Salta al contenuto


Moldweb
Moldova Community Italia utilizza cookies. Leggi le Regole privacy per maggiori informazioni. Per rimuovere questo messaggio clicca sul pulsante qui di fianco:    Accetto l'uso dei cookies
 • Login con Facebook Login con Twitter Log In with Google      Login   
 • Registrati


 •  


Benvenuto su Moldweb

Immagine Postata Benvenuto su Moldweb. Come puoi vedere, da semplice visitatore del forum non ti è permesso interagire attivamente con la community, di sentirti parte di questo meraviglioso posto, per questo ti invitiamo a registrarti! Registrati subito o fai il login. Immagine Postata
Se poi hai un account Immagine Postata, Immagine Postata, Immagine Postatao Immagine Postata è ancora più facile! Senza registrarti, fai direttamente il login con le tue credenziali Google, Facebook, Twitter o OpenId. Ti aspettiamo online con noi, tu cosa aspetti? Immagine Postata
Guest Message by DevFuse
 

Foto
- - - - -

Vesti bune pentru moldovenii din Italia. Cum pot afla cum pot obtine o pensie italiana cei care au muncit legal in Italia si s-au intors acasa


Discussione archiviata. Non è più possibile intervenire in questa discussione.
2 risposte a questa discussione

#1 badica

badica

  L'addetto stampa


 • 7633 messaggi
 • Iscritto il: 21-agosto 05

Inviato 14 ottobre 2015 - 08:31

http://protv.md/stir...---1182311.html

 

Ca nu poti exista dintr-o pensie moldoveneasca, e lucru stiut. Asa ca multi dintre pensionari cauta metode sa mai adune niste banuti. Moldovenii care au muncit legal in Italia si s-au intors acasa pot afla cum pot obtine o pensie italiana. O asociatie din peninsula a deschis astazi un ghiseu la Chisinau la care moldovenii vor fi orientati, dar si informati despre banii pe care ii pot obtine daca au lucrat legal in Italia.

Astfel, fiecare pensionar va putea sa vina la oficiul de la Botanica al Casei Nationale de Asigurari Sociale si sa afle raspunsurile la intrebarile pe care le are, inclusiv daca poate fi selectat pentru pensia italiana. Astfel de pensii primec in acest moment in jur de 200 de moldoveni.

Altii insa, dupa ani buni munciti in Italia, abia asteapta sa beneficieze de pensie.

Ca sa beneficieze de o pensie italiana, doritorii trebuie sa intruneasca 3 conditii: sa fi lucrat legal in peninsula, sa aiba minim 66 de ani, care este varsta de pensionare in Italia, si sa se fi intors in Moldova definitiv.

Victor CROITORU, REPREZENTANT OFICIUL ACLI LA CHISINAU: “O primesc in euro, deschid un cont, incepe de la 50 de euro in sus. Pensia maxima este de 400 de euro.”

In Italia, batranii primesc pensii care pornesc de la 500 de euro, insa pentru moldoveni si pensiile mult mai mici primite de la italieni sunt mana cereasca.

Ghiseul deschis astazi, dar si pensia pentru moldoveni sunt initiative ale unui patronat din Italia, avand in vedere ca un acord oficial intre autoritatile de la Chisinau si de la Roma inca nu exista. Ghiseul va fi deschis de doua ori pe luna. Oficial, in Italia muncesc in jur de 200 de mii de moldoveni. Neoficial insa numarul lor este mult mai mare.#2 gianpi

gianpi

  Advanced Member


 • 219 messaggi
 • Iscritto il: 06-dicembre 10

Inviato 14 ottobre 2015 - 22:23

VESTI PROASTE PENTRU MOLDOVENI

 

 

Buna ziua.....da, problema e ca la 90% de moldoveni la noi lucreaza la negru, si apoi pentru pensia trebuie cetatenia italiana, virsta minima de 66 ani si trei luni si minimu 20 ani de platirea asigurarea de pensie, daca nu ar fi asa cred ca toata lumea sarmana sa vine la noi sa cersasca banii. INPS (firma italiana care plateste pensie) nu mai are bani pentru noi italiani, nu cred ca sa incepe sa arunca banii la dreapta si la stinga. Cine nu ma crede pot sa uite la sait de pensie italiano  www.inps.it


Messaggio modificato da gianpi il 14 ottobre 2015 - 22:25


#3 Morettina

Morettina

  Advanced Member


 • 109 messaggi
 • Iscritto il: 17-novembre 11

Inviato 16 ottobre 2015 - 20:21

Moldovenii care s-au întors în Republica Moldova au dreptul la o pensie din Italia (VIDEO)
vineri, 2 octombrie 2015, 17:15 | SOCIETATE
font-large.pngfont-small.pngfont-normal.png
italia_cetateni_viza_md.jpg Foto: viza.md

Pînă în prezent nu există un acord între Republica Moldova și Republica Italiană în domeniul protecției sociale care ar prevedea aspectele legate de pensii atît de importante pentru lucrătorii migranți.

Însă, moldovenii ar trebui să țină cont de următoarele posibilități la subiect pe care le oferă legislația italiană.

Astfel, Legea italiană prevede că persoanele/străinii (inclusiv moldovenii) care au ajuns la vîrsta de pensionare de 66 de ani și 3 luni (vîrsta de pensionare stabilită pentru anul 2015), care au plătit contribuții statului italian și s-au repatriat (s-au întors în Republica Moldova) au dreptul la o pensie din Italia.

Pentru aceasta, migranții moldoveni reîntorși urmează să-și deschidă un cont la oricare banca din Republica Moldova și să se adreseze la oficiul ACLI din or. Chișinău.

Actele necesare:

1.Pașaportul moldovenesc
2. Codul fiscal italian (codice fiscale)

Indiferent de faptul cît timp a lucrat cetățeanul, pensia îi va fi plătită, iar calculul pensiei se va face însă în corespundere cu perioada lucrată în Italia.

Adresa: or. Chișinău, str. Sfatul Țării 17/32, intrarea din strada Sciusev 102.
Telefon +373 22 23 83 63
Program de lucru cu publicul: 9.00 – 16.00
Pauză: 13.00- 14.00
De luni pînă vineri.
Serviciile sînt GRATUITE!

Moldovenii aflați în Italia pot adresa întrebări la subiect președintelui "AssoMoldave" din or. Roma, Tatiana Nogailic - tel: 0039 3294754598, Skype: nogailic

Pentru moldovenii cu cetățenie română procedura este mai complicată.

Propunem atenției Dumneavoastră următorul material video la subiect, realizat de Tatiana Nogailîc, președintele Asociației «Assomoldave» din or. Roma.

Cu titlu aparte, subliniem că încă din 24 mai 2012, autoritățile moldovenești au fost informate despre prevederile legislației italiene menționate mai sus și posibilitățile moldovenilor de a obține pensia din Italia. Semnalul italienilor la subiect a fost transmis la Roma pe parcursul consultărilor consulare între Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Italiene.                                                         

Qui il video: