Ai perfecta dreptate, nimeni s-a desprins, dar oricum , teritorial, ne-au desprins...Ca sufleteste...Basarabia a fost ocupata....nimeni s-a desprins de nimeni.
Benvenuto su Moldweb
Benvenuto su Moldweb. Come puoi vedere, da semplice visitatore del forum non ti è permesso interagire attivamente con la community, di sentirti parte di questo meraviglioso posto, per questo ti invitiamo a registrarti! Registrati subito o fai il login. ![]() Se poi hai un account , , o è ancora più facile! Senza registrarti, fai direttamente il login con le tue credenziali Google, Facebook, Twitter o OpenId. Ti aspettiamo online con noi, tu cosa aspetti? ![]() |
Proteste De Amploare La Chişinău
Inviato 16 maggio 2008 - 13:32
Inviato 16 maggio 2008 - 14:05
. Io conosco la storia della Moldavia, ma conosco anche la storia raccontata dai miei nonni, cioe il loro vissuto con i rumeni. Non ho mai incontratto qualcuno che mi avrebbe raccontato dei fatti positivi sul loro comportamento con cosi detti i fratelli.
Perche, qualcuno conosce "dei fatti positivi " dei russi, che ci hanno ocuppato fin ad giorno di oggi??? Io, personlmente, conosco la storia racontata da mia madre, com"e stata portata in Siberia a 2 anni in quelle oribile carrozze per le bestie. Me lo dici, cara lola, se sucedeva lo stesso ai tuoi"nonni vissuti con i rumeni???"
Inviato 17 maggio 2008 - 12:56
Am tras cu ochiul peste tot ce scrie aici. De unde venim si spre ce mergem... Ei, na, am ajuns deja maturi si nici macar nu intelegem care ne este istoria, care ne sunt traditiile si care ne este limba. M-am nascut si eu in perioada sovietica, am crescut printre acele gropi care ne erau sapate si pregatite pentru a fi aruncati acolo daca ne trece cumva prin cap sa deschidem gura si sa pronuntam cuvintul "roman". Oricum parintii mei, chiar daca mama e mai mult kazak, au stiut sa ne redea printre rinduri ce suntem de fapt. Imi pare rau pentru oamenii care scriu aici fara sa incerce sa analizeze un pic lucrurile, imi dezgusta prostia lor. Sorry pentru cei care s-ar simti ofensati.
Ne tragem toti de la Burebista, Decebal, Traian atit romanii din Romania cit si romanii din Basarabia, Republica Moldova. Vorbim romana toti, iar fiecare regiune - Oltenia, Muresul, Moldova s.a. - au un dialect specific reginunii sale. Asadar, dragii mei, nu exista limba moldoveneasca, ci dialectul moldovenesc. Istoria romanilor e normal sa fie una - doar ca regiunea, care 50 de ani a fost numita Basarabia, are o fila aparte anume in aceasta perioada. E normal sa fie asa - am fost doar o colonie a Rusiei. Si daca luam personalitatile care ne-au facut istoria, trebuie sa intelegem ca de acelas Eminescu, Blaga, Creanga s.a. se mindresc intreaga natiune romaneasca (aici vb de toti romanii, inclusiv si cei din Basarabia). Doar ca fiecare regiune se mindreste mai mult cu cei nascuti in satul, orasul sau. Desigur eu am sa-l proslavesc pe fratele si sora mea, sau pe varul si verisoara mea, decit sa-l proslavesc pe unul care e mai departe de mine. Sper ca ati inteles ce am dorit sa va zic. Oricum daca e sa ne aratam pierlele noastre altor popoare, atunci le luam pe toate care exista (toti romanii).
Eu nu pledez pentru o eventuala unire cu Romania, nu e logic. Desigur am sa argumentez de ce zic asta - trebuie sa intelegem ca basarabenii sunt suparati pe romanii de peste Prut. Atunci cind rusii au zis sa ne dea, acestia au refuzat usor la noi. Nu au luptat pentru a ne tine alaturi de ei. Am fost ca un obiect dat in schimbul libertatii lor partiale. De altfel eu nu-i invinuesc, caci nu aveau alte oportunitati! Oricum in mintea basarabenilor a ramas aceasta "tradare"! am suferit toti prea mult din acest motiv. Foame, Siberia, rusii ne-au luat pina si cel mai scump lucru - religia.
