Salta al contenuto

Moldweb

Benvenuto nella Moldova Community Italia

Immagine Postata Benvenuto nella Moldova Community Italia. Come puoi vedere, da semplice visitatore del forum non ti è permesso interagire attivamente con la community, di sentirti parte di questo meraviglioso posto, per questo ti invitiamo a registrarti! Registrati subito o fai il login Immagine Postata
Se poi hai un account Immagine Postata o Immagine Postata è ancora più facile! Senza registrarti, fai direttamente il login con le tue credenziali Facebook o OpenId. Ti aspettiamo online con noi, tu cosa aspetti? Immagine Postata
Guest Message by DevFuse
- - - - -

Luna de miere cu Uniunea Europeană s-a terminat

• Please log in to reply
2 risposte a questa discussione

#1 Rick

Rick

Advanced Member

• Top Member
  • PuntoPuntoPunto
  • 12684 Messaggi:

Inviato 02 novembre 2011 - 19:09

Immagine Postata
02.11.2011
Vasile Botnaru
Ion Sturza: „Ei deja nu mai văd în Moldova şi în guvernarea de la Chişinău un partener care este demn de încredere."

Fostul premier Ion Sturza avertizează că societatea moldovenească s-ar putea „descompune” dacă nu se fac reforme de urgenţă în domenii cheie cum sunt justiţia sau învăţământul. Cu Ion Sturza a stat de vorbă Vasile Botnaru.

Ion Sturza în dialog cu Vasile Botnaru
  • Descarcă

Europa Liberă: Câtă răbdare mai are, sau mai poate avea Europa, cea care prin mesagerul de la Chişinău a spus că luna de miere se cam termină?

Ion Sturza
: „Eu pot să vă confirm Dumneavoastră că luna de miere s-a terminat. Am avut mai multe discuţii cu ambasadorii de la Chişinău, dar şi cu diplomaţii străini şi cu unele oficialităţi din ţările europene, inclusiv cu cei care au fost avocaţii noştri în această perioadă. Luna de miere s-a încheiat şi ei deja nu mai văd în Republica Moldova şi în guvernarea de la Chişinău un partener care este demn de încredere şi care ar putea să înceapă odată promisele reforme. Lucru care este profund regretabil. Este o descurajare şi în acelaşi timp este şi o profundă dezamăgire faţă de unii lideri de la Chişinău, care au fost exponenţii acestor aşteptări nelivrate, din păcate.”

Europa Liberă: Şi fără luminiţa asta în capătul tunelului mai are şanse integrarea europeană a Republicii Moldova?

Ion Sturza:
„Ea nu avea nici o şansă chiar şi cu această luminiţă, pentru că nu trebuie să confundăm un program de PR al unui guvern sau al unui Minister de Externe cu o realitate. Pentru noi era mai importantă nu numai finalitatea acestui proces, ci procesul în sine de modernizare a ţării conform standardelor Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Dar asta înseamnă, până la urmă întoarcerea oiştii spre Răsărit? Merge după asta Moldova spre Putin?

Ion Sturza:
„Nu cred, deşi noi avem o pietate şi o dragoste nesăbuită faţă de tot ce vine din Răsărit. Considerăm că de acolo nu numai gazul ne vine, dar şi alte surse necesare pentru o viaţă decentă şi e un exemplu demn de urmat, ceea ce e profund greşit. Frustrările noastre şi complexele noastre istorice trebuie odată depăşite, măcar din simplul motiv că nici cei din Est nu ne mai doresc să ne vadă la infinit umiliţi în faţa lor. Oricum, vectorul nostru este european, indiferent de cine se va perinda la conducerea Republicii Moldova din simplul motiv că cetăţenii sunt spre Europa Orientaţi.”

Europa Liberă: Dar Rusia nu este de acord cu asta. Ea nutreşte speranţa să aducă Moldova în spaţiul estic. Nu?

Ion Sturza:
„Datorită unor politici mai specifice, imperiale, un pic arogante, bazate pe preţurile la gaz şi petrol înalte din anii 2000, care au dus ca în jurul Rusiei să se creeze un ring al duşmanilor, nu al prietenilor. Ar fi vrut să facă un ring sau un cerc al prietenilor, de facto, de aceea şi se impune această uniune vamală, zonă de liber schimb şi de alt gen, dar care de fapt face în stilul tradiţional rusesc - de a impune, nu de a negocia şi de a ajunge la un consens.”

