Salta al contenuto


Moldweb
Moldova Community Italia utilizza cookies. Leggi le Regole privacy per maggiori informazioni. Per rimuovere questo messaggio clicca sul pulsante qui di fianco:    Accetto l'uso dei cookies
 • Login con Facebook Login con Twitter Log In with Google      Login   
 • Registrati


 •  


Benvenuto su Moldweb

Immagine Postata Benvenuto su Moldweb. Come puoi vedere, da semplice visitatore del forum non ti è permesso interagire attivamente con la community, di sentirti parte di questo meraviglioso posto, per questo ti invitiamo a registrarti! Registrati subito o fai il login. Immagine Postata
Se poi hai un account Immagine Postata, Immagine Postata, Immagine Postatao Immagine Postata è ancora più facile! Senza registrarti, fai direttamente il login con le tue credenziali Google, Facebook, Twitter o OpenId. Ti aspettiamo online con noi, tu cosa aspetti? Immagine Postata
Guest Message by DevFuse
 

Foto

INCONTRO DELLE IMPRESE ITALIANE E RAPPRESENTANTI GOVERNATIVI MOLDAVI

Economia

Discussione archiviata. Non è più possibile intervenire in questa discussione.
11 risposte a questa discussione

#1 CarloP

CarloP

  Rappresentante Moldweb a Chisinau


 • 3602 messaggi
 • Iscritto il: 23-dicembre 08

Inviato 22 maggio 2013 - 07:01

L'Ambasciata d'Italia a Chisinau  informa che, il 22 maggio 2013 alle ore 10:30,  avrà luogo presso l'Hotel Regency di Chisinau, il Primo Forum delle aziende italiane e moldo-italiane in Moldova, organizzato insieme a Confindustria Moldova, Camera di Commercio Moldo-Italiana, Camera di Commercio italo-moldava ed a cui sono stati invitati a partecipare anche i rappresentanti delle principali istituzioni economiche moldave (e- Government Center, Ministero dell'Economia-MIEPO, Camera di Commercio ed Industria della Moldova, Dogane ed Ispettorato Fiscale ed alcune tra le principali banche moldave).

L'incontro offrirà l'opportunità di discutere di tutte quelle questioni e problematiche anche di carattere pratico che attengono allo svolgimento delle attività imprenditoriali italiane e moldo-italiane in Moldova, oltre che delle opportunità, delle novita' offerte dai sistemi informatici moldavi, e dei benefici offerti agli investitori stranieri dall'attuale legislazione moldava.


Messaggio modificato da CarloP il 22 maggio 2013 - 07:04


#2 CarloP

CarloP

  Rappresentante Moldweb a Chisinau


 • 3602 messaggi
 • Iscritto il: 23-dicembre 08

Inviato 22 maggio 2013 - 12:08

Cominciata stamattina ... veramente molto interessante e soprattutto costruttiva.

Si continua oggi pomeriggio ...#3 Moldweb.eu

Moldweb.eu

  Newbie


 • 364 messaggi
 • Iscritto il: 29-luglio 05

Inviato 22 maggio 2013 - 13:04

rim-ministrul desemnat Iurie LEANCĂ a participat astăzi la inaugurarea lucrărilor primului Forum al întreprinderilor italiene şi moldo-italiene din Republica Moldova doctools.png

22.05.2013  

Allega File  IMG_8755.jpg   108,13K   4 Numero di downloads În cadrul evenimentului, Enrico NUNZIATA, Ambasadorul Italiei la Chișinău, a menționat că organizarea acestui Forum va aduce mai multe beneficii pentru cele două țări. Oficialul a subliniat interesul oamenilor de afaceri italieni de a investi în economia Republicii Moldova și contribuția acestui factor în dezvoltarea țării noastre.

"Sînt convins că relațiile economice dintre Italia și Republica Moldova, grație afinităților culturale și, îndeosebi lingvistice, au o perspectivă mare. Investițiile pe care le face Italia în Republica Moldova reprezintă o contribuție pentru dezvoltarea economică, dar și în procesul de integrare europeană", a subliniat Enrico NUNZIATA.

