Jump to content

Moldweb
Moldova Community Italia uses cookies. Read the Regole privacy for more info. To remove this message, please click the button to the right:    I accept the use of cookies
  • Log in with Facebook Log in with Twitter Log In with Google      Sign In   
  • Create Account

•  

Benvenuto su Moldweb

Posted Image Benvenuto su Moldweb. Come puoi vedere, da semplice visitatore del forum non ti è permesso interagire attivamente con la community, di sentirti parte di questo meraviglioso posto, per questo ti invitiamo a registrarti! Registrati subito o fai il login. Posted Image
Se poi hai un account Posted Image, Posted Image, Posted Imageo Posted Image è ancora più facile! Senza registrarti, fai direttamente il login con le tue credenziali Google, Facebook, Twitter o OpenId. Ti aspettiamo online con noi, tu cosa aspetti? Posted Image
Guest Message by DevFuse

Photo
- - - - -

Apropo despre mandria de a fi moldovean...

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
102 replies to this topic

#1 Ica

Ica

Advanced Member

• 235 posts

Posted 16 January 2006 - 15:19

Apare des pe forum ideea asta cu mandria de afi moldovean. Nu va fie cu suparare, dar explicati-mi, va rog si mie pe ce se bazeaza mandria asta atat de mare? Mandria sanatoasa trebuie sa se bazeze pe niste performante reale. Am avut posibilitatea sa traiesc putin printre suedezi si fiti de acord, ca au cu ce se lauda, dar nu am auzit niciodata unul sa zica - ma mandresc ca sunt suedez. Da, au demnitate, da, isi iubesc tara, dar nu au genul asta de mandrie declarata chiar asa sus si tare. E un fel de mandrie care vine din interior, dar despre care nu se vorbeste. Nu va pare ironic, ca aproape o patrime de moldoveni suntem dispersati prin toate colturile Europei si tot noi strigam in gura mare ca vai, vai, vai, suntem cei mai destepti, cei mai frumosi... Asta nu va aminteste de nimic? Mie da. De filmul "Samaya obayatelinaya i privlekatelinaya", cand eroina repeta in fiecare dimineata in fata oglinzii ca e cea mai frumoasa, numai ca o facea fiindca era complexata. NU va pare ca si strigatele astea cam isterice ale noastre sunt generate de niste complexe?

Sunt doar niste intrebari, incercati sa nu treceti la insulte, in momentul in care nu aveti argumente, caci, din pacate, asta e modul moldovenesc (deseori) de a discuta.

Sa nu credeti ca sunt una dintre cele care e de trei minute in Italia si deja are sentimentul de rusine referitor la propria origine. Am lasat in urma in Moldova un post la universitate, am venit aici unde sunt un nimeni, fiindca nu mai conteaza nimic din ce am invatat, din ce stiu, din ce pot. Dar in Moldova ma sinteam un nimic mai mare, in momentul in care un salariu mizer nu-mi permitea nici sa ma alimentez decent, nu mai vorbesc de celelalte. Cu ce trebuie sa ma mandresc? Spuneti-mi voi.

Si apoi ce inseamna sa te mandresti cu ceva care nu e o realizare a ta? O prietena de-a mea, care era doar pe jumatate moldoveanca, cand auzea chestiile astea cu mandria de afi moldovean, zicea "E ca si cum te-ai mandri ca te-ai nascut vineri. Ce, tu ai ales sa te nasti vineri?". Atunci eram si eu mai "patrioata" si-i ziceam ca sunt doua lucruri incomparabile, etc. Dar acum ii dau dreptate. Ce, eu am ales sa fiu moldoveanca? Atunci de ce trebuie sa ma mandresc?

Eu doar incerc sa nu nu fac de ras Moldova, dar nici asta nu cred ca e suficient. Caci prea multe au facut moldovenii (si in mod special moldovencele) mandri sau mandre. Nu neg niciodata ca sunt moldoveanca, dar pentru mine e mai mult o cruce, decat un prilej de mandrie.

#2 Guest_Alex_*

Guest_Alex_*

Posted 16 January 2006 - 18:40

Apare des pe forum ideea asta cu mandria de afi moldovean. Nu va fie cu suparare, dar explicati-mi, va rog si mie pe ce se bazeaza mandria asta atat de mare?
Buna sera si bine te-am gasit pe forum ,Multe intrebari -fara raspuns Da interesanta mindrie avem !eu ,tu ,si cred ca ceilalti basarabeni de-ai nostri...
Da!!!!!Ma mindresc ca sunt di rep. Moldova si ca sult Moldovean!!!!
Zic astea pentru ca sunt la moment departe de casa masa si cei dragi ..Se bazeaza defapt pe faptul ca am o limba un neam cultura si ca sunt asa cum sunt Eu aleaxandru si punctum!!
Afirm cu voce tare ca sunt moldovean asa cum italienii ,francezii ,...afirma despre nationalitatea lor Poate doar ca in alt mod..e si firesc