Europa Liberă: A propos, de prieteni - cine sunt susţinătorii, sau promotorii acestor interese în Chişinău? în apa asta tulbure politică, ce mize are Rusia?

Ion Sturza:
„Mizele Rusiei sunt bineînţeles că diverse. Nu există doar o singură persoană, sau un singur partid. Alta e că, cu mici excepţii, toţi liderii politici de la Chişinău au servit serviciile sale Moscovei. Mai avansat bineînţeles că este Igor Dodon, care este exponentul direct al intereselor ruseşti în Republica Moldova şi care are o susţinere şi se consideră un politician de perspectivă, şi care are mandatul deplin, inclusiv în a reconfigura Partidul Comuniştilor, de a construi noi partide. Are susţinerea financiară şi morală din zona respectivă, fiind astăzi cred că unul din cei mai bogaţi politicieni în sensul fondurilor pe care le are la dispoziţie. Şi nu numai fonduri, dar şi business-uri. Mai recent au fost anunţate câteva companii la Chişinău cu origine şi provenienţă rusă, care tot cred că sunt în serviciul acestui politician. Avem de afacere nu cu Igor Dodon, avem de afacere cu fenomenul Dodon, care este cu mult mai complex. Deşi nu trebuie să ne detaşăm de personalitatea domnului Dodon, să menţionăm că este o persoană extrem de ambiţioasă, cu mult mai ambiţioasă decât capacităţile sale, cred că, profesionale sau morale, pe care el poate să le livreze. Dar nu numai la Dodon se limitează lista celor, pe care mizează, eu ştiu, anumite cercuri la Moscova. Sunt şi alţii, practic toţi, fără excepţii.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, să vă întreb ca pe un fost prim-ministru: mai periculos decât cazanul nerăbdării europene s-ar putea să fie cazanul nerăbdării interne. Populaţia pauperizată, după două-trei luni de facturare, s-ar putea să dea mari bătăi de cap guvernanţilor. Va exploda mămăliga? Sau nu?

Ion Sturza
: „Nu, nu, nu. Moldovenii au o mare capacitate de plasticitate şi au demonstrat-o pe parcursul timpului. Sunt tinerii, care prin intermediul reţelelor de socializare, de comunicare neformală pot să creeze o anumită formă de tensiune, dar vreau să vă spun cu certitudine, eu sunt în contact permanent cu ei, deci, ei sunt atât de decepţionaţi, atât de deziluzionaţi, că nu cred eu că cineva va mai fi capabil să vină, eu ştiu, în piaţă să ceară ceva, sau să facă nişte mişcări de protest. Nu. Cea mai frecventă întrebare care mi-o dau tinerii aceştia activi, care de fapt au făcut revoluţia din aprilie - cum ar putea să plece din ţară. Deci, aici guvernanţii chiar trebuie să fie absolut liniştiţi. în rest oamenii de rând au această plasticitate. Deşi politicienii încearcă în continuare să-i buimăcească cu tot felul de teorii, valori şi aşa mai departe. Ei au nevoie de nişte lucruri absolut simple - să aibă acces la medicină, cât de cât, la învăţământ, să fie protejaţi de lege, ş.a.m.d. Deci, nu cred că populaţia Republicii Moldova va fi capabilă de a merge la proteste sociale sau de alt gen.”

Europa Liberă: Şi atunci cu ce vor veni politicienii în faţa lor la eventualele anticipate?

