Moldova a obținut prima medalie din istoria țării la Jocurile Olimpice de Tineret.Tânăra sportivă, Iulia Leorda, în vârstă de 16 ani, a luat locul doi în proba de lupte libere, categoria 46 de kg. Ea a cedat medalia de aur japonezei Yu Miyahara. Pentru argintul, adus acasă, Iulia va primi din partea statului 10 mii de euro.
Pentru a obține locul doi, Leorda le-a învins pe rând pe tunisianca Ikram Gannouni cu 4-0, pe germanca Laura Mertens cu 3-0 şi pe australianca Carissa Holland tot cu 3-0. În finală, Leorda a vut drept adversară pe japoneza Yu Miyahara, căreia i-a cedat cu 3-1.
Iulia Leorda este campionă naţională în categoria de 40 kg. În anul 2009 a cucerit 5 medalii de aur la competiţiile internaţionale.
UNIMEDIA precizează că la propunerea Ministerului Tineretului și Sportului, Guvernul Republicii Moldova va oferi sportivilor 15 mii euro pentru medalia de aur, 10 mii - pentru cea de argint și 5 mii euro pentru medalia de bronz. JOT 2010 se află la prima ediție. Moldova este reprezentată de 11 tineri, care vor evolua la 9 probe sportive.
Benvenuto su Moldweb
Benvenuto su Moldweb. Come puoi vedere, da semplice visitatore del forum non ti è permesso interagire attivamente con la community, di sentirti parte di questo meraviglioso posto, per questo ti invitiamo a registrarti! Registrati subito o fai il login. ![]() Se poi hai un account , , o è ancora più facile! Senza registrarti, fai direttamente il login con le tue credenziali Google, Facebook, Twitter o OpenId. Ti aspettiamo online con noi, tu cosa aspetti? ![]() |
Guest Message by DevFuse
Moldova a obținut prima medalie din istoria țării la Jocurile Olimpice de Tineret
Started By
badica
, 16 Aug 2010 15:09
2 replies to this topic
Posted 16 August 2010 - 15:09
Posted 17 August 2010 - 12:52
bravo, Iulia!!!
Posted 30 August 2010 - 13:25

Echipa de juniori a Republicii Moldova, care a participat la Jocurile Olimpice de Tineret din Singapore, s-a intors invingatoare acasa. Sportivii si antrenorii care au inregistrat cele mai bune rezultate au primit, astazi, diplome si premii banesti din partea Guvernului.
Distinctiile au fost inmanate de premierul Vlad Filat. Sportivii care au urcat pe podiumul olimpic, precum si antrenorii lor, au primit cele mai mari sume si diploma de gradul I a Guvernului “pentru munca rodnica si rezultate remarcabile in formarea sportivilor de performanta, precum si pentru succesele obtinute in promovarea imaginii Republicii Moldova”.
Astfel, atleta Iulia Leorda, care a obtinut locul II la lupte feminine, si antrenorul Petru Chiperi au primit cate 15 mii de Euro. Pugilistul Daniil Svaresciuc, care a obtinut medalia de bronz, si antrenorul Veaceslav Semac au luat cate 10 mii de Euro.
Diploma de gradul II si cate o mie de Euro au revenit sportivilor Doina Cravcenco – atleta; Alexandru Gancenco – antrenor; Olga Bliznet - atleta, tenis de masa, Valeriu Grosul - antrenor emerit; Alexandra Mirca – atleta; Irina Cecanova – antrenor, Alexandru Tiganu– atlet, canoe; Vadim Salcutan – antrenor, Vladislav Arventii - atlet, taekwondo, Vladislav Mazur – antrenor.
De asemenea, o diploma de gradul intai i-a fost conferita sefului misiunii, Cristina Vasilianov, maestru in sport de clasa internationala, campioana europeana la scrima.
“Am fost o adevarata echipa la Singapore. Impreuna am scandat 'Moldova!', impreuna am fluturat tricolorul, ne-am sustinut reciproc si rezultatul obtinut este unul comun”, a spus Vasilianov.
“Ne-am intors acasa o echipa si mai unita. Cred ca acesta este nucleul urmatoarei selectionate olimpice”, a adaugat medicul echipei olimpice de tineret, Alexandru Buza, care a primit o mentiune speciala.
Prim-ministrul i-a felicitat pe tinerii sportivi cu rezultatele obtinute la Olimpiada, precizind ca acestea sunt succesele noastre ale tuturor.
“Imi amintesc intalnirea pe care am avut-o inainte de plecarea voastra in Singapore. Atunci, cu totii eram optimisti si iata ca acest optimism se regaseste in rezultate concrete. Este un bun inceput, care trebuie valorificat in continuare”, a mentionat premierul.
Vlad Filat a spus ca premiile oferite sunt doar un mic semn de recunostinta pentru ceea ce au realizat tinerii sportivi, datoria statului fiind mult mai mare.
Presedintele Comitetului National Olimpic, Nicolae Juravschi, a mentionat ca tinerii sportivi, care au reprezentat tara la Jocurile Olimpice de Tineret, sint adevarati eroi ai neamului, si le-a multumit pentru rezultatele frumoase. De asemenea, el a multumit Guvernului, precizand ca este pentru prima data cand sportivii beneficiaza de atentie la un nivel atat de inalt.
Totodata, Juravschi a pledat pentru instituirea unui fond special de sustinere a sportivilor, mentionand ca ei sunt acei care creeaza o parte din imaginea tarii peste hotare.
Presedintele Federatiei de tenis de masa, Iacov Tihman, a comunicat ca recent alti doi tineri sportivi din Moldova, care practica tenisul de masa, s-au invrednicit de inalte mentiuni la campionatul european.