Benvenuto su Moldweb
Benvenuto su Moldweb. Come puoi vedere, da semplice visitatore del forum non ti è permesso interagire attivamente con la community, di sentirti parte di questo meraviglioso posto, per questo ti invitiamo a registrarti! Registrati subito o fai il login. ![]() Se poi hai un account , , o è ancora più facile! Senza registrarti, fai direttamente il login con le tue credenziali Google, Facebook, Twitter o OpenId. Ti aspettiamo online con noi, tu cosa aspetti? ![]() |
Musicà Moldoveneascà ?
Inviato 20 settembre 2007 - 19:26
Inviato 21 settembre 2007 - 00:36
http://www.trilulilu.../a4b0da0a25d9ad
Mihai Ciobanu-anii nu se uita-n calendar
http://www.trilulilu.../0da14eb988065a
Gheorghe Topa-veniti acasa
http://www.trilulilu.../a4f8be71489ca6
Nicolae Sulac-La o margine de drum
http://www.trilulilu.../46e9dc90999aff
Nicolae Sulac- oameni de omenie
http://www.trilulilu.../353fb125916257
Boris Rudenco-trandafir de la Moldova
http://www.trilulilu.../f09e9020b69167
Guest_St3f4n_*
Inviato 21 settembre 2007 - 06:48
deci e romaneasca sau moldoveneasca?
eu zic ca-i tot una si doar niste cretini ar putea vedea o diferenta.
acelas discurs pt limba, cultura, neam...etc etc....
asa ca trebue folosit termenul corect: "Muzica Romanesca"
Inviato 21 settembre 2007 - 18:24
ce ciudat muzica asta se asculta si in Romania...
eu zic ca-i tot una si doar niste cretini ar putea vedea o diferenta.
acelas discurs pt limba, cultura, neam...etc etc....
asa ca trebue folosit termenul corect: "Muzica Romanesca"
Nu-i nimic cxiudat daca te uiti atent nici un cantaret nu este originar din Romania...deci?
Inviato 21 settembre 2007 - 19:34
Guest_St3f4n_*
Inviato 22 settembre 2007 - 18:27
Nu-i nimic cxiudat daca te uiti atent nici un cantaret nu este originar din Romania...deci?
Basarabia a avut si are origini romanesti ...deci? ramai in lumea ta.
De i-ai fi spus tu fraza asta lu' Ion Aldea Teodorovici te-ar fi luat la batae.
Messaggio modificato da St3f4n il 22 settembre 2007 - 18:39
Guest_St3f4n_*
Inviato 22 settembre 2007 - 18:34
tu daca vrei o chemi romaneasca dar nu trebuie sa impui pe altii sa o cheme asa pina cind esti din moldova esti moldovean
nu mi se pare ca t-am pus pistolu la tampla
faptu ca-mi exprim o opinie care tu n-o impartasesti asta nu inseamna ca ma impun ci doar mi-am exprimat punctu meu de vedere cum alti si l-au exprimat pe a lor in legatura cu asa zisa "Muzica moldoveneasca", acesta e scopu unu-i forum.
Messaggio modificato da St3f4n il 22 settembre 2007 - 18:38
Inviato 23 settembre 2007 - 09:41
nu mi se pare ca t-am pus pistolu la tampla
faptu ca-mi exprim o opinie care tu n-o impartasesti asta nu inseamna ca ma impun ci doar mi-am exprimat punctu meu de vedere cum alti si l-au exprimat pe a lor in legatura cu asa zisa "Muzica moldoveneasca", acesta e scopu unu-i forum.
Giusto! (BRAVO)=
Inviato 24 settembre 2007 - 12:43
"ce ciudat muzica asta se asculta si in Romania...
eu zic ca-i tot una si doar niste cretini ar putea vedea o diferenta."
"acelas discurs pt limba, cultura, neam...etc etc...."
Faptul ca cintàreti ca :Boris Rudenco ,Gheorghe Topa ,Nicolae Sulac ect…
sint ascultati si pe teritoriul Rominiei nu-ti permite sai clasifici in compartimentul de muzica romanesca .
Diferenta este si e bine definita , deschide Dex-ul , clarifica semnificatia acestor 2 cuvinte .
Nu inlocui orbeste de fiecare data cind auzi , vezi adj., MOLDOVENÉSC, -EÁSCA cu
ROMÂNÉSC, -EÁSCA , ROMÂNA , in baza discursului p/u limba , mai tine cont de context in caz contrar duci la o neintelegere = confuzie.
In ceea ce priveste dorita lui Ion si al Doinei Aldea-Teodorovici de-a clasifica activitatea lor in rindul muzicii rominesti a fost dictata de evenimentele istorice ce aveau loc in perioada de virf al carierii lor , astazi ar fi schimbat ideea , fiind in aceeasi echipa cu Adrian Minune si multe alte “MINUNI” care propaga cu mare “succes” Muzica Rominiasca .