Ion Sturza:
„Nici n-au plecat. Sunt în campanie electorală permanentă, ştiţi. Fiecare s-a poziţionat într-un fel sau altul în campania electorală, pentru că preşedintele bineînţeles că nu va fi ales în 18 noiembrie şi nici mai târziu. Nu există, cred eu, nici un consens, nici o platformă care ar uni partidele, forţele politice în Republica Moldova. S-a ratat timpul sau ocazia de a profita de această necesitate de a alege preşedintele pentru a începe nişte discuţii publice asupra necesităţii reformelor constituţionale sau de alt gen. Totul s-a limitat la cine va lua puterea. Păi, cred că Partidul Comuniştilor îşi doreşte puterea integral, sau alegeri anticipate. Puterea integral cred că ceilalţi nu sunt gata să le o ofere Partidului Comuniştilor, atunci alegerile sunt iminente. Da? Cu ce vor veni? Partidele de la guvernare au o listă scurtă, prea scurtă de realizări şi atunci riscă să fie destul de brutal taxate. Pe de altă parte noi avem Partidul Comuniştilor care, în persoana domnului Voronin, duce situaţia la un absurd total. Pentru mine este evident că dumnealui, la multe alte calităţi, are şi calitatea de un regizor al teatrului absurdului  şi s-a văzut atunci când l-au ridicat în prezidium pe Reşetnicov, sau când s-a pus în discuţii Pulbere în calitate de preşedinte. Ca să demonstrezi cât sunt de mici oponenţii, trebuie să-i implici în tot felul de jocuri din astea. Şi totuşi, eu n-aş subestima importanţa alegerilor în viitor, sau n-aş prognoza un rezultat zdrobitor dintr-o parte sau alta din simplul motiv că din păcate societatea moldovenească este profund divizată pe criterii etnice în două părţi şi atunci ai noştri vor vota cu ai noştri, asta va fi. Şi nu se va schimba din păcate peisajul sau nu se va schimba dramatic raportul de forţe după alegerile care ne aşteaptă.”

Europa Liberă: Poate spre binele nostru, că în sfârşit se vor înţelege.

Ion Sturza:
„înţelegerea e grea, imposibilă atunci când s-a mizat din toate părţile doar pe intimidarea oponentului, doar prin compromiterea lui, doar prin crearea unui sistem de disconfort permanent. Nimeni nu a încercat să consolideze, nimeni n-a încercat să dialogheze, nimeni nu a încercat să facă lucrurile care sunt absolut necesare atunci când vorbim despre un guvern de coaliţie.”

Europa Liberă: Nici măcar foştii Dumneavoastră colegi de partid, democraţii? Nu sunt în stare să facă asta?

Ion Sturza:
„O parte din ei sunt capabili, numai că şi ei au nimerit sub roata asta a presiunii din partea unui aliat mai mare, având şi ei ambiţiile pe măsură şi dorind să se ia în consideraţie interesele lor nu numai politice şi economice. Şi au acceptat această formă de dialog sub presiune.”*

#2 badica

badica

Advanced Member

• Socio InMoldova
  • PuntoPuntoPunto
  • 4418 Messaggi:
  • Nazione:

Inviato 07 novembre 2011 - 09:21

Visualizza MessaggiRick, il 02 novembre 2011 - 19:09, ha scritto:

Leancă: Luna de miere cu UE nu a luat sfârşit!

Succesul reformelor este de o importanţă vitală

Europa Liberă: Tot mai multe voci se fac auzite care spun că luna de miere între Uniunea Europeană și Republica Moldova s-a terminat. Domnule Leancă, aceasta ar însemna de a nu mai fi încrezători de ceea ce și-a propus Republica Moldova?

Iurie Leancă: ,,Dacă e să vorbim în termeni metaforici, orice relaţie de familie are mai multe faze. Prima perioadă de miere trece într-un concubinaj matur, bazat pe anumite interese reciproce și bazat pe interesul comun de a asigura un progres, de a asigura stabilitate în relații. Să nu uităm încă o dată 2009 septembrie, atunci când s-a schimbat guvernarea, relația cu Uniunea Europeană era suspendată. Deci, era firesc după ce s-a schimbat puterea au venit alți politicieni, cu alte demersuri, cu altă retorică, dar și cu altă deschidere și interes de a promova aceste reforme și de a ne face să arătăm mult mai mult a europeni, nu doar în virtutea istoriei și antropologiei, dar și în virtutea gândirii noastre și în virtutea unor acțiuni. Deci, bineînțeles că a fost această perioadă romantică.”

Europa Liberă: Bine, dar Bruxelles-ul a insistat foarte mult ca Moldova să promoveze reformele și aceste reforme să aibă și impact.

