Salta al contenuto


Moldweb
Moldova Community Italia utilizza cookies. Leggi le Regole privacy per maggiori informazioni. Per rimuovere questo messaggio clicca sul pulsante qui di fianco:    Accetto l'uso dei cookies
  • Login con Facebook Login con Twitter Log In with Google      Login   
  • Registrati


  •  


Benvenuto su Moldweb

Immagine Postata Benvenuto su Moldweb. Come puoi vedere, da semplice visitatore del forum non ti è permesso interagire attivamente con la community, di sentirti parte di questo meraviglioso posto, per questo ti invitiamo a registrarti! Registrati subito o fai il login. Immagine Postata
Se poi hai un account Immagine Postata, Immagine Postata, Immagine Postatao Immagine Postata è ancora più facile! Senza registrarti, fai direttamente il login con le tue credenziali Google, Facebook, Twitter o OpenId. Ti aspettiamo online con noi, tu cosa aspetti? Immagine Postata
Guest Message by DevFuse
 

Foto
- - - - -

16 Ani De La Dispariţia Soţilor Doina şi Ion Aldea-teodorovici


Discussione archiviata. Non è più possibile intervenire in questa discussione.
1 risposta a questa discussione

#1 vale

vale

    Advanced Member


  • 966 messaggi
  • Iscritto il: 15-marzo 06

Inviato 25 settembre 2008 - 22:46

În fiecare an, la sfârşitul lui octombrie, în comuna Coşereni, din judeţul Ialomiţa, are loc comemorarea trecerii la cele veşnice a soţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Şi anul acesta va avea loc această comemorare.
Cei doi militanţi ai Unirii Republicii Moldova cu România au decedat în acest loc, în urma unui accident rutier, în 1992 (Ion era născut în 1954, iar Doina în 1958). În memoria celor doi artişti, pe partea dreaptă a şoselei Bucureşti-Urziceni-Slobozia, la intrarea în comuna Coşereni, pe locul în care maşina în care se deplasau spre Chişinău a intrat într-un copac, a fost ridicată o cruce de marmură albă. Dar simbolul interpreţilor de muzică uşoară Ion şi Doina Aldea-Teodorovici este suprins cel mai bine de un alt monument, care se află la Chişinău, pe strada A. Mateevici 77. Monumentul de la Chişinău, ridicat în 1999, reprezintă un postament scund din granit, deasupra căruia este montat un bloc de marmură albă, care serveşte drept soclu pentru sculptura statuară în bronz. Datorită tratării compoziţionale şi volumelor fluide ale metalului, sculptura produce impresia unei ascensiuni. Pe postament figurează o inscripţie simplă: „Doina şi Ion”. Doina pare o pasăre aflată pe un copac – întruchipat de Ion – de unde îşi ia zborul spre cer.
Anul acesta, la 29-30 octombrie, se vor împlini 16 ani de la moartea celor doi cântăreţi care au militat pentru unirea Basarabiei cu România. Imediat după revoluţia din decembrie 1989, cei doi soţi au început activ propaganda pentru unire şi pentru introducerea limbii române în Basarabia. Dacă astăzi se învaţă în Limba română şi dacă alfabetul latin a fost reintrodus în Basarabia este şi meritul lor. Soţii Teodorovici au cântat după 1989 despre Eminescu.
Pe Internet se găseşte un articol semnat de Cezarina Bârzoi, din care reiese faptul că cei doi soţi ar fi fost asasinaţi.
Cităm din acest articol: „Glasul celor doi (care reuşise să anime atât de mult pe românii basarabeni şi să obţină atâtea victorii politice) a trebuit să fie curmat... Astfel, în noaptea de 29/30 octombrie 1992 au fost asasinaţi. Maşina în care se deplasau spre Chişinău a intrat într-un copac în apropierea localităţii Coşereni. În maşină se aflau patru persoane, şoferul şi însoţitorul au scăpat fără nicio zgârietură, în timp ce Doina şi Ion, aflaţi pe bancheta din spate, au fost striviti între greutatea maşinii şi copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie naţională. Cu toate astea, autorităţile nu au făcut dreptate morţilor, catalogând totul drept un nefericit accident, în ciuda faptului că cele mai multe indicii duceau către crimă. Astăzi, cei apropiaţi cuplului Teodorovici evită să răspundă la întrebarea: accident sau crimă? Mulţi spun că au dovezi, dar nimeni nu le scoate la suprafaţă. Totuşi, nu putem ignora unele amănunte care la vremea respectivă au fost făcute publice. De exemplu, faptul că ceilalţi doi pasageri ai maşini au scăpat teferi. Şoferul nu a fost condamnat, iar celălalt pasager a dispărut fără urmă până în ziua de azi. Europa Liberă a difuzat o ştire chiar în noaptea în care cei doi au murit, ştire în care se vorbea despre apariţia pe şosea a unei maşini blindate, care ar fi provocat accidentul. Scriitorul Grigore Vieru, prieten apropiat al soţilor Teodorovici, a declarat că avea la cunoştinţă faptul că cei doi primeau telefoane şi scrisori în care erau ameninţaţi cu moartea. Apoi, un alt element prezentat chiar pe canalele media în 1992 a fost relatarea privind sosirea ambulanţei la locul accidentului, Doina nu murise pe loc, iar ambulanţa a refuzat să o transporte la spital şi a luat numai trupul fără viaţă al lui Ion. Doina s-a zbătut între viaţă şi moarte un timp, fără să primească ajutor. După ce, într-un final, a murit, a fost ridicată de salvare”.
La acea vreme, soţii Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au lăsat în urma lor un fiu, Cristofor, care acum are 27 de ani. Moartea lor nu trebuie să fie uitată, să ne amintim de ei aşa cum se cuvine!
(realitatearomaneasca.ro)

