Salta al contenuto


Moldweb
Moldova Community Italia utilizza cookies. Leggi le Regole privacy per maggiori informazioni. Per rimuovere questo messaggio clicca sul pulsante qui di fianco:    Accetto l'uso dei cookies
  • Login con Facebook Login con Twitter Log In with Google      Login   
  • Registrati


  •  


Benvenuto su Moldweb

Immagine Postata Benvenuto su Moldweb. Come puoi vedere, da semplice visitatore del forum non ti è permesso interagire attivamente con la community, di sentirti parte di questo meraviglioso posto, per questo ti invitiamo a registrarti! Registrati subito o fai il login. Immagine Postata
Se poi hai un account Immagine Postata, Immagine Postata, Immagine Postatao Immagine Postata è ancora più facile! Senza registrarti, fai direttamente il login con le tue credenziali Google, Facebook, Twitter o OpenId. Ti aspettiamo online con noi, tu cosa aspetti? Immagine Postata
Guest Message by DevFuse
 

Foto
- - - - -

Republica Moldova a câştigat Premiul ONU pentru Serviciul Public


Discussione archiviata. Non è più possibile intervenire in questa discussione.
Nessuna risposta a questa discussione

#1 badica

badica

    L'addetto stampa


  • 7633 messaggi
  • Iscritto il: 21-agosto 05

Inviato 15 maggio 2013 - 10:20

premiera-republica-moldova-a-castigat-pr
Foto: cancelaria.gov.md
 

La începutul lunii mai, după două runde de concurs, Republica Moldova a fost desemnată pentru prima dată printre cei cinci câştigători ai Premiului ONU pentru Serviciul Public, ediția 2013, relatează UNIMEDIA cu referire la un comunicat al Guvernului. Trofeul reprezintă cea mai prestigioasă recunoaștere internațională pentru contribuția la dezvoltarea serviciului public și a fost oferit pentru setul de inițiative privind sporirea transparenței decizionale și majorarea gradului de participare a societății civile în acest proces, lansate și implementate de către echipa Cancelariei de Stat, în perioada 2009-2012.


Alături de Republica Moldova, care s-a clasat pe locul I în zona Europa și America de Nord, pe podiumul laureaților se vor mai afla Coreea de Sud, Brazilia și Egipt.

Lansat acum zece ani de către Departamentul pentru Afaceri Economice şi Sociale al Națiunilor Unite, concursul se adresează instituţiilor publice care au implementat proiecte inovatoare şi au identificat soluţii la provocările existente în serviciile publice naționale. Autoritățile publice din țările-membre ONU au putut candida la mai multe categorii - „Prevenirea şi combaterea corupţiei în serviciul public”; „Îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice prestate”; „Promovarea prestării serviciilor publice sensibile la dimensiunea de gen” etc.-, cele cinci premii câștigătoare fiind acordate însă în cadrul categoriei „Creşterea participării în procesul de adoptare a deciziilor prin intermediul unor mecanisme inovatoare”. Cancelaria de Stat a Republicii Moldova a reușit să învingă pentru facilitarea și promovarea participării cetățenești prin intermediul unor noi mecanisme instituționale, pentru încurajarea receptivității și transformarea administrației.

Astfel, drept argumente pentru juriu au servit cadrul normativ adoptat în domeniu, inclusiv Legea privind transparenţa în procesul decizional; crearea portalului www.particip.gov.md - un suport unic pe care ministerele şi alte autorităţi publice centrale plasează, utilizînd un modul comun, proiectele de legi sau propunerile de politici publice, iar vizitatorii îşi pot expune opinia şi veni cu sugestii; constituirea Consiliului Național pentru Participare, care a transformat în normă dialogul dintre societatea civilă și Guvern; instituționalizarea conceptelor de „analiza ex-ante” și „analiza ex-post” a impactului politicilor publice, pentru a fortifica procesul de luare a deciziilor în baza unor politici publice de calitate, elaborate profesionist.

Iurie Leancă, prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, a declarat că, în ultimii trei ani și jumătate, țara noastră a înregistrat progrese semnificative în mai multe domenii, iar competiții precum este cea desfășurată de către Organizația Națiunilor Unite oferă Guvernului o șansă în plus de a comunica societății despre rezultatele obținute, respectiv de a genera noi inițiative.

La rândul său, Victor Bodiu, secretarul general al Guvernului, a menţionat că Premiul ONU pentru Serviciul Public este un succes al întregii administrații publice a țării, dar și al fiecărui funcționar public în parte, deoarece maximizarea transparenței decizionale contribuie la modernizarea administrației publice a Republicii Moldova și la consolidarea unui sistem de stat eficient și responsabil.

Premiul ONU pentru Serviciul Public va fi înmânat la 23 iunie, ziua în care Națiunile Unite îi celebrează pe angajații din serviciile publice din toată lumea. Din anul 2012, Ziua Funcționarului Public e serbată și în Republica Moldova.

 

http://unimedia.info...blic-60719.html