Oricum trebuie sa recunoastem ca in perioada sovietica, noi am trait foarte bine din punct de vedere material, spre deosebire de romani... De aceea oamenii de aici stiu ca material au trait bine, spiritual si cultural foarte rau, iar romanii si-au catat de turta lor si nu au dat niciodata niciun sprijin. Asadar, trebuie sa intelegem ca o eventuala unire poate duce la un eventual razboi. De aceea mai bine sa lasam totul cum este, doar ca sa fim oameni destepti, sa aratam ca avem cunostinte si suntem oameni culti - sa recunoastem ceea ce suntem. Oricum, daca e sa facem o analiza a singelui, basarabenii sunt un fel de ghibriti - amestec de singe slav, polonez, francez, nemtesc, american, evreesc cu cel roman. Desigur si mentalitatea noastra difera putin de cea a romanilor de peste Prut. Oricum raminem a fi romani cu aceleasi traditii, obiceiuri, limba, istorie!
In concluzie - lasati-ne sa vorbim limba romana, sa invatam istoria romanilor: sa-l citim pe Cosbuc, Blaga, Eminescu, Creanga, Alecsandri, Stanescu, Caragiale, Sadoveanu si multi altii. Si daca iti ofera sa studiez si alte istorii, limbi - atunci fa-o desigur, nimic nu strica, dar sa nu uiti care ti-e originea!
Messaggio modificato da agein il 17 maggio 2008 - 13:27
Guest_St3f4n_*
Inviato 17 maggio 2008 - 18:56
Eu nu pledez pentru o eventuala unire cu Romania, nu e logic. Desigur am sa argumentez de ce zic asta - trebuie sa intelegem ca basarabenii sunt suparati pe romanii de peste Prut. Atunci cind rusii au zis sa ne dea, acestia au refuzat usor la noi. Nu au luptat pentru a ne tine alaturi de ei. Am fost ca un obiect dat in schimbul libertatii lor partiale. De altfel eu nu-i invinuesc, caci nu aveau alte oportunitati! Oricum in mintea basarabenilor a ramas aceasta "tradare"! am suferit toti prea mult din acest motiv. Foame, Siberia, rusii ne-au luat pina si cel mai scump lucru - religia.
Nu-s de acord...
Dupa ocupatia Basarabiei din partea sovieticilor...Armata Romana a contraatacat puternic impreuna cu nemtii si a eliberato ajungand pana la Stalingrad...unde trupele romane ca sprijin pt nemti au fost infrante amar...Romania isi jucase toata armate...vorbim de al 2-lea Razboi Mondial. Dupa razboi pactul Molotov-Ribentrop a fost declarat nul...deci Basarabia si Bucovina trebuiau sa se intoarca la patria Mama, pacat ca Sovietici, drept liberatori ce se considerau, au decis sa se opreasca ceva mai mult...Acuma Romania, tara infranta, ce putea face contra un monstru ca URSS, singura?
Evenimentele de la Podul de Flori care a vazut romani din Romania si Basarabia trrecand granita asa de numerosi incat vamesi nici nu-i puteau opri...a fost prima oara in istorie cand granitele URSS-ului erau trecute liber...nimani nu indraznise pan atunci.
Asa ca te rog eu...UNIRE ca suntem unu si acelas popor!
ps. nu exista nici un dialect moldovenesc...
Inviato 19 maggio 2008 - 10:32
Nu-s de acord...
Dupa ocupatia Basarabiei din partea sovieticilor...Armata Romana a contraatacat puternic impreuna cu nemtii si a eliberato ajungand pana la Stalingrad...unde trupele romane ca sprijin pt nemti au fost infrante amar...Romania isi jucase toata armate...vorbim de al 2-lea Razboi Mondial. Dupa razboi pactul Molotov-Ribentrop a fost declarat nul...deci Basarabia si Bucovina trebuiau sa se intoarca la patria Mama, pacat ca Sovietici, drept liberatori ce se considerau, au decis sa se opreasca ceva mai mult...Acuma Romania, tara infranta, ce putea face contra un monstru ca URSS, singura?
Evenimentele de la Podul de Flori care a vazut romani din Romania si Basarabia trrecand granita asa de numerosi incat vamesi nici nu-i puteau opri...a fost prima oara in istorie cand granitele URSS-ului erau trecute liber...nimani nu indraznise pan atunci.
Asa ca te rog eu...UNIRE ca suntem unu si acelas popor!
ps. nu exista nici un dialect moldovenesc...
Stii daca ar fi dupa mine - atunci chiar maine m-as uni! Totusi sunt niste oportunitati pentru multi si din punct de vedere economic, si din punct de vedere al cresterei carierei, plus o iesire in Europa fara multe obstacole! Si desigur mai sunt multe, nu e cazul sa le enumar... Insa eu stiu care este realitatea in tara mea, sunt zi de zi aici si stiu despre ce vorbesc. Te asigur ca moldovenii s-au divizat: 20% isi doresc sa revina in vechea URSS (poate mai mult), 40% sunt cei care doresc o unire cu Romania, iar restul sunt cei care isi doresc un stat independent. Acum analizeaza bine, ce se poate intimpla daca ar fi aceasta unire. Si apoi, la ce naiba imi mai trebuie un "cucui" Romaniei, cind ea abia de se descurca cu economia din reginea Moldova de la voi?
