Salta al contenuto

Moldweb
Moldova Community Italia utilizza cookies. Leggi le Regole privacy per maggiori informazioni. Per rimuovere questo messaggio clicca sul pulsante qui di fianco:    Accetto l'uso dei cookies
  • Login con Facebook Login con Twitter Log In with Google      Login   
  • Registrati

•  

Benvenuto su Moldweb

Immagine Postata Benvenuto su Moldweb. Come puoi vedere, da semplice visitatore del forum non ti è permesso interagire attivamente con la community, di sentirti parte di questo meraviglioso posto, per questo ti invitiamo a registrarti! Registrati subito o fai il login. Immagine Postata
Se poi hai un account Immagine Postata, Immagine Postata, Immagine Postatao Immagine Postata è ancora più facile! Senza registrarti, fai direttamente il login con le tue credenziali Google, Facebook, Twitter o OpenId. Ti aspettiamo online con noi, tu cosa aspetti? Immagine Postata
Guest Message by DevFuse

Foto
- - - - -

Apropo despre mandria de a fi moldovean...

Discussione archiviata. Non è più possibile intervenire in questa discussione.
102 risposte a questa discussione

#21 Lilia

Lilia

Advanced Member

• 1173 messaggi

Inviato 20 gennaio 2006 - 22:07

Multumesc Lilian pentru o explicatie atit de detailata. Bine nu ma mai mindresc de a fi moldoveanca dar totusi imi place ca sint moldoveanca :) .

#22 liviu

liviu

Newbie

• 1 messaggi

Inviato 21 gennaio 2006 - 20:46

Nu sant Moldovean din Frumoasa Moldova de peste Prut, nu stiu daca trebuie sa fiu mandru, ca totusi, sant moldovean din Romania, dar de ceva sant foarte sigur :
Santeti un Popor de toata Mandria si de tot Respectul, si asa cum spunea cineva mai sus (Lilia), santeti un popor care are istorie, nascut crestin otodox si ramas crestin otodox.

Mandria in sine este pacat, dar sa fii OM si sa fii si Moldovean cred ca este un motiv de care trebuie sa tii cont, si mai ales sa nu renegi, sa nu-ti fie rusine, pentru ca cine se rusineaza inseamna ca nu-si cunoaste istoria, si asta e grav. Vedeti, este tot mai multa tendinta aceasta la noi...... sa uitam de unde am plecat, sa ne laudam daca auzim ceva de bine despre tara noastra si sa fugim daca auzim ceva de rau.
Italienii sant un popor de emigranti, ei au plecat peste tot, in toata lumea, dar acolo unde sau dus, cand se intalneau doi sau trei vorbeau italiana de nu se mai intelegea nimic in jurul lor, si erau ...... mandri.

Va Ador Popor de Oameni Buni, si cel putin din ce cunosc eu, santeti adorati de o lume intreaga.

#23 Cristal

Cristal

Advanced Member

• 1176 messaggi

Inviato 21 gennaio 2006 - 20:51

Va Ador Popor de Oameni Buni, si cel putin din ce cunosc eu, santeti adorati de o lume intreaga.

Eheheeeee, hai c-au sa creasca multe urechi pe-aici! :lol3:
Oricum, Lilian, multumesc pentru cuvintele frumoase.

