Moldovenii din Italia ar putea uita, foarte curand, gustul muraturilor de acasa sau a vinului, pregatit de tata. Si asta pentru ca, incepand din 1 martie, transportarea coletelor spre si dinspre Italia ar putea fi interzisa.
Cel putin asta spun soferii de curse lungi, care au fost informati neoficial, deocamdata, ca in primavara ar trebui sa-si puna lacat pe asa-zisa afacere cu colete. Si asta dupa scandalul “spaga in vami”, care s-a declansat in tara vecina.
Dupa ce aproape 200 de politisti de frontiera si lucratori vamali au fost arestati pentru fapte de coruptie, autoritatile romane au inceput sa faca prapad la granite. Au inasprit controalele intr-atat incat moldovenilor le tremura carnea de pe ei cand stiu ca au de trecut prin vamile vecinilor.
Inspectorii nu mai fac niciun fel de concesie, pentru ca sunt supravegheati de echipe de supracontrol, spun soferii moldoveni.
“Drept urmare si noi am inceput sa selectam foarte atent ce luam in colete si ce intoarcem inapoi. Miercurea aceasta, de exemplu, am intors inapoi carnea congelata trimisa de acasa, vinul, tigarile pentru ca nu ne mai permit. Acum se da voie doar cu o sticla de bautura. Din martie nu stim daca vom mai putea transporta”, a spus, pentru portalul nostru de stiri, un sofer de pe ruta Chisinau-Ferrara-Coparo.
Si soferii de pe ruta Leova–Torino sunt mult mai atenti acum ce primesc in pachetele pe care le duc celor din Italia.
“Acum nu avem dreptul sa luam bautura. Se permite pana la 3 litri de vin, doar daca in transport se afla si persoana careia ii apartine bautura. Este destul de complicat, ne verifica la sange. Saptamana trecuta am stat 14 ore in vama. Un camion cu pachete din Moldova a fost sechestrat. Ne tot spun ca din 1 martie romanii vor aduce nemti si austrieci la vami ca sa impiedice contrabanda si mituirea de la granita. De asta si s-a intensificat controlul”, a declarat conducatorul de pe ruta.
Vor fi sau nu suplinite granitele romane cu echipe straine de supracontrol ramane de vazut. Desi presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania nu va apela la vamesi straini, apreciind ca ar fi o lovitura in orgoliul romanilor.
"Cred ca ar fi cel mai umilitor lucru sa chemam vamesi din alta parte. Noi ne vom proteja frontiera cu romani. Sigur, a fost nevoie de aceasta operatiune, vor continua operatiuni, nu-i nimic static", a declarat seful statului roman.
Basescu a mai spus ca bulgarii nu au adus vamesi straini. Au cerut, dar nu li s-au dat.
La inceputul lunii februarie, aproape 200 de vamesi si politisti romani de frontiera au fost retinuti pentru luare de mita. Este vorba de angajati de la vamilie Moravita, Deta, Foeni, Naidas.
http://www.stireazil...tele-la-Italia-
Benvenuto su Moldweb
Benvenuto su Moldweb. Come puoi vedere, da semplice visitatore del forum non ti è permesso interagire attivamente con la community, di sentirti parte di questo meraviglioso posto, per questo ti invitiamo a registrarti! Registrati subito o fai il login. ![]() Se poi hai un account , , o è ancora più facile! Senza registrarti, fai direttamente il login con le tue credenziali Google, Facebook, Twitter o OpenId. Ti aspettiamo online con noi, tu cosa aspetti? ![]() |
Guest Message by DevFuse
Gata cu coletele “la Italia”!
Started By
badica
, 19 Feb 2011 10:32
No replies to this topic