Allega File  IMG_8720.jpg   126,12K   4 Numero di downloads

Prim-ministrul desemnat Iurie LEANCĂ a salutat ogranizarea primului Forum al întreprinderilor italiene şi moldo-italiene din Republica Moldova, menționînd că aceasta ar trebui să aibă continuitate.

"Republica Moldova dispune de anumite avantaje. Zona de comerț liber pe care o avem cu Comunitatea Statelor Independente și faptul că suntem pe ultima sută de metri în finalizarea procesului de negociere asupra Acordului de Liber Schimb și, în perspectivă, crearea unui spațiu economic comun cu Uniunea Europeană oferă țării noastre o atractivitate în plus. Aceasta înseamnă că orice ce poate fi produs la noi în țară poate fi exportat în est, dar și în vest", a menționat Prim-ministrul desemnat.

Iurie LEANCĂ a mai subliniat că pentru Guvernul Republicii Moldova este imperativă îmbunătățirea climatului de afaceri pentru atragerea noilor investiții, inclusiv prin participarea cetățenilor țării noastre care muncesc peste hotare.

"Pentru noi Italia este un partener firesc atît din punct de vedere politic, cît și economic. Cele 600 de întreprinderi din țara noastră cu participarea capitalului italian reprezintă un început bun, dar potențialul nostru comun încă urmează să fie valorificat. Sînt încrezător că împreună vom reuși", a mai declarat Iurie LEANCĂ.

Forumul întreprinderilor italiene şi moldo-italiene din Republica Moldova a fost organizat de Ambasada Italiei la Chișinău în parteneriat cu Camerele de Comerț moldo-italiană, italo-moldovenescă și Confindustria Moldova. În cadrul Forumului sunt organizate intervenții specializate în domeniile fiscalității,  serviciilor vamale, e-serviciilor Republicii Moldova.  

http://www.gov.md/li...idc=436&id=6385

 

 


Messaggio modificato da Moldweb.eu il 22 maggio 2013 - 13:10


#4 CarloP

CarloP

  Rappresentante Moldweb a Chisinau


 • 3602 messaggi
 • Iscritto il: 23-dicembre 08

Inviato 22 maggio 2013 - 21:40

Forum al întreprinderilor italiene şi moldo-italiene din Republic

 

Allega File#5 badica

badica

  L'addetto stampa


 • 7636 messaggi
 • Iscritto il: 21-agosto 05

Inviato 24 maggio 2013 - 15:45

Un po' di rassegna stampa:

http://moldova-suver...o-italiene_1244


http://trm.md/ro/eco...ra-la-chisinau/http://www.moldpres....Date=22.05.2013


http://politik.md/?v...ewarticle=18343
http://news.click.md...-moldo--6668840http://www.interlic....dova-29771.html
http://unimedia.info...vest-61031.htmlhttp://www.eco.md/in...omie&Itemid=469http://epochtimes-ro...oldova---192367http://trm.md/ru/eco...ra-la-chisinau/http://www.pan.md/ne...v-Moldovu/37687

#6 FrancescoMnc

FrancescoMnc

  Member


 • 97 messaggi
 • Iscritto il: 19-aprile 09

Inviato 25 maggio 2013 - 19:56

Saperlo prima , ho un amico nel settore del tessile che mi chiede spesso la situazione economica moldava .Ha diverse piattaforme in Romania ,Albania ,Marocco ,e una ex in Tunisia#7 badica

badica

  L'addetto stampa


 • 7636 messaggi
 • Iscritto il: 21-agosto 05

Inviato 27 maggio 2013 - 08:44

Francesco...leggi un po' qua...si parla anche di te :)

 

La primul forum al întreprinderilor moldo-italiene, investitorii au vorbit despre necesitatea unor reforme autentice

La 22 mai a avut loc primul forum al întreprinderilor moldo-italiene organizat de Ambasada Italiei la Chişinău, Camera de Comerţ Italo-Moldavă şi asociaţia „Cofindustria Moldova”. La eveniment aflăm că în Republica Moldova funcţionează 600 de întreprinderi cu capital italian.

