Salta al contenuto


Moldweb
Moldova Community Italia utilizza cookies. Leggi le Regole privacy per maggiori informazioni. Per rimuovere questo messaggio clicca sul pulsante qui di fianco:    Accetto l'uso dei cookies
  • Login con Facebook Login con Twitter Log In with Google      Login   
  • Registrati


  •  


Benvenuto su Moldweb

Immagine Postata Benvenuto su Moldweb. Come puoi vedere, da semplice visitatore del forum non ti è permesso interagire attivamente con la community, di sentirti parte di questo meraviglioso posto, per questo ti invitiamo a registrarti! Registrati subito o fai il login. Immagine Postata
Se poi hai un account Immagine Postata, Immagine Postata, Immagine Postatao Immagine Postata è ancora più facile! Senza registrarti, fai direttamente il login con le tue credenziali Google, Facebook, Twitter o OpenId. Ti aspettiamo online con noi, tu cosa aspetti? Immagine Postata
Guest Message by DevFuse
 

Foto
- - - - -

Alte cinci sisteme de irigare au fost transmise în gestiune Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații


Discussione archiviata. Non è più possibile intervenire in questa discussione.
Nessuna risposta a questa discussione

#1 badica

badica

    L'addetto stampa


  • 7633 messaggi
  • Iscritto il: 21-agosto 05

Inviato 06 maggio 2013 - 09:41

Alte cinci sisteme de irigare Coșnița, Roșcani, Puhăceni, Jora de Jos și Grozești, ce vor fi reabilitate din fondurile Programului Compact, au fost transmise de Agenția Apele Moldovei către Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI). Agenția Apele Moldovei a semnat pe 3 mai curent cu Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) și cele cinci AUAI acordurile de transmitere cu titlul gratuit a managementului sistemelor de irigare, transmite UNIMEDIA. Acordurile au fost aprobate de ministrul mediului în exercițiu Gheorghe Șalaru.


În conformitate cu prevederile acordurilor, Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, care întrunesc producătorii agricoli din aria sistemelor de irigare, pot utiliza, exploata, întreține și administra pentru o perioadă de 30 de ani infrastructura de irigare, care include stațiile de pompare, terenurile aferente staţiilor de pompare, mijloacele fixe etc. Iar toate costurile de exploatare, întreţinere şi administrare a sistemului de irigare vor fi suportate de AUAI.

La rândul lor, AUAI se obligă să gestioneze corect sistemele de irigare și să asigure fiecărui utilizator de apă pentru irigare livrarea apei la timp, conform unui grafic aprobat şi în conformitate cu cerinţele de irigare a culturilor crescute pe terenurile care vor beneficia de apă, să evite cauzarea daunelor mediului ambiant și locuitorilor etc.

Agenția Apele Moldovei va monitoriza cât de eficient sunt administrate sistemele de irigare transmise în gestiune producătorilor agricoli și va acorda asistență AUAI pentru îmbunătățirea managementului acestor bunuri.

FPM Moldova, în calitate de instituție responsabilă de implementarea Programul Compact, va rămîne parte a acordului pînă la finele lunii august 2015, cînd se încheie Programul.

În total, de la începutul acestui an, 7 sisteme de irigare ce vor fi reabilitate în cadrul Programului Compact au fost transmise în gestiune către Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații.

UNIMEDIA precizează că reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordați grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova.

Transferul managementului sistemelor de irigare către utilizatori este o acțiune inovativă pentru sectorul de irigare din Republica Moldova și se încadrează în reformarea domeniului. Experiențe similare de gestionare a sistemelor de irigare prin intermediul asociațiilor de producători agricoli există în România, Croația, Serbia, Portugalia etc. și reprezintă o condiție a partenerilor de dezvoltare care investesc în reabilitarea sistemelor de irigare.

 

http://unimedia.info...atii-60355.html