Salta al contenuto


Moldweb
Moldova Community Italia utilizza cookies. Leggi le Regole privacy per maggiori informazioni. Per rimuovere questo messaggio clicca sul pulsante qui di fianco:    Accetto l'uso dei cookies
 • Login con Facebook Login con Twitter Log In with Google      Login   
 • Registrati


 •  


Benvenuto su Moldweb

Immagine Postata Benvenuto su Moldweb. Come puoi vedere, da semplice visitatore del forum non ti è permesso interagire attivamente con la community, di sentirti parte di questo meraviglioso posto, per questo ti invitiamo a registrarti! Registrati subito o fai il login. Immagine Postata
Se poi hai un account Immagine Postata, Immagine Postata, Immagine Postatao Immagine Postata è ancora più facile! Senza registrarti, fai direttamente il login con le tue credenziali Google, Facebook, Twitter o OpenId. Ti aspettiamo online con noi, tu cosa aspetti? Immagine Postata
Guest Message by DevFuse
 

Foto
- - - - -

Notizia importante per tutti i moldavi con carta d'identità rumena.


Discussione archiviata. Non è più possibile intervenire in questa discussione.
1 risposta a questa discussione

#1 badica

badica

  L'addetto stampa


 • 7633 messaggi
 • Iscritto il: 21-agosto 05

Inviato 16 settembre 2015 - 08:04

Cetățenii Republicii Moldova cu cetățenie română și cu viză de reședință în România vor trebui să plătească lunar polița medicală obligatorie în dreapta Prutului. Prevederea Codului Fiscal pentru anul 2016 a fost promulgată luni, 14 septembrie 2015, de către preşedintele României, Klaus Iohannis. Potrivit articolului 180, alin (1) al noului Cod Fiscal, persoanele fizice fără venituri sunt obligate să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Potrivit articolului 180, alin (1) al noului Cod Fiscal, persoanele fizice fără venituri sunt obligate să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). În România, contribuția de asigurări sociale de sănătate este în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe ţară.

Adică 66 de lei românești lunar, respectiv 792 de lei românești (circa 3 900 de lei moldovenești) pe an, în condiţiile în care nu realizează niciun venit impozabil în țară.

Contribuţia este calculată în funcţie de salariul minim brut de 1 200 de lei, anunţat de autorităţi pentru anul 2016 și atrage automat calitatea de asigurat al sistemului de sănătate din România.

În prezent, Codul Fiscal prevede că plătesc CASS persoanele care „doresc” să aibă calitatea de asigurat, adică să beneficieze de sistemul public de sănătate.

citeste si: EXPLICATIILE unui expert roman


surse: Agora.md si Protv.md


Messaggio modificato da badica il 16 settembre 2015 - 12:25


#2 badica

badica

  L'addetto stampa


 • 7633 messaggi
 • Iscritto il: 21-agosto 05

Inviato 16 settembre 2015 - 12:26

Cum vizeaza noul Cod Fiscal din Romania MOLDOVENII: Precizari facute de un expert roman: "Nu toate persoanele care au buletin romanesc sunt obligate la plata"

 

Andrian Benta, consultant fiscal din Romania, a precizat pentru PRO TV ca doar persoanele care au rezidenta fiscala in Romania sunt obligate sa achite contributia pentru sanatate. In acest caz, ca sa ai aceasta rezidenta, inseamna ca trebuie sa indeplinesti macar una din cele 3 conditii enuntate de expertul de mai sus.

 

O persoana este rezidenta in Romania daca indeplineste una din urmatoarele 3 conditii:

 

1) daca locuieste mai mult de 183 de zile in Romania,

2) daca are un domiciliu stabil in Romania,

3) daca are templul intereselor vitale in Romania si aici se refera la salariatii statului roman trimisi in strainatate.

 

Mentionam ca cetatenii moldoveni pot fi rezidenti fiscal intr-un an doar in Moldova sau doar in Romania. Rezidenta fiscala nu are legatura cu cetatenia.

 

Pentru a evita aceasta contributie la sanatate si aici se refera la moldovenii care au indeplinit macar una din conditiile spuse de Benta, atunci trebuie sa renunte la rezidenta fiscala prin depunerea unei declaratii la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

 

Daca o persoana fizica munceste si isi plateste impozitele in R. M. este un argument in plus sa justifice ca este rezident in Moldova si poate fi dovada a faptului cand va depune aceasta declaratie in Romania intru renuntarea la rezidenta fiscala. 

 

Declaratia se depunde o data si se schimba doar in cazurile in care se modifica si rezidenta fiscala. 

 

Totusi, daca nu au renuntat la rezidenta fiscala si intra in categoria persoanelor obligate sa achite aceasta plata in valoare de 4000 de lei MDL anual, atunci risca sa fie sanctionati. Dar acesti oameni se identifica doar atunci cand apeleaza la sistemul medical din Romania.

 

PRECIZARE: Toate aceste informatii se refera la persoanele care au buletin romanesc, nu si pasaport romanesc.

 

http://protv.md/stir...---1139461.html


Messaggio modificato da badica il 16 settembre 2015 - 12:27