Mandria sanatoasa trebuie sa se bazeze pe niste performante reale.
Aici scumpa mea gresesti amarnic!!Nici vorba despre performante!!!Nu suntem la capitolul SPORT ci Limba Noastra..E o mindrie de a cunoste o limba atit de frumoasa ca a nostra cu multe ...dar a noastra..Nui asa prieteni

Am avut posibilitatea sa traiesc putin printre suedezi si fiti de acord, ca au cu ce se lauda, dar nu am auzit niciodata unul sa zica - ma mandresc ca sunt suedez. Da, au demnitate, da, isi iubesc tara, dar nu au genul asta de mandrie declarata chiar asa sus si tare.
E declarata asa sus pentru ca o vezi tu sus si capoate undeva asata te face sa te simti nu din nationalitatea noastra !!poate undeva tie rusine cind citesti pe forum ca unul ca mine spune ca e mindru ca e el insusi asa cum e..PACAT si rusine

E un fel de mandrie care vine din interior, dar despre care nu se vorbeste. Nu va pare ironic, ca aproape o patrime de moldoveni suntem dispersati prin toate colturile Europei si tot noi strigam in gura mare ca vai, vai, vai, suntem cei mai destepti, cei mai frumosi...
Nu am ajuns prin lume de flori de nuc...Avem si noi valori ..si sigur si multe alte probleme dar faptul ca am ajuns necatind lastatul din care facem parte sau mai bine zisde guvernul pe care il avem inputernicit..
Apropo chiar ma simt destept ,MINDRU ,frumos ..pentru ca sunt unicul asa cum sunt si cred ca fiecare e bine in felul sau!!

Undeva ai dreptate dar intrebarea trebuia pusa in alt fel!!!DE CE AM AJUNS SA FIM IMPRASTIATI PRIN LUME
CAUZA........
SCOPURILE..........

Asta nu va aminteste de nimic? Mie da. De filmul "Samaya obayatelinaya i privlekatelinaya", cand eroina repeta in fiecare dimineata in fata oglinzii ca e cea mai frumoasa, numai ca o facea fiindca era complexata. NU va pare ca si strigatele astea cam isterice ale noastre sunt generate de niste complexe?
BANALITATI SI FILME RUSSE.......no comment
Sunt doar niste intrebari, incercati sa nu treceti la insulte, in momentul in care nu aveti argumente, caci, din pacate, asta e modul moldovenesc (deseori) de a discuta.

Las-o balta Discutii de doi bani.....Uite frate Argumente!!!Am trecut deja capitolul ata de vreo 5,6 ani Acum suntem la capitolul Vrem sa modificam tara noatra ,Vrem sa fim altii ,Vrem sa vedem urme clare ....
Trezestete tara ,popor si ...voi cei ce dormiti

Sa nu credeti ca sunt una dintre cele care e de trei minute in Italia
Nimeni pe forum nici nu e intreba de citi ani sunt asaca asteas discutii sus mentionate
Sa fim seriosi ...Imi vine sa rid in hohote!!!

si deja are sentimentul de rusine referitor la propria origine.
Comentati voi prieteni cred ca e CLAR
Am lasat in urma in Moldova un post la universitate, am venit aici unde sunt un nimeni, fiindca nu mai conteaza nimic din ce am invatat, din ce stiu, din ce pot. Dar in Moldova ma sinteam un nimic mai mare, in momentul in care un salariu mizer nu-mi permitea nici sa ma alimentez decent, nu mai vorbesc de celelalte. Cu ce trebuie sa ma mandresc? Spuneti-mi voi.

Intrebare la care nu vei putea gasi raspuns decit in propriul intelect, mod de a fi, ,personalitate....Am lasat toti in urma nu Universitati si case sau bunuri materiale sau imateriale ci..............................Familii ,parinti, copii, tara neam,CEORNOZEOM bogat si fintini neinsecate,
BASTINA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

O prietena de-a mea, care era doar pe jumatate moldoveanca,

Adica pe jumatate ???????????????
Suntem alpiata centrala cu o jumatate de kg SAU????????????

cand auzea chestiile astea cu mandria de afi moldovean, zicea "E ca si cum te-ai mandri ca te-ai nascut vineri. Ce, tu ai ales sa te nasti vineri?". Atunci eram si eu mai "patrioata" si-i ziceam ca sunt doua lucruri incomparabile, etc. Dar acum ii dau dreptate. Ce, eu am ales sa fiu moldoveanca? Atunci de ce trebuie sa ma mandresc?
Atunci ce d.......ca mai cauti la capitolul Limba noastra ???Mergi in Suedia ,Germania frantaPATAGONIA la urmea urmei.....
Nu pot intelege ce post de universitate in moldova ati lasat ??????????

