Jump to content

Moldweb
Moldova Community Italia uses cookies. Read the Regole privacy for more info. To remove this message, please click the button to the right:    I accept the use of cookies
  • Log in with Facebook Log in with Twitter Log In with Google      Sign In   
  • Create Account

•  

Benvenuto su Moldweb

Posted Image Benvenuto su Moldweb. Come puoi vedere, da semplice visitatore del forum non ti è permesso interagire attivamente con la community, di sentirti parte di questo meraviglioso posto, per questo ti invitiamo a registrarti! Registrati subito o fai il login. Posted Image
Se poi hai un account Posted Image, Posted Image, Posted Imageo Posted Image è ancora più facile! Senza registrarti, fai direttamente il login con le tue credenziali Google, Facebook, Twitter o OpenId. Ti aspettiamo online con noi, tu cosa aspetti? Posted Image
Guest Message by DevFuse

Photo

Proiectul politicii bugetar-fiscale, aprobat în prima lectură

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 badica

badica

L'addetto stampa

• 7,637 posts

Posted 15 December 2011 - 13:20

Proiectul politicii bugetar-fiscale a fost aprobat astăzi, 15 decembrie, în prima lectură. Asta după ce a fost dezbătut pe larg în cadrul comisiei de profil și a trezit multe discuții în contradictoriu chiar și în sânul Alianței. Comuniștii au criticat dur proiectul de lege și au votat împotriva acestuia.

Fracțiunea PCRM s-a arătat indignată că în cadrul elaborării politicii fiscale nu a fost consultată populația, dar s-au luat în calcul toate indicațiile primite de la Fondul Monetar Internațional. „Prin acest proiect duceți țara la faliment, aveți curajul să vă anunțați demisia?”, a întrebat vicepreședintele Parlamentului, deputatul PCRM, Artur Reșetnicov.

„Ei nu pot să asigure creșterea economică durabilă, de aceea suma bugetară trebuie să fie măcar pe hârtie indicată, pentru acele instituții internaționale care au promis că o să-i finanțeze. Bugetul, categoric, nu va fi îndeplinit pentru că totul este desenat pe hârtie. Nu există nicio bază materială. Bugetul nu va duce la nimic înafară de colaps, criză și sărăcire a populației. De acceea, fracțiunea noastră a fost atât de activă în a critica acest proiect de lege. Noi am adus mai multe propuneri constructive, dar ele nu s-au luat în considerație”, a declarat Vladimir Voronin.

în replică, ministrul Finanțelor i-a contrazis pe comuniști. „Oare pe parcursul anilor 2001-2008, politica bugetar-fiscală a fost consultată cu societatea? Mă tem că nu, iar noi am avut un proces larg de consultări”, a subliniat Veaceslav Negruța.

Democrații au susținut proiectul de lege, însă au venit și cu câteva propuneri. „Voi prezenta o serie de propuneri ale PD cu privire la proiectul politicii bugetar-fiscale, propuneri care chiar eu le-am făcut încă în luna septembrie. Sunt propuneri fără culoare electorală. Suntem datori să implementăm măsuri care să arate că statul nu irosește bani. Noi trebuie să abordăm acest subiect cu mare responsabilitate și realism. Legea bugetar fiscală pentru 2012 trebuie să dea dovadă de realism atât pe termen scurt,cât și în persectiva evoluției viitoare. în opinia mea, ecuația câștigătoare pentru politica bugetar-fiscală este: măsuri eficiente, echitate socială, chibzuință - dezvoltare economică”, a declarat prim-vicepreședintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc.

Democratul a enumărat câteva măsuri menite să îmbunătățească politica bugetar-fiscală, anterior făcute publice de către democratul Adrian Candu. Este vorba de scutiri de impozite pentru tinerii angajați și mărirea impozitului pentru cei cu venituri mari. „„Probabil pentru mulți din dvs va fi interesant de aflat părerea mea personală vis-a-vis de această măsură, din motive ușor de intuit. Este vorba de taxarea veniturilor mari. Eu, însă, anunț această măsură și nu vreau să intru în argumentări”, a conchis acesta.

Deși PL anunța că nu va vota pentru actualul proiect de lege, din motiv că acesta n-a fost coordonat cu deputații liberali, aceștia și-au schimbat poziția. „Noi am consultat proiectul și o să-l votăm. Noi conștientizăm că fără politica bugetar-fiscală nu poate fi aprobat bugetul, fără buget nu putem merge înainte”, a precizat Mihai Ghimpu. Acesta a venit și cu unele propuneri, ca o serie de categorii sociale, din păturile defavorizate, să nu fie impozitate.

într-un final, proiectul a fost aprobat în prima lectură cu votul majorității deputaților AIE. Propunerile grupurilor parlamentare vor fi revizuite pentru lectura a doua.

UNIMEDIA precizează că liberal-democrații au declarat că alegerea președintelui țării trebuie să aibă loc doar după aprobarea politicii-fiscale și a bugetului pentru 2012. Afirmația reprezentanților PLDM a fost văzută de către liberali și democrați drept o condiționare. Amintim că deputații vor întreprinde mâine o nouă încercare de a alege șeful statului. Unicul candidat înscris în cursă, este cel al AIE, Marian Lupu.

Sursa: UNIMEDIA