Prin comparaţie, acum câţiva ani, cotidianul francez „Le Monde” scria că în oraşul Timişoara şi suburbiile acestuia funcţionează circa 2000 de firme italiene, iar Bucureştiul numără 22 de mii de întreprinderi cu capital italian. După discursul premierului interimar Iurie Leancă despre necesitatea de a atrage cât mai multe investiţii în RM şi plecarea acestuia, au început discuţiile despre problemele cu care se confruntă italienii.

Corupţia, monopolul, conflictele de interese, legi „europene” nefuncţionale se numără printre impedimentele formulate de către investitorii italieni. Pretenţii serioase au fost adresate Serviciului Vamal al Republicii Moldova, la eveniment fiind prezent şi şeful serviciului Tudor Baliţchi. Mai mulţi oameni de afaceri au formulat o întrebare privind importul utilajului în Republica Moldova. „De ce vameşii moldoveni ignoră certificatele italiene care atestă preţul unui utilaj importat din Italia, considerând că preţul acestuia este mult mai mare? Vameşul are o grilă, de exemplu, de la 10 până la o sută după care estimează, în baza unor criterii neclare, utilajul. Se favorizează astfel actele de corupţie”. Tudor Beliţchi i-a oferit cuvântul unei angajate care a spus că Serviciul Vamal funcţionează conform legislaţiei europene la care oamenii de afaceri italieni au râs copios.

De 22 de ani în Republica Moldova

JURNAL a abordat unii investitori prezenţi la eveniment pentru a afla cum e să faci business în Republica Moldova. În holul hotelului în care a avut loc conferinţa se află multă lume gălăgioasă, oameni care gesticulează, fac mimici. Ei sunt oameni de afaceri italieni. M-a mirat faptul că n-am întâlnit pe nimeni care ar putea să ne vorbească în engleză, dar organizatorii au fost foarte receptivi şi au tradus pentru JURNAL.

Aici îl întâlnim pe Roberto Menici, un italian binevoitor, energic, îmbrăcat în sacou şi adidaşi, de la care aflăm că a deschis o afacere în Republica Moldova acum 22 de ani. Roberto ne spune că este primul italian care a deschis o afacere în Republica Moldova imediat după destrămarea Uniunii Sovietice. Este un pionier, zice. Italianul plantează copaci – mesteceni, sălcii, salcâmi, plopi pe care îi exportă în toată Europa. Firma se mai ocupă cu creşterea plantelor decorative şi de design al landşaftului. Acum cifra de afaceri pe care o înregistrează întreprinderea sa este de un milion de euro pe an. „Am o suprafaţă lângă Bălţi unde cresc copaci. 50 de procente din ce producem vindem aici, iar cealaltă jumătate o exportăm în Europa”.

În Pistoia, regiunea Toscana, oraşul de unde este originar Roberto, toată lumea se ocupă de cultivarea copacilor şi arbuştilor decorativi. Diferenţa este că în Pistoia, cultivarea copacilor decorativi necesită multe îngrăşăminte şi suplimente la sol. În Republica Moldova însă, spune Roberto, pământul este atât de bun încât nu necesită asemenea substanţe. De fapt, acesta este primul motiv pentru care a ales Republica Moldova pentru afacerea sa.

Moldovenii sunt nerăbdători

Omul de afaceri italian conchide că moldovenii, deşi ar putea şi ei să deschidă asemenea afaceri, nu o fac pentru că sunt nerăbdători. „Moldovenii investesc azi, iar mâine vor să aibă profit. Însă eu semăn azi şi vând peste zece ani”.

Roberto ştie să tragă foloase din orice. Este unicul om de afaceri italian care nu se plânge pe birocraţia şi corupţia din Republica Moldova. „Mulţi italieni din regiunea mea au vizitat RM pentru a studia mediul de afaceri de aici şi a deschide o afacere similară. S-au speriat de toată corupţia şi justiţia aservită. Cu atât mai bine pentru mine! Am rămas unicul. Nu am concurenţi!”, spune Roberto.