"asa ca trebue folosit termenul corect: "Muzica Romanesca""
Daca realitatea ta este ca termenut “Muzica Romanesca” corespunde fidel subiectului , esti liber sa-ti exprimati punctu de vedere ,si nici decum sa insulti :
“ doar niste cretini ar putea vedea o diferenta”,
vad ca si la capitolul asta ai dificultati de-a sesiza diferenta.
O ZI BUNA .
Inviato 24 settembre 2007 - 13:39
X St3f4n
"ce ciudat muzica asta se asculta si in Romania...
eu zic ca-i tot una si doar niste cretini ar putea vedea o diferenta."
"acelas discurs pt limba, cultura, neam...etc etc...."
sint ascultati si pe teritoriul Rominiei nu-ti permite sai clasifici in compartimentul de muzica romanesca .
Diferenta este si e bine definita , deschide Dex-ul , clarifica semnificatia acestor 2 cuvinte .
Nu inlocui orbeste de fiecare data cind auzi , vezi adj., MOLDOVENÉSC, -EÁSCA cu
ROMÂNÉSC, -EÁSCA , ROMÂNA , in baza discursului p/u limba , mai tine cont de context in caz contrar duci la o neintelegere = confuzie.
In ceea ce priveste dorita lui Ion si al Doinei Aldea-Teodorovici de-a clasifica activitatea lor in rindul muzicii rominesti a fost dictata de evenimentele istorice ce aveau loc in perioada de virf al carierii lor , astazi ar fi schimbat ideea , fiind in aceeasi echipa cu Adrian Minune si multe alte “MINUNI” care propaga cu mare “succes” Muzica Rominiasca .
"asa ca trebue folosit termenul corect: "Muzica Romanesca""
Daca realitatea ta este ca termenut “Muzica Romanesca” corespunde fidel subiectului , esti liber sa-ti exprimati punctu de vedere ,si nici decum sa insulti :
vad ca si la capitolul asta ai dificultati de-a sesiza diferenta.
O ZI BUNA .
Sunt de acord cu tine
Guest_St3f4n_*
Inviato 24 settembre 2007 - 20:37
Nu exista o cultura moldoveneasca, nu exista un popor moldovenesc deci nici nu se poate spune ca exista o "muzica moldoveneasca" deoarece dincolo de Prut e unu si acelas popor ca si din dreapta Prutului.
Adj Moldovenesc, -easca sunt folosite (la nivel regional) si pentru a descrie teritoriile actuale din jud. Neamt, Suceava, Iasi, etc, care sunt in Romania, deci care-i diferenta? Vorbeai de confuzie? Aia tu o faci, c-am t-o spalat creeru comunistii. Te invit sa citesti discutia Limba Nostra unde vorbeste de "Declaratia de Indipendenta a Moldovei" si doar atunci ai sa-ti dai seama de greselile care ai scris aici.Nu inlocui orbeste de fiecare data cind auzi , vezi adj., MOLDOVENÉSC, -EÁSCA cu ROMÂNÉSC, -EÁSCA , ROMÂNA , in baza discursului p/u limba , mai tine cont de context in caz contrar duci la o neintelegere = confuzie.
Iar aici dai dovada de rea informatie. Manele nu e si nu a fost niciodata clasificata ca muzica romaneasca cu toate ca sunt uni ca tine care fac aceasta greseala. Manele fiind cantata de persoana de etnie roma, adica de "tigani", e diferent!In ceea ce priveste dorita lui Ion si al Doinei Aldea-Teodorovici de-a clasifica activitatea lor in rindul muzicii rominesti a fost dictata de evenimentele istorice ce aveau loc in perioada de virf al carierii lor , astazi ar fi schimbat ideea , fiind in aceeasi echipa cu Adrian Minune si multe alte “MINUNI” care propaga cu mare “succes” Muzica Rominiasca.
Reproduc un mic citat din melodia "Bug. Mafia - Gherila p.t.m." <<Fara sa dam nume va simtiti singuri ***-n ****>>.]Daca realitatea ta este ca termenut “Muzica Romanesca” corespunde fidel subiectului , esti liber sa-ti exprimati punctu de vedere ,si nici decum sa insulti :
vad ca si la capitolul asta ai dificultati de-a sesiza diferenta. [b]
O ZI BUNA .
Messaggio modificato da St3f4n il 24 settembre 2007 - 20:42
Inviato 24 settembre 2007 - 21:31

Inviato 25 settembre 2007 - 16:58
Anche tu, St3f4n, magari.
In due righe quà e là non si può fare un lavoro di secoli.
Il linguaggio civile premia sempre chi lo usa. Appena si usa la forza delle offese - ci si ritrova con meno interlocutori.