#24 liuna

liuna

Advanced Member

• 830 messaggi

Inviato 22 gennaio 2006 - 21:09

Salut la toti. De'odata cum a aparut topicul asta , mi'am propus sa ma gindesc asupra inainte ca sa scriu...
Eu ash pune altfel intrebarea..De ce sa nu ma mindresc cu faptul ca sunt moldoveanca (de peste Prut)
Eu n-am nici un motiv ( personal vorbind) ca sa-mi para rau p/u faptul ca m-am nascut intr-o tsara, saraca, slaba si necunoscuta ( de cite ori vi s-a pus intrebarea " Ma dov'e' la Moldavia?" cind spuneatsi de unde suntesti?) Ei si ce? mare brinza ca americanii au puterea in miinile lor, daca sunt blestematsi de jumatate de lume.
De ce sa'mi para rau ca nu m-am nascut in Italia? Tre sa vad binele din ceea ce este, si mai ales din aceea ce nu poate fi schimbat, cu atit mai mult trebuie de cautat avantajele si de privit DOAR partea pozitiva a lucrurilor.
ok
Sunt moldoveanca. Si nu sunt eu cea care a inceput sa strige in gura mare "privitsi-ma! sunt moldoveanca si sunt mindra de asta" ba din contra, au fost italienii cei care m-au facut sa intseleg mai bine, de ce trebuie sa fiu mindra.
Cred ca depinde de fiecare cum se impune de la bun inceput. Eu nici-odata n-am permis ca altsii sa se comporte cu mine ca cu ceva "diferit" de ei. Daca simtseam ca cineva nu avea placerea sa-mi vorbeasca, surideam si mergeam mai departe. Au fost ei cei care s-au apropiat de mine si care au intrat in discutsie.

Eu cred ca fiecare popor trebuie sa fie mindru de sine, ca de altfel va pieri.
Eu ma simt bine in pielea mea moldoveneasca, de ce s-o schimb?

#25 intense

intense

Miss modella sposa 2006

• 2332 messaggi

Inviato 23 gennaio 2006 - 00:46

eu sunt mandra ca sunt moldoveanca? Da sunt....daca as fi rusoaica, italianca, romanca, cineza.... ma mandresc de ceea ce sunt, bun sau rau nu asta conteaza, pot sa ma mandresc de locul unde am facut primii pasi si am spus primele cuvinte, unde m-am dus ptr tpima data la scoala....de campiile, de padurile, de viile Moldovei..... cu siguranta daca m-as fi nasacut in alta parte m-as mandri cu alt ceva.... ma mandresc cu ceea ce am...

intelg insa si celelate pareri, care spun ca nu au cu ce sa se mandreasca caci Moldova nu le-a ofrit o viata mai buna.... ca ar fi vrut sa se nasca in o tara mai dezvoltata , una care iti da posibilitatea de a creste si de a te forma in conditii mai bune... unde esti ajutat la nevoie....

noi ne-am nascut in Moldova, apartinem... suntem cetateni ai Moldovei....
mandria este de a apartine unui stat pe care l-ai iubit(daca acum nu il mai iubesti), unei natiuni.

a nega sau a uri ca sunt moldoveanca este sa imi neg radacinile....

P.S. si mie poate... mi-ar fi placut sa ma fi nascut intr-o alta tara mai dezvoltata, despre care nu se vorbeste urat.... despre care daca spui ca esti moldoveanca si se gandesc.... ori esti badante, ori donna delle pulizie ori p.....a.... , iar daca e barbat.... muratore...nu e vorba ca e o rusine... dar e stiind ca au facut scoala, facultate .. iti pare rau ca ajung sa faca asa ceva, ptr ca sunt obligati de soarta.

suntem noi cei care schimbam imaginea Moldovei in ochii celorlati.si sunt sigura ca imaginea incet cu incetul se va schimba in bine....
si Moldova va creste.... iar nepotii nostri cei care au mai ramas in Moldova, sau cei care se vor intoarce.... se vor mandri ca sau nascut in Moldova.

#26 Ica

Ica

Advanced Member

• 235 messaggi

Inviato 23 gennaio 2006 - 15:31

Eu cred in cei care zic ca se bucura ca sunt moldoveni, eu cred in cei care zic ca iubesc Moldova. Fiindca BUCURIA, IUBIREA sunt niste sentimente calde, umane.
Pentru mine MANDRIA, ORGOLIUL sunt niste cuvinte cu iz de tam-tam. Cand zici ca iti iubesti patria sau concetatenii e frumos, cand zici ca te MANDRESTI, e ca si cum ai zice ca esti prin ceva superior altor popoare. Si asta nu e corect. Asta imi zgarie mie inima cand aud strigatele astea de mandrie.
Si mai e ceva. Pentru mine, mandria e egala cu lipsa de modestie.
Eu zic sa fim mai putin mandri, dar mai demni si mai modesti si mai simpli.