Iurie Leancă: ,,Valentina, în primul rând dintotdeauna am spus-o cu toţi aici la Chișinău, cei din guvernare, că aceste reforme le promovăm în interesul cetățeanului din Republica Moldova și în restul Republicii Moldova ca atare. Doi: nimeni nu este mai interesat decât noi în promovarea și succesul acestor reforme. Trei: noi nu ascundem că există probleme, nu facem din asta un fel de politică a struțului. Am vorbit că există probleme în reforma justiției. Am vorbit că există probleme în reforma altor instituții de forță, că economia încă nu este demonopolizată și încă există tot felul de interese meschine și care ne creează probleme. Am vorbit că există probleme la nivel de instituţii pentru a atrage investiții mai multe și a crea locuri de muncă. Deci, nu ascundem acest lucru, și din discuțiile mele cu Uniunea Europeană, în primul rând, partenerii noștri apreciază această înțelegere unde există probleme, și apreciază interesul nostru de a merge înainte. Astfel încât atunci când văd tot, unele voci, aici la Chișinău că îţi asumă rolul de a vorbi în numele Uniunii Europene, în primul rând i-aș atenționa să nu facă acest lucru, pentru că Uniunea Europeană vorbește cu noi direct. Avem un dialog fără precedent. Cunoaștem exact ce spun partenerii noștri europeni. Știm atunci când sunt și ei, au anumite dezamăgiri, pe care le avem și noi. Discuţiile pe care le-am avut și zilele aceste cu funcționari sus-puși europenii arată că vorbim același limbaj, avem aceleași interese și ne mișcăm exact pe același traseu. Deci, și încă o dată, dacă există dezamăgiri în primul rând sunt aici la noi. Ne-am fi dorit, și acum dacă mă-ntrebați dacă mă gândeam acum doi ani dacă ne vom confunda cu atâtea probleme, am să vă spun foarte sincer, speram atunci că vom reuși mai repede să parcurgem această cale. Dar încă o dată, Uniunea Europeană consideră în continuare că Republica  Moldova este unica șansă de succes în acest spațiu deocamdată. Din păcate, în virtutea evoluțiilor ș.a.m.d. din alte ţări există în continuare marea deschidere și marele interes de a ne sprijini pe noi. Iată, de exemplu, am discutat despre reacția la strategia privind reforma justiției care a fost adoptată în primă lectură din Parlament, o reacție foarte pozitivă din partea partenerilor noștri. Iată că ei sunt gata să ne sprijine cu resurse financiare pentru a asigura o justiție echitabilă. Deci, cei care își asumă nu știu de ce rolul de a vorbi așa, puțin cam profetic, în numele Uniunii Europene aș vrea să fie ceva mai prudenți și să vorbească cu titlu personal și mai puțin în numele Comisiei Europene sau a Parlamentului European sau Uniunii Europene în ansamblu.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, dar aceleași voci sugerează și o altă ipoteză: că Republica Moldova, fiind neputincioasă în a promova reformele, își schimbă orientarea de la Vest către Est.

Iurie Leancă: ,,Chiar este o premieră să aud astfel de voci. Ceea ce am spus acum doi ani, o spun astăzi, acum, o spun cu maximă responsabilitate, și cred că vorbesc în numele Guvernului - obiectivul nostru nu s-a schimbat, și nu se va schimba. Ne vom mișca și în continuare, dar poate cu mai multă dârzenie și cu mai multă intensitate pe calea europenizării și modernizării Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Atunci de ce aţi semnat acest acord de liber schimb în cadrul CSI?

Iurie Leancă: ,,Dar nu știu de ce lumea, sau unii se arată surprinși. Aceste negocieri s-au purtat pe o perioadă destul de îndelungată. înlocuiește doar un sistem existent, nu contravine nici angajamentelor actuale ale Republicii Moldova în raport cu Uniunea Europeană și nici angajamentelor pe care urmează să le luăm în urmarea negocierilor, și sper eu a finalizării nu într-o perspectivă îndelungată a zonei de liber-schimb cu Uniunea Europeană. în momentul când, iarăși acum ipotetic să vorbim, vom intra în uniunea vamală a Uniunea Europeană atunci, eventual, va trebui să revedem anumite angajamente. Dar astăzi nu există pe de o parte nici o contradicție. Doi: această zonă de liber schimb este absolut necesară pentru a putea să ne menținem pe piețele din Est, piețe extrem de importante pentru noi și pentru a putea să ne extindem această prezență acolo.”