Se mimează standardele europene

Un alt om de afaceri este Antonio Chessa, se ocupă de cultivarea cerealelor pentru export. Colaborează cu multe companii din Republica Moldova care exportă cereale în Europa. Antonio Chessa se află de şapte ani în Republica Moldova. „În RM sunt probleme legate de democraţie, se mimează standardele europene cu privire la libertatea comerţului. Dacă nu se va ajunge la o libertate economică autentică, va fi foarte greu de atras investiţii. Structurile statului încurajează monopolul. Granturile sunt oferite în mod arbitrar”.

O altă problemă pe care a denunţat-o Antonio este faptul că Republica Moldova nu permite cultivarea cerealelor care nu se află în registrul de stat. „Există culturi cerealiere care se cultivă în toată lumea şi nu ştim de ce în Republica Moldova acestea sunt interzise”, conchide Antonio.

Vom avea mori eoliene?

Francesco Petrelli ne spune că a venit în Republica Moldova pentru a face un studiu de fezabilitate pentru a iniţia o afacere în domeniul energiei regenerabile. „Intenţionăm să investim în toate ramurile din acest sector: energie eoliană, solară, hidraulică. Am văzut că în Republica Moldova acest tip de energie nu este exploatată. Vrem să fim primii aici. În Italia operăm deja de douăzeci de ani”.

Cifra de afaceri a companiei pe care o reprezintă depăşeşte 15 milioane de euro pe an. Francesco nu se numără printre italienii care se sperie de obstacolele despre care s-a vorbit în prima jumătate a forumului, are intenţii serioase de a aduce primele turbine eoliene în RM şi speră că această muncă nu va fi, de fapt, o luptă cu morile de vânt. „Suntem deschişi pentru provocări. Vrem să folosim energia vântului pentru a produce energie electrică. Sper că, în cinci ani, vom instala turbine eoliene”.

Vadim VASILIU

 

http://www.jurnal.md...oliene-1151201/


Messaggio modificato da badica il 27 maggio 2013 - 08:46


#8 FrancescoMnc

FrancescoMnc

  Member


 • 97 messaggi
 • Iscritto il: 19-aprile 09

Inviato 27 maggio 2013 - 12:46

Ciao Badica ,

quel Francesco non sono io,comumque piacere di conoscerti.

Come dicevo ho un amico nel settore del tessile che produce per diversi marchi famosi , vorebbe conoscere le potenzialita moldave in questo settore .

Se ci fossero iniziative simili potremmo organizare un incontro

 

saluti

Francesco Mencarelli#9 badica

badica

  L'addetto stampa


 • 7636 messaggi
 • Iscritto il: 21-agosto 05

Inviato 27 maggio 2013 - 13:00

Ciao Badica ,

quel Francesco non sono io,comumque piacere di conoscerti.

 

:roflmao: :roflmao:  Accidenti, ed io che pensavo tu fossi quel Francesco con il quale ho parlato lungamente mercoledì sera :)

 

PS: il piacere è mio.#10 CarloP

CarloP

  Rappresentante Moldweb a Chisinau


 • 3602 messaggi
 • Iscritto il: 23-dicembre 08

Inviato 27 maggio 2013 - 14:14

:roflmao: :roflmao:  Accidenti, ed io che pensavo tu fossi quel Francesco ...

Gianni, il nostro Francesco, oltre che per altre cose, e' un grande "esperto" di tartufi ...#11 badica

badica

  L'addetto stampa


 • 7636 messaggi
 • Iscritto il: 21-agosto 05

Inviato 28 maggio 2013 - 15:43

Un po' di rassegna stampa:
 

 

 

Questa sera, nel corso del tg delle ore 19.00 su Moldova 1, andrà in onda la prima parte dello speciale dedicato al Forum

 

uno speciale che è stato registrato ieri da una troupe della Tv di Stato, guidata dalla giornalista Ludmila Barba,

 

in Ambasciata.


Messaggio modificato da badica il 28 maggio 2013 - 15:46


#12 Moldweb.eu

Moldweb.eu

  Newbie


 • 364 messaggi
 • Iscritto il: 29-luglio 05

Inviato 04 giugno 2013 - 15:43

L'intervista rilasciata dall'Ambasciatore Enrico Nunziata sul business forum organizzato il 22/05/2013 

http://www.trm.md/ro...in-30-mai-2013/