Pupici.
P.S. Alex, hai sa facem pace. Imi pare rau ca ti-am ranit sentimentele, la urma urmei ai dreptul sa te mandresti cu ce vrei tu.

#27 lilian

lilian

Member

• 90 messaggi

Inviato 23 gennaio 2006 - 16:35

[quote name='Ica' date='23 Jan 2006 15:31 Mon' post='23699']
Eu cred in cei care zic ca se bucura ca sunt moldoveni, eu cred in cei care zic ca iubesc Moldova. Fiindca BUCURIA, IUBIREA sunt niste sentimente calde, umane.
Pentru mine MANDRIA, ORGOLIUL sunt niste cuvinte cu iz de tam-tam. Cand zici ca iti iubesti patria sau concetatenii e frumos, cand zici ca te MANDRESTI, e ca si cum ai zice ca esti prin ceva superior altor popoare. Si asta nu e corect. Asta imi zgarie mie inima cand aud strigatele astea de mandrie.
Si mai e ceva. Pentru mine, mandria e egala cu lipsa de modestie.
Eu zic sa fim mai putin mandri, dar mai demni si mai modesti si mai simpli.

Jos palaria!!!!!!!!!!!

#28 saarmala

saarmala

Advanced Member

• 186 messaggi

Inviato 03 febbraio 2006 - 20:05

Noroc oameni buni! Mandru poti fi ca ai facut un lucru bun,poti fi mandru cand esti laudat sau poti fi mandru cand ti-e laudat copilul sau poti sa mergi mandru pe strada. Nu poti fi mandru de ceva la care tu n-ai contribuit cu nimic.Ca esti moldovean sau rus e o intamplare. Poti fi mandru de stramosii tai. Dar cat timp poti fi mandru? o ora-doua ca dupa aia devine obositor, nu? Mandria e foarte aproape de trufie despre care stim ca e un pacat. Uite, la nemti cine zice "Sunt mandru ca sunt neamt" e calificat drept nazist. Cred ca mandria asta exacerbata vine de la rusi. Am cunoscut deunazi unul care crede ca rusii sunt buricul pamantului si despre el crede ca nu poate gresi. Mandrie din asta prosteasca am intalnit si la italieni, la nemti sau americani. Chiar vin din romania si mi s-a facut greata de miile de steaguri atarnate unde nu gandesti de parca ar fi tara intr-o sarbatoare numai pt faptul ca se cheama romania. Va spun io, mandria e obositoare. Toti romanii mi s-au parut obositi. Si mandria asta perpetua e pana la urma si un semn de inapoiere. Cum zicea si Ica, oamenii destepti ca suedezii sunt mandri in sinea lor, fara sa se afiseze.
Si ca sa revenim la moldovenii nostri; de ce sunt ei mandri? De o asa-zisa tara care are o istorie de aproape 16 ani (nici macar la varsta majoratului n-a ajuns) de o populatie pe care o gasesti mai mult plecata decat pe-acasa, de o limba care cum zicea cineva foarte frumos "e a noastra" dar pe care putiiini de tot stiu s-o scrie si s-o citeasca si in general sunt mandri moldovenii de ceea ce nu au. Vorba aia: sarac, da´ fudul.
PS: Asta nu inseamna ca trebuie sa-ti fie rusine de ceea ce esti. Mie nu mi-e rusine nicaieri in romania de faptul ca-s moldovean si nicaieri in lume de faptul ca-s roman! Ca sa fie clar.

