Salta al contenuto


Moldweb
Moldova Community Italia utilizza cookies. Leggi le Regole privacy per maggiori informazioni. Per rimuovere questo messaggio clicca sul pulsante qui di fianco:    Accetto l'uso dei cookies
  • Login con Facebook Login con Twitter Log In with Google      Login   
  • Registrati


  •  


Benvenuto su Moldweb

Immagine Postata Benvenuto su Moldweb. Come puoi vedere, da semplice visitatore del forum non ti è permesso interagire attivamente con la community, di sentirti parte di questo meraviglioso posto, per questo ti invitiamo a registrarti! Registrati subito o fai il login. Immagine Postata
Se poi hai un account Immagine Postata, Immagine Postata, Immagine Postatao Immagine Postata è ancora più facile! Senza registrarti, fai direttamente il login con le tue credenziali Google, Facebook, Twitter o OpenId. Ti aspettiamo online con noi, tu cosa aspetti? Immagine Postata
Guest Message by DevFuse
 

Foto
- - - - -

Au început lucrările de construcție a Gazoductului Iași-Ungheni


Discussione archiviata. Non è più possibile intervenire in questa discussione.
Nessuna risposta a questa discussione

#1 badica

badica

    L'addetto stampa


  • 7633 messaggi
  • Iscritto il: 21-agosto 05

Inviato 27 agosto 2013 - 14:15

IMG_6601.JPG

 

Sute de oameni, care purtau drapelele Republicii Moldova și ale Uniunii Europene, au venit la Ungheni să paricipe alături de Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie LEANCĂ, Prim-ministrul României, Victor PONTA, și Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger la începerea lucrărilor de construcție a Gazoductului Iași-Ungheni.
Prim-ministrul Iurie LEANCĂ a declarat că evenimentul este unul remarcabil pentru cooperarea dintre Republica Moldova, România şi Uniunea Europeană.

IMG_6704.JPG

 

„Odată cu darea în exploatare a gazoductului Ungheni-Iaşi, planificată pentru anul viitor, vom avea o cale adițională de import a gazelor naturale. Totodată, ne dorim să creăm condiţiile necesare pentru valorificarea capacităţilor depline ale conductei. Am demarat împreună cu partenerii din UE și România pregătirile pentru următoarea etapă a proiectului, inclusiv extinderea gazoductului spre Chişinău", a anunțat Premierul Iurie LEANCĂ.
Prim-ministrul Republicii Moldova a precizat că acest gazoduct va consolida securitatea energetică a ţării, la nivel regional și local vor spori investițiile și vor fi create noi locuri de muncă - o prioritate a Guvernului pentru primele 100 de zile.

Premierul român, Victor PONTA, a spus că Guvernul de la București trebuie să muncească împreună cu Executivul de la Chișinău pentru a face viaţa oamenilor de pe cele două maluri ale Prutului mai bună decât este în acest moment.

IMG_6758.JPG

 

„Vreau să cred că, anul viitor, atunci când primii locuitori de aici din zonă vor avea acces, în casele lor, la fabrici, la un gaz cu un preţ mai mic decât cel pe care-l plătesc astăzi, acel moment va fi mai important decât o mie de vorbe despre România sau despre Uniunea Europeană. Proiectul pe care îl inaugurăm astăzi şi pe care toţi cei responsabili m-au asigurat că îl vor finaliza la timp - până la sfârşitul anului, iar la anul va fi dat în funcţiune, înseamnă, în sfârşit, fapte", a declarat Victor PONTA.

Și Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a declarat în fața cetățenilor adunați la acest eveniment că Gazoductul are o importanță strategică pentru ambele țări: „Integrarea Republicii Moldova la piața gazelor europene nu se oprește aici. Cea de-a două etapă înseamnă

 

IMG_6828.JPG

modernizarea infrastructurii și prevede ca gazele europene să ajungă și în capitala Republicii Moldova. Comisia Europeană este dispusă să sprijine financiar diverse proiecte de interconexiune dintre Republica Moldova și România".

După lansare, cei 3 oficiali au dat startul lucrărilor de construcție a Gazoductului Iași-Ungheni.
Ulterior oficialii au participat la Forumul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru,  desfășurat  la Ungheni.
Prim-ministrul României, Victor PONTA, și Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, s-au aflat în vizită  oficială în Republica Moldova la invitația Premierului Iurie LEANCĂ.
IMG_6883.JPG

 

La 8 august curent a fost semnat contractul de grant în valoare de 7 milioane Euro, finanțat de Uniunea Europeană, dintre Autoritatea de Management a Programului Operaţional Comun România-Moldova-Ucraina 2007-2013 şi Agenţia Naţională a Resurselor Minerale din România pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni. Republicii Moldova îi revin 3 milioane de Euro pentru interconectarea reţelelor de gaze. Interconectarea rețelelor de gaz dintre România și Republica Moldova, prin gazoductul Ungheni-Iași, este un proiect energetic, gândit să răspundă necesității Republicii Moldova de a-și asigura securitatea energetică, dar și ca alternativă comercială de livrare a gazelor naturale. Conform proiectului capacitatea gazoductului va permite transportul unui volum de gaz de aproximativ 0,5 mlrd. m3  pe an în prima etapă și 1,5 mlrd m3la etapa a doua.

Finalizarea lucrărilor este planificată pentru sfârşitul anului 2013. Lansarea construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni este unul din angajamentele Prim-ministrului Iurie LEANCĂ pentru primele 100 de zile. (gov.md)

 

IMG_6913.JPGIMG_6959.JPGIMG_7020.JPG


Messaggio modificato da badica il 27 agosto 2013 - 14:27