Eu doar incerc sa nu nu fac de ras Moldova, dar nici asta nu cred ca e suficient. Caci prea multe au facut moldovenii (si in mod special moldovencele) mandri sau mandre. Nu neg niciodata ca sunt moldoveanca, dar pentru mine e mai mult o cruce, decat un prilej de mandrie.

Punem punctum ca pina la fine am inteles ca e inuitil sa demostrez imposibilul unui imposibil

Sunt mindru ca sunt asa cum sunt Constietizez faptul ca e sunt multe de facut in tara Dar cu oameni mai multi de aceasta mentalitate chiar ajungem sa ne fie rusine in EUROPA

Viva MOLDOVA

#3 Exelex

Exelex

Member

• 40 posts

Posted 16 January 2006 - 20:43

Mă uit în ochi la americani,
Mă uit în ochi la engleji.
Mă uit în ochi la franţuji şi nemţi,
Mă uit şi la japoneji.

La tăţ în suflet numa’una vad,
La tăţ în suflet numa’una aud,
La tăţ în suflet numa’una sîmt,
Invidia că nu-s moldoveni.

De’atîta mă mîndresc,
De’atîta mă mîndresc,
De’atîta mă mîndresc şi vă spun:
Decît englez ori neamţ, franţuz, american,
Mai ghini ca mine moldovan...

:smiley31: Mai bine să fii mîndru şi lipsit de simţul invidiei, decît invidios şi lipsit de încredere în calităţile proprii !

#4 Guest_zviozdocika_*

Guest_zviozdocika_*

Posted 16 January 2006 - 21:21

:smiley31: Mai bine să fii mîndru şi lipsit de simţul invidiei, decît invidios şi lipsit de încredere în calităţile proprii !

Cuvinte de aur. :thumbup: Dar intradevar aici in aceasta tara mindria nu iti trebuieste,poti sa o arati in Moldova.Cum mindria asa si invidia un pacat mare.

Mii dor de pamintul meu,de apa curata si limpede.Dar oarecum viata nu asa-i cum era 10 ani in urma.... :crybaby:

#5 dantess

dantess

Member

• 49 posts

Posted 16 January 2006 - 22:12

Mai in scurt, Ica, ai "zaletit" la noi pe forum cu asa un subiect. Majoritatea de pe moldweb sunt supermandri ca sunt moldoveni (ca si mine de altfel), caci de ce ar mai intra pe situl dat?

As putea sa mai adaug timid la toate cele expus mai sus (foarte concret si dur) ca mandria e un sentiment care se naste odata cu noi si se dezvolta cu laptele mamei si povatuirile tatalui.
Astfel, daca ai spus ca ai pierdut-o inseamna ca nici nu ai avut-o, pentru ca mandria ori o ai, ori nu o ai, indiferent in ce conditie se afla tara-in namol, ori poleita cu aur...

#6 Guest_svetlana_*

Guest_svetlana_*

Posted 16 January 2006 - 22:45

Apare des pe forum ideea asta cu mandria de afi moldovean. Nu va fie cu suparare, dar explicati-mi, va rog si mie pe ce se bazeaza mandria asta atat de mare? Mandria sanatoasa trebuie sa se bazeze pe niste performante reale. Am avut posibilitatea sa traiesc putin printre suedezi si fiti de acord, ca au cu ce se lauda, dar nu am auzit niciodata unul sa zica - ma mandresc ca sunt suedez. Da, au demnitate, da, isi iubesc tara, dar nu au genul asta de mandrie declarata chiar asa sus si tare. E un fel de mandrie care vine din interior, dar despre care nu se vorbeste. Nu va pare ironic, ca aproape o patrime de moldoveni suntem dispersati prin toate colturile Europei si tot noi strigam in gura mare ca vai, vai, vai, suntem cei mai destepti, cei mai frumosi... Asta nu va aminteste de nimic? Mie da. De filmul "Samaya obayatelinaya i privlekatelinaya", cand eroina repeta in fiecare dimineata in fata oglinzii ca e cea mai frumoasa, numai ca o facea fiindca era complexata. NU va pare ca si strigatele astea cam isterice ale noastre sunt generate de niste complexe?

Sa nu credeti ca sunt una dintre cele care e de trei minute in Italia si deja are sentimentul de rusine referitor la propria origine. Am lasat in urma in Moldova un post la universitate, am venit aici unde sunt un nimeni, fiindca nu mai conteaza nimic din ce am invatat, din ce stiu, din ce pot. Dar in Moldova ma sinteam un nimic mai mare, in momentul in care un salariu mizer nu-mi permitea nici sa ma alimentez decent, nu mai vorbesc de celelalte. Cu ce trebuie sa ma mandresc? Spuneti-mi voi.