#29 Slacky

Slacky

Member

• 37 messaggi

Inviato 04 febbraio 2006 - 16:36

Mah... Eu cred ca problema principala este alta. Cred ca toata aceasta neintelegere sta ascunsa dupa intrebarea, ce intelege fiecare din noi prin mindrie. Unul intelege faptul de a te lauda ca esti moldovean si esti nu stiu cum, altul intelege rusinea de a fi moldovean, altul insa intelege corect cum liuna si altii (sper). Nu e problema sa fii mindru, e problema sa fii fericit Tu ca te-ai nascut in Moldova, sa fii multumit, chiar daca am avut si vom avea multe aspecte negative. Poate cuvintul "fericit" e prea mult , dar cel mai important e sa nuti fie rusine sa fii moldovan. Unul caruia ii e rushine sa zica de unde vine, altul care ar fi vrut sa se nasca in Italia,Franta,Uagadugu,Burkina Faso si Papoa Noua Guinee, aceluia trebuie sai fie rushine intr-adevar de ce persoana a crescut(oricum nu luati la inima e doar parerea mea :) )
E un lucru sa nu permiti cuiva sa vorbeasca rau despre tara ta, si altul sa te lauzi ca esti destept ca esti frumos,sexy,paros si cu nasu' mai sus de cit poate ajunge Jordan sarind dupa minge. Accept si incurajez primul lucru si il critic pe al doilea.
Daca se numeste minfrie faptul de ati apara tara, de a nu permite nimanui sa zica de rau, atunci da, sunt si eu mindru.
Socot o prostie sa echivalezi demnitatea unui popor cu situatia lui economica. Mai mare prostie ca asta...
Cum ziceam, critic lauda asta prosteasca a moldoveanului: chiar azi la Venezia(1 ora in urma) ma intreba cineva cum merge universitatea, eu iam raspuns cam greu, dar daca ma stradui si dau oleaca din coate "ar so eie" :P . Stiti ce mia zis?
"Ei da oricum aici ii mai usor ca la noi..." Eu zic da de unde ai luato? "Api asa-i"(asta-i lamurire si indreptatirea la un moldovan cind ii ceri explikatii). Si dupa merge vorba de studenti si zice, "ei api daca invata prostii istea de italieni ap anostri vapshe rup". De atytia ani la universite intradevar am vazut si prosti, dar am vazut si destepti, foarte destepti. Problema lor e ca-s copii(marea majoritate), dar asta nui numa a lor,cam pin toate tarile capitaliste asa-i, cu unele exceptii probabil.
Uite acea-i mindrie oarba prosteasca tipica unui moldovean. Lauda, fala si nimic mai mult.
Deci dupa parerea mea nu trebuie incurcata demnitatea cu mindria. Sunt doua lucruri aparent asemnatoare, dar nu-i asa.

Ferm ramine faptul, ca tot ce zic, nu zic cu rautate.

#30 Ica

Ica

Advanced Member

• 235 messaggi

Inviato 05 febbraio 2006 - 18:23

[/quote]
Deci dupa parerea mea nu trebuie incurcata demnitatea cu mindria. Sunt doua lucruri aparent asemnatoare, dar nu-i asa.
[/quote]

In fine, despre asta si era vorba. Demnitatea e una. Dar eu am vazut aici o multime de moldoveni, care declara ca "sunt mandri ca sunt moldoveni" si au un comportament, mai mult decat nedemn. Si atunci cum, mandria pe care o are il face automat mai bun?