Europa Liberă: Unii își pun întrebarea: care va fi costul pe care-l va plăti Republica Moldova din moment ce Moscova se arată atât de disponibilă să importe produsele din Republica Moldova, să cedeze la tarifele pentru importul de gaze naturale și multe, multe altele?

Iurie Leancă: Dincolo de relațiile din cadrul de ansamblu care există între noi și o altă țară, în acest caz e vorba de Federația Rusă, avem noi interese, au și ei interese. Interesul nostru, bineînțeles, este să, pe de o parte, să putem să exportăm pe o piață mare, în creștere, capacitatea de cumpărare, și pe de alta să cumpărăm produsele de acolo care sunt absolut necesare, cu un preț cât mai rezonabil, și astfel încât acest interes este unul bilateral, unul mutual, și este foarte important să găsim acest echilibru.”

Europa Liberă: Deci, politic Moldova nu trebuie să plătească nimic?

Iurie Leancă: ,,Politic este că avem o relație mai bună, una bazată pe mai multă deschidere, și una, care sper eu, să ne permită să diminuăm diferențele noastre în abordări și pe subiectele care mai sunt încă problematice în relațiile noastre.

Europa Liberă: Cum ar fi, de exemplu, Transnistria. De ce nu se arată Moscova atât de deschisă în soluționarea crizei transnistrene?

Iurie Leancă: Eu văd schimbări spre bine în atitudinea Moscovei. Chiar și faptul că la Moscova s-a luat decizia de a relua negocierile în formatul 5+2 arată această schimbare spre bine. Deci, Moscova, în primul rând, vede că există parteneri aici serioşi și responsabili la Chișinău. Iar argumentele aduse de noi sunt pe potrivă de a elimina anumite îndoieli, dar este un proces, o cale pe care urmează s-o parcurgem. Și sunt moderat optimist că vom reuși să avansăm.”

Europa Liberă: Subiectul ăsta va figura și pe agenda întrevederii pe care o veți avea la Chișinău cu omologul Dumneavoastră rus, domnul Lavrov, care este așteptat în a doua decadă a lunii noiembrie. Să ne referim strict la criza transnistreană, ce pot face acum demnitarii de la Moscova?

Iurie Leancă: ,,în primul rând avem acest format. M-am întâlnit cu mediatorii din acest proces care se numește 3+2, adică fără Chișinău și fără transnistreni, dar este un instrument foarte eficient care permite partenerilor și mediatorilor în ansamblu să elaboreze poziții comune. Acest lucru este doar benefic pentru Republica Moldova. Nu uitați că în ultimele luni am avut o comunicare foarte eficientă cu toți mediatorii luați aparte, și cu ucrainenii, și cu rușii, și cu americanii, dar și cu Uniunea Europeană, astfel încât o astfel de abordare în cadrul doar a mediatorilor este foarte benefică. Dar vizita la care v-ați referit, vizita ministrului Lavrov este foarte importantă. Fiindcă ne va permite să trecem în revistă tot ansamblul și relațiile moldo-ruse sunt bogate ca substanță, ca subiecte care există pe agendă. Cred că va fi o vizită foarte importantă. Bineînțeles că vom discuta și problematica transnistreană. Bineînțeles că ne vom referi și la prezența a ceea ce a mai rămas din fosta armata a 14-a, prezența căreia nu are nici un sens pe teritoriul Republicii Moldova. Dar vizita se va derula și în contextul celor 10 ani din momentul în care a fost semnat tratatul de bază, un tratat bun, în care s-au stabilit anumite principii, inclusiv de altfel, pe subiectul combaterii separatismului - un fenomen extrem de periculos care periclitează în ansamblu, nu doar situația din Republica Moldova, dar și e capabil să strieze elemente de destabilizare și în altă parte a lumii. Deci, acest principiu de conjugare a eforturilor în combaterea acestui fenomen este reflectat plenar în acest tratat. Deci, încă o dată, vizita ministrului vine să marcheze într-un fel această aniversare și să discutăm, bineînțeles, despre perspective.”