Si apoi ce inseamna sa te mandresti cu ceva care nu e o realizare a ta? O prietena de-a mea, care era doar pe jumatate moldoveanca, cand auzea chestiile astea cu mandria de afi moldovean, zicea "E ca si cum te-ai mandri ca te-ai nascut vineri. Ce, tu ai ales sa te nasti vineri?". Atunci eram si eu mai "patrioata" si-i ziceam ca sunt doua lucruri incomparabile, etc. Dar acum ii dau dreptate. Ce, eu am ales sa fiu moldoveanca? Atunci de ce trebuie sa ma mandresc?

Imi place argumentul pe care il desfasori si iti dau dreptate . Aceasta intrebare mi-am dat-o eu de citeva ori. Am intinit atitea persoane care vorbesc urit despre Italia si italieni in general necatitd ce gunoi au in ograda lor. Eu cred ca o persoana ce se considera mindra trebuie mai intii se se mindreasca cu ceea ce a facut nu cu faptul ca Stefan cel mare a fost bravo . Cinstit sa spun am auzit ca unii moltoveni se mindresc de a fi moldoveni dar n-am auzit ca alte persoane de alte nationalitati sa spuna ca se mindresc de a fi americani, germani s.a .m.

Cineva vrea sa spuna de ce moldovenii se mindresc de faptul ca sunt moldoveni??

Cuvinte de aur. :thumbup: Dar intradevar aici in aceasta tara mindria nu iti trebuieste,poti sa o arati in Moldova.Cum mindria asa si invidia un pacat mare.

Mii dor de pamintul meu,de apa curata si limpede.Dar oarecum viata nu asa-i cum era 10 ani in urma.... :crybaby:

Dar ce aici apa e "tulbure"?

#7 delfina_ana

delfina_ana

Advanced Member

• 1,032 posts

Posted 18 January 2006 - 10:00

...dar explicati-mi, va rog si mie pe ce se bazeaza mandria asta atat de mare?

Allora eu vorbesc di mini ... Da sunt mindra ca sint moldoveanca, ok ... Da nu ma bag eu in politica, ca nici-odata nu m-o interesat, asha ca nu ma mindresc din punctu di vedere politic ... Dar sufletesc !!! In cazul meu am intilnit multe persoane, care cind au auzit ca sunt mold, s-au schimbat parerili ... Sunt shi cazuri in care aceste pareri sun shi di shelea rali, dar mai multe buni ...
Stau amu shi ma gindesc, ca nu sint mindra ca sint anumi moldovanca, da anumi pentru certe cose ke faccio (certo ke anke sbaglio ... ), pentru ca shi fost o alta Ana, africanca ori japoneza, italianca ori americanca etc, eram mindra pentru ceea ce fac shi pentru tot ceea ce am ... da nu pintru natzionalitate ...

Pi urma una altra cosa, ma bucur ca sunt straniera,ii drept ca ai problemi cu pds, cu persoanili din jur, dar asta tot dipinde de tine cum ti prezintzi ... Dar nushtiu cum eshti privit cu altzi ochi, poate avem mai multe privilegii ca italienii ...

Cineva vrea sa spuna de ce moldovenii se mindresc de faptul ca sunt moldoveni??

De ce ?!!? L-am zis mai sus ... Da tu Svety nu eshti mindra ca eshti moldovanca, asha in suflet ...

#8 delfina_ana

delfina_ana

Advanced Member

• 1,032 posts

Posted 18 January 2006 - 13:48

Nu neg niciodata ca sunt moldoveanca, dar pentru mine e mai mult o cruce, decat un prilej de mandrie.

Nu vreau sa te ofend, pentru ca orishicine din noi, are la sua raggione di a spune certe cose ... Da imi pare foarte rau pentru tot ceea ce spui ;)

#9 Ica

Ica

Advanced Member

• 235 posts

Posted 18 January 2006 - 17:32

Imi pare rau daca am jignit pe cineva. Au fost doar niste reflectii, dar la noi, la moldoveni, daca ai pareri putin diferite de ale celorlalti, momentat ti se spune "ce cauti tu aici"(ma rog, in cazul dat pe forum).
Eu ma mandresc ca sunt OM, si nu conteaza ca sunt moldoveanca sau nu. Eu am demnitate de OM, nu de moldovean. Si e dreptul meu. Eu nu aleg oamenii in dependenta de nationalitatea lor.
E ultimul lucru pe care vreau sa-l zic referitor la acest subiect - poti sa ai o boala si sa zici ca n-o ai, dar de la asta boala nu o sa treaca. Poti sa stigi in gura mare ca nu o ai, dar tot nu o sa treaca.
Incercati sa fiti mai toleranti. Ca vesnic ne-am laudat ca avem aceasta calitate.