E usor a vorbi despre unele lucruri, dar trebuie bine sa analizezi tot ce spui ca sa-ti dai seama la ce pot duce!
Messaggio modificato da agein il 19 maggio 2008 - 11:36
Inviato 19 maggio 2008 - 11:45
Ne tragem toti de la Burebista, Decebal, Traian atit romanii din Romania cit si romanii din Basarabia, Republica Moldova. Vorbim romana toti, iar fiecare regiune - Oltenia, Muresul, Moldova s.a. - au un dialect specific reginunii sale. Asadar, dragii mei, nu exista limba moldoveneasca, ci dialectul moldovenesc. Istoria romanilor e normal sa fie una - doar ca regiunea, care 50 de ani a fost numita Basarabia, are o fila aparte anume in aceasta perioada. E normal sa fie asa - am fost doar o colonie a Rusiei. Si daca luam personalitatile care ne-au facut istoria, trebuie sa intelegem ca de acelas Eminescu, Blaga, Creanga s.a. se mindresc intreaga natiune romaneasca (aici vb de toti romanii, inclusiv si cei din Basarabia). Doar ca fiecare regiune se mindreste mai mult cu cei nascuti in satul, orasul sau. Desigur eu am sa-l proslavesc pe fratele si sora mea, sau pe varul si verisoara mea, decit sa-l proslavesc pe unul care e mai departe de mine. Sper ca ati inteles ce am dorit sa va zic. Oricum daca e sa ne aratam pierlele noastre altor popoare, atunci le luam pe toate care exista (toti romanii).
Oricum, daca e sa facem o analiza a singelui, basarabenii sunt un fel de ghibriti - amestec de singe slav, polonez, francez, nemtesc, american, evreesc cu cel roman. Desigur si mentalitatea noastra difera putin de cea a romanilor de peste Prut. Oricum raminem a fi romani cu aceleasi traditii, obiceiuri, limba, istorie!
In concluzie - lasati-ne sa vorbim limba romana, sa invatam istoria romanilor: sa-l citim pe Cosbuc, Blaga, Eminescu, Creanga, Alecsandri, Stanescu, Caragiale, Sadoveanu si multi altii. Si daca iti ofera sa studiez si alte istorii, limbi - atunci fa-o desigur, nimic nu strica, dar sa nu uiti care ti-e originea!
sunt de acord cu tine.....
Inviato 19 maggio 2008 - 11:48
anche a me i miei nonni hanno raccontato questi fatti....Perche, qualcuno conosce "dei fatti positivi " dei russi, che ci hanno ocuppato fin ad giorno di oggi??? Io, personlmente, conosco la storia racontata da mia madre, com"e stata portata in Siberia a 2 anni in quelle oribile carrozze per le bestie. Me lo dici, cara lola, se sucedeva lo stesso ai tuoi"nonni vissuti con i rumeni???"
tutti i miei nonni hanno sempre parlato bene dei romeni, e male dei russi... che hanno diviso le famiglie e portati in Siberia... dove si sono perse le trace
Inviato 19 maggio 2008 - 12:06
![]()
![]()
![]()
![]()
sunt de acord cu tine.....
Mersi de apreciere - nu am dorit aplauze, dar mersi pentru ele. Am incercat doar sa redau realitatea. Sincer ma irita cind unii vorbesc prostii fara sa-si dea seama despre ce vorbesc. Eu m-am nascut in Republica Moldova si traiesc aici de la prima zi. In 30 de ani de cind exist s-au schimbat multe si de toate insa adevarul - adevar ramine!
Inviato 19 maggio 2008 - 14:00
aplauzele erau doar ptr faptul ca si eu gandesc la fel ca tineMersi de apreciere - nu am dorit aplauze, dar mersi pentru ele. Am incercat doar sa redau realitatea. Sincer ma irita cind unii vorbesc prostii fara sa-si dea seama despre ce vorbesc. Eu m-am nascut in Republica Moldova si traiesc aici de la prima zi. In 30 de ani de cind exist s-au schimbat multe si de toate insa adevarul - adevar ramine!
