concluziile...
Altceva ce sa va mai spun?Cam asta ar fi tot.Important e ca nepotii mei trag mai mult la scoala decat acasa.

E clar ca acasa sunt pusi iar la invatat...ca asa e romanul studios...
Salutari la toti!