#31 Slacky

Slacky

Member

• 37 messaggi

Inviato 06 febbraio 2006 - 00:02

Absolut. De fapt, Ica eu cred ca majoritatea din ei nici nu inteleg diferenta dintre mindrie si demnitate, nu inteleg sensul cuvintului mindru. Eu pot sa ma bucur ca sunt moldovean pentru ca nu as vrea sa fiu altceva, deloc. Dar nu pot sa zic ca sunt mindru, mindru sunt daca Voronin ar lua un Nobel pentru Pace, sau mai stiu eu orice lucru demn de mindrie. Intre timp ma socot norocos, din multe puncte de vedere ca mam nascut in asa un loc, pu ca, nu pot nega, ma invatat multe lucruri pozitive, pe care italienii si in general altii nu au avut posibilitate sa le invete. Cind am venit aici , am luat ce era mai pozitiv de la ei, am combinat tot ce am invatat acolo cu ce am invatat aici si am scos concluzia. Un lucru pozitiv, nu crezi? Acuma eu lumea o vad din fata si dintr-o parte si nu numai dontr-o parte(poate nu supar pe nimeni) cum o vad a cei care au ramas acaas sau acestia care sau nascut aici. Vorbeam cu un prieten italian aici intr-o zi. El era deacord 100% cu mine, el a invata in SUA multi ani, dupa a venti aici si intradevar, acest lucuru iti permite sa vezi lume cu doi ochi si nu numai cu unul. Sa faci diferenta dintre saracia noastra si bunastarea asta de aici, dintre mentalitatea postcomunista si a lor capitalista. Eu permanent am stiut sa trag lucuri pozitive din asta, am observat care a fost rolul pozitiv al comunzmului si care acel negativ. Care e acel nagativ al capitalizmului si acel pozitiv.
Dupa toate astea nu pot sa zic ca cineva e mai bun si mai destept ,ca italienii sunt asa si noi sintem altfel. Ei au negativele lor noi le avem pe ale noastre mai grave in multe cazuri(cel putin dupa parerea mea), de care sigur nu poti fi mindru, orice altceva dar nu mindru, trebue sa stii sa scoti doar lucurile pozitive pu tine, si basta.

Bine va las eu, mai am de terminat un site ineseara (poate) dupa daca vreti imi ziceti ce credeti :)).
Bye.

#32 intense

intense

Miss modella sposa 2006

• 2332 messaggi

Inviato 06 febbraio 2006 - 00:10

te poti mandri si cu acel putin cat ai.....
daca ptr voi mandrie este altceva, atunci si eu ma bucur ca m-am nascut in Moldova....

#33 saarmala

saarmala

Advanced Member

• 186 messaggi

Inviato 08 febbraio 2006 - 20:00

eu sunt mandra ca sunt moldoveanca? Da sunt....daca as fi rusoaica, italianca, romanca, cineza....

Cinteza ai vrut sa spui? Aia e o pasare.
Si moldovencele din romania trebuie sa se hotarasca repede daca-s romance sau moldovence ca dupa tine ar fi o contradictie de termeni, sau ce?

#34 Danza

Danza

Mamma Moldweb

• 4420 messaggi

Inviato 08 febbraio 2006 - 20:17

Cinteza ai vrut sa spui? Aia e o pasare.
Si moldovencele din romania trebuie sa se hotarasca repede daca-s romance sau moldovence ca dupa tine ar fi o contradictie de termeni, sau ce?

http://forum.moldweb...tyle_emoticons/default/bravo.gif :roflmao:

lasand gluma la o parte Saarmala, fetele care sunt acolo de mult timp si mai ales care vb mai mult in italiana confunda deseori termenii dintr-o limba in alta... (Intense se referea la cinese = chineza)

prin urmare da-le circumstante atenuante ;)

#35 rosa 47

rosa 47

Educatrice del forum

• 3982 messaggi

Inviato 15 febbraio 2006 - 12:52

Saarmaluta dar de ce numai moldovencele di Romania trebuie sa se hotarasca repede???dar moldovenii,nu???