Secondo me, ha ragione Elena a richiamare alla civiltà nelle espressioni,
ma anche Ste34n ha pienamente ragione nel chiamare le MANELE per niente musica popolare romena.
Negli incontri dei forumisti, penso, nessuno non canticchierà una canzone zingaresca dandola per canzone popolare romena dalla Moldavia o Muntenia, o Ardeal, o Banat etc etc etc. Anche perchè LE SPAREREI IO STESSA e non solo io, spero... E, spero, nessuno osera dire che la bellissima "Trandafir de la Moldova" sia una canzone moldava e per niente romena.
Dai, dai che piano-piano ce la faremo interderci.
Inviato 25 settembre 2007 - 17:21
Non è che qualcuno lo ha cancellato!!??
Inviato 25 settembre 2007 - 23:07
Sei Incredibile!Questa mattina ho scritto un post in risposta a quel ragazzo con il nick come un codice fiscale
Ognuno e' libero di avere il nik CHE VUOLE e che sente!!! Ultimamente nikita le tue "opinioni" fanno pensare... Mi sbaglio?
Inviato 26 settembre 2007 - 16:54
Salve Ilinca,
I di tutto vorrei dirti che HAI RAGIONE sapevo che avessi svegliato polemiche trattando il tema “Manele” nel tale contesto, e sono lieta che ci sono delle persone che sanno dare il valore giusto alle cose, pero voglio specificare che dall'inizio non si trattava di musica popolare e le mie allusioni erano indirizzate alla musica romena nell’senso vasto del significato.
Voglio ribadire la tua ragione che nella musica ronema altrettanto nella musica moldava ci sono molte canzoni bellissime di valore e voci d’oro nonostante questo, tutti questi tesori sono ombrati e calpestati dalle cosiddette MANELE e altre “fuori -manele” canzoni e gruppi es. B.M. .
La finalità del mio predetto commento era di comunicare a una certa persona che: Si, tutti hanno diritto di manifestare liberamente il proprio pensiero con la parola, lo scritto e ogni altro mezzo di diffusione pero , lo puoi usare solo se hai l’intelligenza di rispettare i pensieri dei altri.
Buona serata a tutti.
Inviato 26 settembre 2007 - 19:30
Folosind combinatia musica moldoveneasca fac referinza la muzica interpretata de catre cintareti originari si vorbitori al graiului tipic acestui teritoriu .
De exemplu daca deschid pe forum tema muzica romineasca vei fi tu I-ul care raspunde cu o lista lunga de cintece interpretate de catre cintarti originari din Rom., si sint sigura ca nici pe ultemele rinduri al acestei liste n-as gasi nici un cintec la care fac riferinta iniztial .
Deci , p/ u a avea un feed-back dorit mai corect este termenul Musica Moldoveneasca .
In basa celor zise tema Istaria si tot ce decurge de aici nu-i la locul potrivit.
Si pentru incheiere scuza nu apartine trupei tale preferite , dar sper s-ti fie la fel pe plac : vaff...
Potevo comunicartelo in privato per il rispetto agli altri forumisti pero reagisco in base alla tua stessa legge.
Guest_St3f4n_*
Inviato 26 settembre 2007 - 22:24
Ma che dici? Quando nomini la parola "manele" i termini "musica romena" neanche ci devono stare nella stessa frase.[size=3][size=2]
Salve Ilinca,
I di tutto vorrei dirti che HAI RAGIONE sapevo che avessi svegliato polemiche trattando il tema “Manele” nel tale contesto, e sono lieta che ci sono delle persone che sanno dare il valore giusto alle cose, pero voglio specificare che dall'inizio non si trattava di musica popolare e le mie allusioni erano indirizzate alla musica romena nell’senso vasto del significato.
Imi pare rau ca nu stii sa apreciezi genu "rap" si imi pare si mai rau ca il pui pe acelas nivel cu "manele". Citat dintr-o melodie a celor de la Bug. MafiaVoglio ribadire la tua ragione che nella musica ronema altrettanto nella musica moldava ci sono molte canzoni bellissime di valore e voci d’oro nonostante questo, tutti questi tesori sono ombrati e calpestati dalle cosiddette MANELE e altre “fuori -manele” canzoni e gruppi es. B.M. .
<<La fel ca ieri ca si azi ca si maine mereu
vorbim despre rasa si de tot ce avem,
avem familii care lasa noi mandria,
avem tot peste tot suntem romani in Romania>>.