#10 Guest_svetlana_*

Guest_svetlana_*

Posted 18 January 2006 - 18:20

[quote name='delfina_ana' date='18 Jan 2006 10:00 Wed' post='22847']
Allora eu vorbesc di mini ... Da sunt mindra ca sint moldoveanca, ok ... Da nu ma bag eu in politica, ca nici-odata nu m-o interesat, asha ca nu ma mindresc din punctu di vedere politic ... Dar sufletesc !!! In cazul meu am intilnit multe persoane, care cind au auzit ca sunt mold, s-au schimbat parerili ... Sunt shi cazuri in care aceste pareri sun shi di shelea rali, dar mai multe buni ...
Stau amu shi ma gindesc, ca nu sint mindra ca sint anumi moldovanca, da anumi pentru certe cose ke faccio (certo ke anke sbaglio ... ), pentru ca shi fost o alta Ana, africanca ori japoneza, italianca ori americanca etc, eram mindra pentru ceea ce fac shi pentru tot ceea ce am ... da nu pintru natzionalitate ...

Pi urma una altra cosa, ma bucur ca sunt straniera,ii drept ca ai problemi cu pds, cu persoanili din jur, dar asta tot dipinde de tine cum ti prezintzi ... Dar nushtiu cum eshti privit cu altzi ochi, poate avem mai multe privilegii ca italienii ...

De ce ?!!? L-am zis mai sus ... Da tu Svety nu eshti mindra ca eshti moldovanca, asha in suflet ...
[/quote

Nu

#11 Guest_zviozdocika_*

Guest_zviozdocika_*

Posted 18 January 2006 - 18:35

[quote name='delfina_ana' date='18 Jan 2006 10:00 Wed' post='22847']

Intradevar,ca aici esti privit cu alti ochi,eu nu sunt mindra nu stiu care singe curge in vinele mele,mama ucraineana are radacini ucrainesti,papa are radacine romine,cum pot sa fiu mindra? sunt BUCUROASA ca am trait in asa tara ca MOLDOVA,vreau sa stiu totul despre ea,fiindca e trecutul si prezentul meu.Am vazut toata tara,am avut prieteni in orice parte... Sunt mindra dar de sine.

#12 Ica

Ica

Advanced Member

• 235 posts

Posted 19 January 2006 - 15:47

Zvezdocika, iti strang cu caldura mana. Asta e raspunsul pe care il asteptam. Nu lectii despre patriotism. Astea sunt cuvintele in care cred "Ma bucur ca am trait in Moldova...". Fiindca si eu pot zice acelasi lucru.
Iar pe tine, Svetlana te respect pentru faptul ca nu ti-e frica sa-ti exprimi pe forum o parere mai putin populara.
Pana la urma, eu zic ca fatarnicia e cel mai urat lucru.

#13 Ica

Ica

Advanced Member

• 235 posts

Posted 19 January 2006 - 16:09

Cateva cuvinte pentru stimatul Alex!

Ma mira ca in contextul mandriei de a fi moldovean, ai adus in discutie limba. Cum ai zis tu frumos "limba noastra". Asa e, bravo! Sa-ti improspatez putin memoria? Ai uitat deja ce limba "frumoasa" vorbesc moldovenii? Sunt sigura ca ai deja un milion de argumente, care confirma ca rusii sunt de vina ca noi ne-am batut joc de limba "noastra" (Asa e, o iubim atat de mult, incat suntem unicul popor care pana acum nici nu stie ce limba vorbeste, asa ca o numim atent "a noastra"). Numai ca nu rusii ne-au pus rusismele in gura. Am facut-o noi, de buna voie.
Si apoi, pot sa-ti mai zic un lucru. Multi barbati care se declarau mari patrioti moldoveni, i-am vazut casatorindu-se cu rusoaice si apoi... nu mai continui, cred ca istoria e cunoscuta.
OAMENI trebuie sa fim, OAMENI. Faptul ca esti moldovean nu te face in mod automat mai valoros. Esti o valoare pentru ceea ce ai realizat TU, nu pentru ca esti moldovean.

#14 Palma

Palma

Advanced Member

• 152 posts

Posted 19 January 2006 - 17:50

Bun găsit la toţi, şi mai ales bun găsit Ica! Sunt de acord cu tine la 100%. N-am mai înţeles toată fala şi mîndria aceasta. Personal n-am negat niciodată naţionalitatea mea, dar foarte des mă ruşinez văzînd "faptele urîte" a moldovenilor. Aş fi dorit cu tot sufletul să mă nasc într-o ţară ca Italia sau Franza sau etc. dar n-am avut acest noroc. Deci dacă am venit în această ţară (Italia)unde se reuşeşte să cîştigi un ban şi să ai unele comodităţi care în Moldova le puteai doar visa, eu sunt fericită aşa cum sînt fără mîndrie. Eu personal m-aş simţi mîndră de a fi moldoveancă numai dacă aş fi N.1 la o gară sportivă internaţională, sau la o gară de cultură internaţională, asta da, te face să fii mîndru, dar altfel ce mîndrie trebuie să am eu, dacă sunt un "nimeni". Mîndri trebuie să fim cînd ajutăm pe cineva, sau mîndri că avem calitîţi deosebite. Eu foarte mult aş dori să fiu italiană şi nu m-aş mîndri defel.
Salutări la toţi ce ce se "mîndresc" de a fi moldoveni! :)

#15 Guest_zviozdocika_*

Guest_zviozdocika_*

Posted 20 January 2006 - 00:50

Bun găsit la toţi, şi mai ales bun găsit Ica! Sunt de acord cu tine la 100%. N-am mai înţeles toată fala şi mîndria aceasta. Personal n-am negat niciodată naţionalitatea mea, dar foarte des mă ruşinez văzînd "faptele urîte" a moldovenilor. Aş fi dorit cu tot sufletul să mă nasc într-o ţară ca Italia sau Franza sau etc. dar n-am avut acest noroc. Deci dacă am venit în această ţară (Italia)unde se reuşeşte să cîştigi un ban şi să ai unele comodităţi care în Moldova le puteai doar visa, eu sunt fericită aşa cum sînt fără mîndrie. Eu personal m-aş simţi mîndră de a fi moldoveancă numai dacă aş fi N.1 la o gară sportivă internaţională, sau la o gară de cultură internaţională, asta da, te face să fii mîndru, dar altfel ce mîndrie trebuie să am eu, dacă sunt un "nimeni". Mîndri trebuie să fim cînd ajutăm pe cineva, sau mîndri că avem calitîţi deosebite. Eu foarte mult aş dori să fiu italiană şi nu m-aş mîndri defel.
Salutări la toţi ce ce se "mîndresc" de a fi moldoveni! :)

Salutarile mele la toti,intradevar e asa pot sa te mindresti singura intr-o tara straina (de ex. in China).Dar oarecum noi moldoveni suntem mult mai intelectuali,frumosi si capabili in tot.Noi suntem bravi!! :smiley20:

#16 delfina_ana

delfina_ana

Advanced Member

• 1,032 posts

Posted 20 January 2006 - 09:28

Imi pare rau daca am jignit pe cineva. Au fost doar niste reflectii, dar la noi, la moldoveni, daca ai pareri putin diferite de ale celorlalti, momentat ti se spune "ce cauti tu aici"

Nn era la mia intenzione di offenderti ... :sorry: Clar ca potzi sa scrii tot sheea shi vrei, prosta am ramas shocata ...

Eu ma mandresc ca sunt OM, si nu conteaza ca sunt moldoveanca sau nu. Eu am demnitate de OM, nu de moldovean. Si e dreptul meu. Eu nu aleg oamenii in dependenta de nationalitatea lor.

Brava eu tot asha gindesc ...

#17 Lilia

Lilia

Advanced Member

• 1,173 posts

Posted 20 January 2006 - 14:25

Ehehehehee iaka ati pus pe jaratec baietii nostri patrioti :furious: ...,fetelor trebu sa va dezamagesc dar eu gindesc ca ei(stiti cum,fiecare cu ideile lor si eu cu ale mele,kiar daca respect si pe ale voastre) .Iaka ma mindresc ca sint moldoveanca :P :P . Ei shi???? Ce este de straniu??

Sveta zicea ca americanii nu zic ca se mindresc,trebu sa te dezamagesc,ei sint primii cei mai patrioti din lume,cei mai ingimfati si cei mai ,cei mai... :o Asa cred ei dar nu-i chiar asa. Si in consecinta cu increderea lor cea mare au facut un bordel in toata lumea,a-ti vazut rezultatele.

Francejii ??? La fel

Italienii??? La fel ( Nu sint ei care zic ca noi avem bucataria cea mai buna,noi am inventat tot ceia ce era de inventat,noi sintem noi si non si discute)

Poate ziceti ca au si cu ce se mindri,e adevarat,dar mindria lor depinde de situatia geografica care o au,de economia cum sa dezvoltat pe parcursul anilor,chiar daca in prezent stau sub un tren. Iaka mindria lor.

Noi moldovenii de secole am fost asupriti,cotropiti,negati si + regimul comunist dar am reusit sa ne pastram identitatea,traditiile,originea si acees fapt e o mindrie ,pentru ca nu ne-am lasat influenzati de schimbarile in timp si am ramas moldoveni. De nu ,la momentul dat eram tatari,mongoli,turci sau cine mai stie ce mixt de nazionalitati.

Religia ca este un fapt important,si stim ca Stefan cel Mare a luptat pentru asta ,ca sa o mentinem neschimbata,asa a ramas. la italieni sa luam exemplu religia au schimbat-o,modernizat-o si a devenit mai mult o politica decit religie,asta è.

Avem cu ce ne mindri,si inca cum avem ca daca ne-om sfii noi de noi ce mai ramine si cum putem sa ajutam tara noastra ca sa iasa din acesta criza in care stam de 15 ani, luptind si dobindind rezultate. Cum ma facut intotdeauna (printre altele).