Europa Liberă: Cum s-ar explica faptul că exact atunci când Chișinăul a început, a încercat să pună miză pe Igor Smirnov, Moscova se întoarce la 180 de grade și spune că nu se mai bucură Smirnov de sprijinul Kremlinului?

Iurie Leancă: Valentina, nu cred că ați formulat foarte corect întrebarea. Chișinăul nu a pus miză pe Smirnov, Chișinăul a pus miză pe necesitatea angajării administrației de la Tiraspol a comunității de oameni de afaceri, a oamenilor simpli, a societății încă foarte fragile prin ONG-urile care există acolo, astfel încât să putem aborda probleme mici, dar care creează tot felul de nervozități și piedici în circulația oamenilor, mărfurilor ș.a.m.d. Dar care vor permite totodată să ne axăm și pe problema-cheie, care este statutul regiunii în cadrul republicii suverane și integre Republica Moldova. Deci, astfel încât Igor Smirnov fiind astăzi lider al auto-proclamatei republici este cel cu care trebuie să discutăm. Nu avem aici de ales.”

http://www.europalib...e/24383022.html

#3 Rick

Rick

Advanced Member

• Top Member
  • PuntoPuntoPunto
  • 12684 Messaggi:

Inviato 21 novembre 2011 - 03:50

EU starting to lose patience with Moldova deadlock

By Valentina Pop - EUobserver
BRUSSELS - Moldova needs to elect its president as soon as possible and end a two-year long political deadlock, the EU envoy in Chisinau said Wednesday (16 November), with the parliamentary procedures for the election of the president delayed by another month.
"Unfortunately, there was no candidate for the presidential elections on 18 November. I hope such a candidature will be found and the president elected as soon as possible. It would be much better for Moldova to elect a president than to hold another round of early elections," EU ambassador Dirk Schuebel told Moldovan media in Chisinau.
In Brussels, diplomats concede that the EU's patience is starting to wear thin as the squabbling parties forming the Alliance for European Integration led by Prime Minister Vlad Filat are unable to come to a compromise with a group of defectors from the Communist opposition that are needed to secure the key two votes for the parliamentary majority required to elect the president.
If the parliament fails to gather the necessary majority two times in a row for the election of the president, fresh general elections will be called. This already happened last year and nobody in the ruling coalition wants to go down that path, as Communists are inching upward in the polls - just five percent behind the Alliance.

The king-maker of the Alliance and desired candidate for the presidency is Marian Lupu, an older defector from the Communist Party and leader of the splinter Democratic Party. But the newest Communists-turned-Democrats say they will not give their vote to anyone but Zinaida Greceanii, the former Communist Prime Minister who was in charge when a crackdown on protesters took place, in April 2009.
That is a no-go for the alliance's staunchest democracy defenders, such as Mihai Ghimpu, leader of the Liberal Party, one of the three parties within the ruling coalition. In his view, accepting the Greceanii compromise would be a betrayal of the April 2009 victims beaten and killed at the orders of the Communist regime. It was thanks to those protests that Filat's pro-EU alliance was swept into power and Moldova became a beacon of light in the EU's eastern neighbourhood, with Ukraine sliding back to pro-Russian autocracy and Belarus under a dictatorship.
But in Brussels, the Greceanii compromise is not so unpalatable. An informal meeting on Monday of foreign ministers from Moldova, Romania, Hungary, Bulgaria, the Czech Republic and Estonia, along with the EU enlargement commissioner and other top diplomats put some more pressure on Filat's team to iron out a compromise.
And just last week, EU ambassador Schuebel told the Moldovan press that "Zinaida Greceanii would be a good candidate," reminding that "the EU had a good experience of co-operation with her when she was prime minister."
The Polish EU presidency also signalled that the pro-EU track is more important than political squabbles. "Poland will continue to support a pro-EU course in Moldova. I have conducted very intense diplomacy with Chisinau and we'll continue to help, irrespective of the coalition," foreign minister Radek Sikorski said on Monday.

Messaggio modificato da Rick il 21 novembre 2011 - 03:51

0 utenti stanno leggendo questa discussione

0 utenti, 0 ospiti, 0 utenti anonimi

Questa discussione è stata letta da 18 utenti.