_________________________________

Personal, aproape de fiecare data cand ii ascult, ma intreb ce-ar fi facut oare oamenii acestia astazi si cu realitatea pe care o avem acum..?

Messaggio modificato da vale il 25 settembre 2008 - 22:47


#2 vale

vale

    Advanced Member


  • 966 messaggi
  • Iscritto il: 15-marzo 06

Inviato 22 ottobre 2008 - 13:00

Pelerinaj la locul tragicului accident care a curmat vieţile artiştilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici
autor: Svetlana Corobceanu


Peste câteva zile se împlinesc 16 ani de la moartea soţilor Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. Cu această ocazie, Direcţia cultură a primăriei municipiului Chişinău, în comun cu asociaţia „Două inimi gemene”, organizează, la 25 octombrie curent, un pelerinaj în comuna Coşereni din judeţul Ialomiţa, România, unde la 30 octombrie 1992, în urma unui tragic accident de circulaţie, şi-au pierdut viaţa artiştii Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.
Eugenia Marin, mama Doinei, ne-a informat că, în ultimii ani, rudele au mers regulat la locul nefast spre a cinsti memoria Doinei şi a lui Ion cu depuneri de flori. „A fost propunerea lui Cristi (fiul artiştilor – n.r.) de a merge acolo în fiecare an. De această dată, vom merge un grup mai numeros, în jur de 45 de persoane. Administraţia parcului „Dendrariu” din Chişinău a fost receptivă la rugămintea membrilor asociaţiei şi ne-a oferit material săditor, arbuşti şi flori pe care le vom lua cu noi”, ne-a spus Eugenia Marin.
Rudele, dar şi oamenii care i-au apreciat şi vor să participe la această acţiune, vor amenaja spaţiul din jurul crucii instalate la locul tragediei. De asemenea, acolo va avea loc o masă de pomenire şi un parastas.
Potrivit Marianei Vasilache, şefa Direcţiei relaţii cu publicul din cadrul primăriei municipiului Chişinău, autorităţile capitalei îşi asumă cheltuielile de transport. De asemenea, se ştie că întru organizarea acestui eveniment se vor implica şi autorităţile locale din România.
Toţi doritorii de a merge la locul tragediei care ne-a văduvit de Ion şi Doina pot suna la numerele de telefon 201 709 sau 233 111.

Amintim că, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, maşina în care se deplasa vestitul cuplu a intrat într-un copac, în apropierea localităţii Coşereni, judeţul Ialomiţa, la o distanţă de 49 de kilometri de capitala României. Impactul a fost fatal pentru Ion şi Doina Aldea-Teodorovici.
Fonte: Jurnal.md