Guest_St3f4n_*
Inviato 19 maggio 2008 - 14:07
Stii daca ar fi dupa mine - atunci chiar maine m-as uni! Totusi sunt niste oportunitati pentru multi si din punct de vedere economic, si din punct de vedere al cresterei carierei, plus o iesire in Europa fara multe obstacole! Si desigur mai sunt multe, nu e cazul sa le enumar... Insa eu stiu care este realitatea in tara mea, sunt zi de zi aici si stiu despre ce vorbesc. Te asigur ca moldovenii s-au divizat: 20% isi doresc sa revina in vechea URSS (poate mai mult), 40% sunt cei care doresc o unire cu Romania, iar restul sunt cei care isi doresc un stat independent. Acum analizeaza bine, ce se poate intimpla daca ar fi aceasta unire. Si apoi, la ce naiba imi mai trebuie un "cucui" Romaniei, cind ea abia de se descurca cu economia din reginea Moldova de la voi?
E usor a vorbi despre unele lucruri, dar trebuie bine sa analizezi tot ce spui ca sa-ti dai seama la ce pot duce!
1.Cand s-a serbat 90 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, Chirotaca a venit in Romania si a trecut prin multe orase cu ocazia asta, s-a infratit cu Iasiul si a partecipat la mai multe conferinte cu studenti basarabeni ...el a zis ca centenariul unirii spera sa-l sarbatorim ca o natiune UNITA. Chirtoaca e unu din putinii politici in care am incredere...si sunt sigur ca stie ce e posibil si ce nu...nu zic musai ca Unirea se va face...dar nu-i imposibil.
2. Cateodata am sensatia ca Unirea se doreste mai mult in Romania decat in rep.Moldova desi sub aspectul economic Romania are de perdut...dar asta e riscu meserii.
3. Moldova Romaneasca nu e la pamant ca economie dupa cum zici tu...poate eceptie facand pt judetul Botosani, dar restul sunt toate floare la ureche...plus ca majoritatea persoanelor au fost plecate inafara si de catva ani incep sa se intoarca...in special ma refer la jud. Neamt care il cunosc mai bine.
Infine...foarte mult pesimism din partea voastra...
Guest_marcuzzzo_*
Inviato 19 maggio 2008 - 17:57
Problema totusi este urmatorul: activistii si politica a URSS au actionat perfect (trebuie s-o recunoastem) timp 60 de ani de dominatie sovietica,poporu' practic nu-si mai recunoaste istoria,trecutu'..ce a fost, si ce va fi. Probabil problema cea mai grava , ramane greutatea si importanta politica a URSS la consiliile europene si mondiale.
Ne tine toti sub papuc dupa chestiunea energetica, nu cred ca le-ar conveni politicienilor nostri sa se opuna decizilor de la Moscova,pentru un pumn de oameni care traieste peste Prut. Asta-i adevarul,din pacate...
Messaggio modificato da marcuzzzo il 19 maggio 2008 - 18:02
Inviato 19 maggio 2008 - 20:51
Te asigur ca moldovenii s-au divizat: 20% isi doresc sa revina in vechea URSS (poate mai mult), 40% sunt cei care doresc o unire cu Romania, iar restul sunt cei care isi doresc un stat independent.
Pina acu am fost deacord cu tot ce ai scris, dar despre acest procentaj....hmmmm... as avea dubii, stiind ca practic 1 MILION
Inviato 20 maggio 2008 - 08:00
Cum percepem limba rusa?
Majoritatea moldovenilor vorbesc fluent limba rusa, dar nu vor ca ea sa devina limba de stat.
http://www.protv.md/...ile=24254#24254
Per quello che può valere, su Moldweb.eu ho proposto + o - lo stesso quesito. A distanza di 5 mesi e dopo 570 voti il risultato è questo
ù

Guest_marcuzzzo_*
Inviato 20 maggio 2008 - 08:40
Chi li ha fatti? il ministro degli esteri Russo?
Inviato 20 maggio 2008 - 08:47
Am fost intrebata unde se duc voturile celor de peste un milion de persoane care sunt peste hotare... Ma intrebi pe mine? Oare nu e clar? Le folosesc comunistii pentru a mai incalzi "jiltul"! Si chiar nu-mi dau seama pe cine poti invinui aici, pe ei ca se folosesc de aceasta situatie? Sau pe cei plecati care nu-si dau interesul sa schimbe ceva in momentul cind se simt bine unde sunt? Nu sunt eu Judecatorul, alegeti dupa cum va dicteaza ratiunea!
Messaggio modificato da agein il 20 maggio 2008 - 10:17
Inviato 20 maggio 2008 - 10:58
Belli quei sondaggini.
Chi li ha fatti? il ministro degli esteri Russo?
il 1°
Bena , è la MOLDAVA "CBS-Axa"
CBS-AXA S.R.L., I.M.