#18 Guest_zviozdocika_*

Guest_zviozdocika_*

Posted 20 January 2006 - 14:56

:lol3: :lol3: Iata asa fetelor fiecare cu povestea lui (cu opinia lui),bravo Lilia ai facut putin de ragaz,intradevar orice tara sa mindreste,si orice cetatian sa mindreste. Ce asta mindria si cum se manifesta ea? :hmm:

#19 Danza

Danza

Mamma Moldweb

• 4,420 posts

Posted 20 January 2006 - 15:14

şi dacă tragem linia la tot ce s-a scris la acest topic, dar şi la altele vis-a-vis de patriotism, mândrie naţională etc. se ajunge la o singură concluzie: pe toţi să-i asculţi, dar din capul tău să nu ieşi , fiecare rămâne la propria părere şi la propriile convingeri :lol3:

#20 lilian

lilian

Member

• 90 posts

Posted 20 January 2006 - 21:45

Dragi prieteni,
Ma bucur ca Ica a scris pe forum, luand in discutie aceasta tema. De cand am vazut ca ai deschis discutia, m-am tot gandit, si aceasta de aproape o saptamana. Priveam raspunsurile, reflectam... Mi-a placut cum gandesti si tu dar si unii dintre ceilalti conationali de-ai nostri. Multe argument sunt valide , din punctul meu de vedere , dar nu intru totul.
Parerea mea e ca nu ar trebui sa ne mandrim in general, cu atat mai mult ca moldoveni fiind.
Cu nimic , cu absolut nimic.
Povestea un profesor, ca se mandrea cineva:
- Stiti, dar eu am intrat la Facultate pe puterile mele, singur, fara sa ma ajute cineva....
- Da, ai mancat iarba de la marginea satului si ai baut apa de la vecini.... a fost raspunsul profesorului....

In toate cate le facem , bune sau rele, , suntem ajutati, daca nu direct, indirect, fara sa ne dam seama: de Dumnezeu sau de cel rau.
Toata problema e ca de multe ori nu ne dam seama si nu vom intelege poate niciodata.

Fudulia, lauda, mandria , orgoliul... Astea sunt formele , care le imbraca acest pacat: mandria.
Mandria in sine e un pacat si cu acest pacat incep toate. Voi scrie mai amanuntit ceva mai jos. Dar , asa cum sunt si eu moldovean, am intalnit si voi intalni in viata mea putini moldoveni sa nu se mandreasca.
Si aici , cred ca trebuie sa spun , mandria de a fi moldovean, roman, italian, nu are rost. Insasi mandria e rea in sine, nu anume ca suntem de o anumita natiune sau alta.
E greu sa discuti despre mandrie , despre judecata, daca nu cauti adevarul. Iar gasind adevarul poti intelege ce este mandria. Dar ce e adevarul? Adevarul e doar in credinta , in Dumnezeu.
Dupa parerea mea, in Moldova asta e cea mai mare tristete: lipsa de credinta adevarata in sufletele oamenilor. Daca lipseste credinta – lipseste tot.
Acolo unde e credinta adevarata , acolo este tot. Sa nu credeti ca fac parte din vre-o secta, asociatie, etc... nu am o cultura vasta despre credinta , ca sa zic asa, nu am facut Facultate de Teologie. Sunt simplu. Simplu, moldovean, un picut scolit , care muncesc , imi intretin familia, departe de ea... Si credinta adevarata e departe de mine, dar teoretic citesc, teoretic e usor sa fii crestin adevarat, dar uite practic, asta se chinuie Sfintii de veacuri si reusesc putin cate putin.
Ca sa va indic ceva din Moldova: a auzit sau a citit cineva de parintele Savatie Bostovoi, de la manastirea Noul Nemt , de langa Tiraspol? Parintele Savatie e tanar , cam de varsta noastra, a facut o facultate in Romania , apoi a gasit rostul vietii la manastire. Cititi si veti afla, acolo ve-ti gasi si despre mandrie.
Ca sa vedeti despre mandrie: cautati adevarul , chiar si in internet, pe Google scriiti cuvantul :mandrie si aflati.
Noi zilnic, mii de ori facem pacate, mai mici mai mari... cu gandul sau cu fapta. Dar mandria este inaintea tuturor.
Cum spuneam tot pe forum si inca cineva , ca omul conteaza, nu ca esti moldovan sau italian... etc. Asta e trist la noi, ca avem mandria aceasta pacatoasa, care ne macina si ne distruge credinta sau invers, lipsa de credinta ne face sa avem mandrie.
Din experienta proprie pot sa va zic, ca am locuit un pic din viata mea in Romania si mi-era amar si sila de cei , care se mandreau cu ingamfare ca sunt ardeleni, olteni, romani .
Si am avut mari bucurii, cand intalneam oameni care nu faceau distinctie intre basarabeni, olteni, ardeleni, nu ca nu stiau a le face, dar fiindca erau Oameni Adevarati. Noroc ca am intalnit mai multi oameni de acest fel si astfel am ajuns sa iubesc Romania, tocmai datorita acestora.
Mandria de a fi moldovean, cred ca se va reflecta foarte clar la cei care o au , aceasta mandrie, daca intr-o anumita circumstanta vor fi “ cineva” in Moldova si vor intalni alte natii acolo, mai ales pe cei mai batuti de soarta, ca sa zic: indieni, africani, etc... cei care ii consideram noi ca sunt mai prejos. Deaceia nu e bine sa avem acesta mandrie.
Cei care fac distinctie si vor sa se evidentieze in acest mod - vai de ei, imi e mila de ei .