-eu sunt cetatean roman din regiunea Moldovei...vezi ce repede am hotarat? :lol3:

#36 saarmala

saarmala

Advanced Member

• 186 messaggi

Inviato 26 febbraio 2006 - 21:01

Am zis asta pt ca intense se bucura ca e moldoveanca si nu romanca (sau chinezoaica). Si moldovenii din rep. Moldova sa se hotarasca sa zica ce? Ca-s cetateni moldoveni de origine romana? Mi se pare ca suna cam deplasat. Sa se dea drept romani din rep. Moldova o sa li se para lor deplasat...
Situatia se complica pt. un cetatean roman din rep. Moldova (sunt cazuri, nu?)

#37 ocka

ocka

Member

• 18 messaggi

Inviato 26 febbraio 2006 - 21:37

Am zis asta pt ca intense se bucura ca e moldoveanca si nu romanca (sau chinezoaica). Si moldovenii din rep. Moldova sa se hotarasca sa zica ce? Ca-s cetateni moldoveni de origine romana? Mi se pare ca suna cam deplasat. Sa se dea drept romani din rep. Moldova o sa li se para lor deplasat...

noroc, asi vrea sa ajung si eu citeva cuvinte ....La apertura di II festival Culturale calabrese ,in Parma, am avut ocazie sa spun citeva cuvinte impreuna cu Principato di Seborga... Liuna era prezenta.. cind am spus ca "fiecare din noi trebuie sa fie orgolios de tara sa" necatind la ceea ca din punct de vedere economic sintem slabi. Din pacate majoritatea sunt plecati din tara ,datorita lor tara mai rasufla...Eu si acsa ocupind posturi buni de lucru eram mindra, nu ca de atita ca sunt moldovanka, ca asa din natura sint mindra si nu pot sa fac nimic cu aceasta,asa si merg inainte cu capul in sus ,fie ce a fi! poate de asta ma respect oamenii..e parerea personala.

#38 intense

intense

Miss modella sposa 2006

• 2332 messaggi

Inviato 26 febbraio 2006 - 21:41

sunt moldoveanca si romanca amandoua... iti e mai bine asa?si nu vad de ce ar trebui sa sune deplasat.... fiind moldoveanca esti si romanca, cel putin ptr mine.

#39 saarmala

saarmala

Advanced Member

• 186 messaggi

Inviato 26 febbraio 2006 - 22:03

sunt moldoveanca si romanca amandoua... iti e mai bine asa?si nu vad de ce ar trebui sa sune deplasat.... fiind moldoveanca esti si romanca, cel putin ptr mine.

Asa mai vii de-acasa!...

#40 liuna

liuna

Advanced Member

• 830 messaggi

Inviato 26 febbraio 2006 - 22:21

noroc, asi vrea sa ajung si eu citeva cuvinte ....La apertura di II festival Culturale calabrese ,in Parma, am avut ocazie sa spun citeva cuvinte impreuna cu Principato di Seborga... Liuna era prezenta.. cind am spus ca "fiecare din noi trebuie sa fie orgolios de tara sa" necatind la ceea ca din punct de vedere economic sintem slabi. Din pacate majoritatea sunt plecati din tara ,datorita lor tara mai rasufla...Eu si acsa ocupind posturi buni de lucru eram mindra, nu ca de atita ca sunt moldovanka, ca asa din natura sint mindra si nu pot sa fac nimic cu aceasta,asa si merg inainte cu capul in sus ,fie ce a fi! poate de asta ma respect oamenii..e parerea personala.

Eu am fost prezenta la festival, si vreau sa spun ca Olga a reushit sa vorbeasca, in fatsa unui public numeros, despre problemele ce le are Republica Moldova...Cind a adus vorba d/e mindria si orgoliul moldovenesc, i'au iesit lacrimile, cu toate ca sunt sigura ca e o persoana puternica. La drept vorbind, simtseam si eu un nod in git...
Ca tsara ...suntem saraci..ca spirit in schimb suntem cei mai bogatsi dintre bogatsi, si lasati discutiile astea inutile d/e moldovenii romani si romanii moldoveni, la bun nu vor aduce.