Address: MD-2004, mun.Chisinau, str.31 August 1989, 98
Telephone number: (373-22) tel:234987
Type of property: Joint/Foreign
Creation Year: 2003
E-mail: cbs_axa@yahoo.com
WWW: www.cbs-axa.com.md
p.s. ho scritto abbastanza grande MOLDAVA ?
Ah , questo l’articolo da cui si evince chi ha fatto il sondaggio :
http://www.infotag.m...portaje/545018/
i risultati sono stati illustrati in conferenza stampa
dallo stesso direttore generale della CBS-AXA , Ion Jigau
MOLDAVO
il 2°
moldweb
Guest_marcuzzzo_*
Inviato 20 maggio 2008 - 11:10
questi referendum sono stati riconosciuti dalla comunita' internazionale?
O succedeva che nei villaggetti arrivavano i comunisti con pane e salame a convincere vecchietti e vecchiette a votarli?
..sai fan sempre un certo effetto i regali sui "semplici"
Inviato 20 maggio 2008 - 11:29
Ehhhheeee, nu e corect. Eu sunt din presa scrisa si stiu bine ca realitatea nu e chiar asa. Credeti-ma ca presa rusa e mult mai citita decit presa romana. Canalele de televiziune ruse sunt mult mai solicitate. De fapt trebuie sa recunoastem ca aici nu e cauza limbii, ci fiindca in Republica Moldova nu este televiziune de calitate, nu prea sunt emisiuni interesante pentru public si plus ca nu avem acoperirea acelor canale care sunt in Romania. Si atunci omul alege ce este interesant - iar interesant cu adevarat sunt canalele rusesti, care au si filme bune, si emisiuni de divertisment, de dezbateri politice s.a. Trebuie sa recunoastem, ca la acest capitol rusii sunt tari!
Inviato 20 maggio 2008 - 11:42
referendum
Sondaggi
Inviato 20 maggio 2008 - 12:17
1.Cand s-a serbat 90 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, Chirotaca a venit in Romania si a trecut prin multe orase cu ocazia asta, s-a infratit cu Iasiul si a partecipat la mai multe conferinte cu studenti basarabeni ...el a zis ca centenariul unirii spera sa-l sarbatorim ca o natiune UNITA. Chirtoaca e unu din putinii politici in care am incredere...si sunt sigur ca stie ce e posibil si ce nu...nu zic musai ca Unirea se va face...dar nu-i imposibil.
2. Cateodata am sensatia ca Unirea se doreste mai mult in Romania decat in rep.Moldova desi sub aspectul economic Romania are de perdut...dar asta e riscu meserii.
3. Moldova Romaneasca nu e la pamant ca economie dupa cum zici tu...poate eceptie facand pt judetul Botosani, dar restul sunt toate floare la ureche...plus ca majoritatea persoanelor au fost plecate inafara si de catva ani incep sa se intoarca...in special ma refer la jud. Neamt care il cunosc mai bine.
Infine...foarte mult pesimism din partea voastra...
1. Da, atunci in 90 a fost precum spui. Insa spiritele s-au mai calmat deja in aceasta privinta. Lumea s-a deprins cu tara lor "independenta" si le convine ce au si cum traiesc. Mai putin patriotism exista la moment! Daca il luam pe Chirtoaca - e baiat destept si cu teorie multa in cap, dar deja se vede ca mai putin reuseste sa-si aduca teoria in practica. E greu sa lupti cu comunistii si sa obtii rezolvarea acelor probleme pe care ti le-ai pus ca scop! Speram ca peste ceva ani va reusi mai mult. Ma bucur pentru el ca a stiut sa cistige increderea si sustinerea multor persoane.
2. Poate se doreste mai mult in Romania, nu neg acest fapt. Dar trebuie sa intelegem ca orice tara dupa o perioada de trecere ajunge la o dezvoltare economica si culturala cu anii si daca iarasi se schimba ceva - ajungem sa ne rotim intr-un cerc. Iar de la inceput, iar sa treci peste urmele deja lasate! Desi am spus-o mai sus - mie mi-ar prii UNIREA!
3. Atunci cind omul lasa tot: si casa, si masa, si copii si fuge in straini pentru a face bani ca sa-si ridice nivelul de trai - asta nu e oare saracie?! Stiu care e situatia in Moldova de peste Prut, sunt des pe acolo. Aceeasi ca in Republica Moldova (poate un pic mai buna) - ori prea saraci, ori prea bogati - inca se mai lucreaza la formarea paturii de mijloc, care intr-o tara civilizata, trebuie sa existe.