Daca tot am vrea sa ne evidentiem ca suntem moldoveni, hai sa ne evidentiem prin omenie, prin ganduri bune, prin purtare si fapte, "fara turle si tiobe" ... iar daca vom ajunge la competitii si vom invinge, cum scria cineva , acolo sa fim DEMNI, sa avem demnitate, care e cu totul altceva decat mandrie.
Si inca ceva , foarte important, sa nu mai sustinem sus si tare, mai ales la un pahar, ca moldovenii , adica noi , avem ceva sau suntem cineva si altii nu sunt si nu au: “Da stii.... la noi.. asa si asa....”
Toti au ceva ce nu e la noi. Mai bun , mai rau- asta Dumnezeu judeca dupa ce i s-a dat fiecarui popor si fiecarei persoane in parte.
Caci , va imaginati ca aceasta mandrie s-o aiba fiecare, atat de aprig, atunci ce se intampla? Deaceia sunt razboaie, ca unul se crede mai puternic, mai destept , ca altul , la nivel de popor si astfel se distrug reciproc.
Iar cel intelept cedeaza si se apara , fiindca isi da seama ca nu aceasta e important, nu acesta e adevarul.
Oricum ,cele spuse de mine , cred ca toti le cunoastem , doar ca trebuie sa ne mai gandim la ele iar si iar.
Limba romana, casa parinteasca , parintii, liliacul din poarta casei, parintii , bunica , cu lacrimi pe obraz in asteptarea nepotilor, “...izvoarele, cernoziomul...”, haideti mai bine sa credem ca nu vor suferi din cauza ca noi nu vom avea acesta mare mandrie si ORGOLIU ca suntem moldoveni.
Ba chiar , s-ar bucura parintii , sa ne stie mai buni, mai cu credinta, dar nu cu nasul pe sus, ingamfati si plini de noi insine.
Iar de razbatut oriunde in lume, inclusiv in Italia, se poate si fara acest orgoliu nemasurat . Putem razbate cu demnitate si cu curaj, si ca OM si ca NATIUNE.
Si fara mandrie se poate merge la lucru, se poate vorbi cu cei din jur, se pot implini visele si se pot obtine cele necesare de a trai, cu optimism, bucurie si multa incredere in Dumnezeu.

Va scriu mai jos o parte dintr-un mesaj , primit de la cineva:
“Despre mandrie
Mandria e obarsia pacatului, toate aspectele pe care le poate imbraca raul sunt unite in ea: parerea de sine, slava desarta, dorinta de putere, raceala, cruzimea, indiferenta fata de suferinta aproapelui, tendinta mintii spre reverie, suprasolicitarea imaginatiei, expresia demonica a ochilor, spaima , deznadejdea, ura, invidia, complexul de inferioritate, nelinistea launtrica, frica de moarte, sau deopotriva , dorinta de a pune capat zilelor, in cele din urma- lucru nu rar- dementa completa.
Acestea sunt semne ale unei personalòitati demonice. Dar cata vreme nu nu se manifesta cu claritate, pentru multi oameni trec neobservate. La unii intalnim megalomania, ambitia, dorinta de putere, la altii domina o liniste ascunsa, spaima, deznadejdea, la unii melancolia, gelozia, ura, la altii o dorinta a poftelor trupest. Dar la toti intalnim o imagine debordanta si o mandrie ce se poate ascunde sub masca inselatoare a unei false smerenii.
Cata vreme mandria isi pastreaza radacini puternice in om , aceasta ramane expus asalturilo unei deznadejdi deosebit de servitoare , de iad si care falsifica toate conceptiile sale despre Dumnezeu, despre caile proniei lui. Doar , oamenii cu credinta puternica si adevarata in Dumnezeu pot scapa de acest pacat. “
“...........Dar tocmai cand atunci cand cred ca au scapat , tocmai atunci au si cazut din nou in pacat, prin faptul ca s-au mandrit ca au scapat de ea..”.

Sa nu ne laudam pe noi insine ,"caci nu am crescut cu iarba de la marginea satului si nici cu apa de la vecini."
Sa nu ne mandrim, sa nu pacatuim, dar sa avem credinta adevarata in suflete.

Cu mult drag, Lilian