Citat dintr-o melodie lu' "Brugner", rapper basarabean
<< ...trebue doar sa speri la o viata mai buna
parca il aud si acum pe Stefan cum tuna
Moldova reprezinta in ritm de furtuna
Basarabia pamant romanesc sub clar de luna! >>
Non è così! Non è una questione di pareri, di pensieri, di punti di vista, assolutamente no! LA Questione è puramente OGGETTIVA! La rep. Moldova ha una cultura e origini romene e la più grande prova che io ti posso mostrare è la "Dichiarazione D'Indipendenza della Moldova" dove è scritto nero su bianco quanto detto da me, essa è stata votata da milioni di cittadini all'epoca sotto il dominio sovietico. La dichirazione d'indipendenza non và contro la Romania (come certi italiani del forum erroriamente possono pensare) bensì contro l'ocupazione sovietica, infatti nella Dichiarazione d'indipendenza c'è scritto che si cercherà al ritorno alle condizioni prima del trattato Molotov-Ribentrop cioè quiando la Basarabia era parte integrale della Romania.La finalità del mio predetto commento era di comunicare a una certa persona che: Si, tutti hanno diritto di manifestare liberamente il proprio pensiero con la parola, lo scritto e ogni altro mezzo di diffusione pero , lo puoi usare solo se hai l’intelligenza di rispettare i pensieri dei altri.
Tu parli di rispetto ma non rispetti le persone che hanno combattuto per questa terra non rispetti la gente che non si sono dimenticate delle proprie origini e che nel farsi chiamare "moldavo" o "romeno" non rimangono indiferenti bensì reagiscono perchè rappresenta un tentativo di usurpare le loro origini e di sabotarle. Ti ricordo ad esempio l'episodio (come questo altri) degli studenti del Liceo Asachi di Chisinau che si sono ribellati quando si sono visti cambiare la denominazione del loro liceo da "romano-francez" in "moldo-francez" cancellando a loro volta la scritta "moldo" sostituendola con la scritta originale "romano". Per gli italiani che non sanno vi sembrerà una cosa da poco, ebbene a tutti quei studenti "guida" della "ribbeglione" li sono stati fatti archivio penale, per farvi un'idea di com'è sentita questa questione.
non è un pò quelle che si cerca di fare in tutti i campi? in quello della cultura, della lingua, della Musica, ecc, ecc.?
Messaggio modificato da St3f4n il 27 settembre 2007 - 11:35
Inviato 27 settembre 2007 - 10:30
În adâncuri înfundată
Un şirag de piatră rară
Pe moşie revărsată.
Limba noastră-i foc ce arde
Într-un neam, ce fără veste
S-a trezit din somn de moarte
Ca viteazul din poveste.”
Frumoase versuri..... Domnul Mateevici nu stia la vremea cand a scris frumoasele versuri ca ar fi trebuit sa precizeze numele limbii ( romaneasca sau moldoveneasca ). Astfel, astazi nu ar fi existat confuzii.....
P.S. Dar nu va perditi in tonul meu pentru a te cunoaste si a te regasi ( daca esti perdut ), cine esti si ce limba vorbesti si inca in ce limba cinti nu este nevoe numai de un vers, dar de ani de secoli di storia.....
Messaggio modificato da Lina il 27 settembre 2007 - 10:34
Guest_St3f4n_*
Inviato 27 settembre 2007 - 11:49
“Limba noastră-i o comoară
În adâncuri înfundată
Un şirag de piatră rară
Pe moşie revărsată.
Limba noastră-i foc ce arde
Într-un neam, ce fără veste
S-a trezit din somn de moarte
Ca viteazul din poveste.”
Frumoase versuri..... Domnul Mateevici nu stia la vremea cand a scris frumoasele versuri ca ar fi trebuit sa precizeze numele limbii ( romaneasca sau moldoveneasca ). Astfel, astazi nu ar fi existat confuzii.....
P.S. Dar nu va perditi in tonul meu pentru a te cunoaste si a te regasi ( daca esti perdut ), cine esti si ce limba vorbesti si inca in ce limba cinti nu este nevoe numai de un vers, dar de ani de secoli di storia.....
Deci, repet, in "Declaratia de Indipendenta" a rep. Moldova scrie clar, limba tarii e ROMANA! Deci asa scrie acolo! Declaratia a fost votata de aprox un milion de cetateni si ea reprezinta certificatu de nastere a rep.Moldova. Iar tu acum imi zici da in costitutie scrie alceva, pai costitutie poate fi modificata dupa placere guvernului la putere pana cand "DECLARATIA DE INDIPENDENTA" nu se poate atinge!
Deci domnul Mateevici ne fiind la curent cu circulatia in viitorul apropriat a idiotie " limbii moldovenesti" el credea ca era scontat ca era vorba de una si o singura limba.
Dubii ca cele ale tale Lina nu fac nimic alceva decat sa alimenteze o minciuna mare cat Rusia, iar italieni de pe forum si ma rog altii care vor sa cunoasca rep. Moldova, cred la unele afermatii ca fiind adevarate si uite cum nasc incomprensiuni.
Messaggio modificato da St3f4n il 27 settembre 2007 - 12:48