Posted 12 May 2010 - 14:16
Liderii AIE au păreri diferite despre sondajul efectuat de IMAS
Liderii AIE au păreri diferite despre sondajul efectuat de Institutul de Marketing şi Sondaje /IMAS/, însă recunosc că acesta reflectă oarecum preferinţele alegătorilor, informează MOLDRES.
Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, a afirmat că nu ştie dacă acest sondaj corespunde sau nu adevărului. "Am venit în lupta politică nu pentru cifrele din sondaje şi nu mă interesează funcţiile pe care le am. Eu am un obiectiv pe care noi, cei din AIE, ni l-am asumat. Eu ştiu că sondajele întodeauna sînt făcute pentru a manipula opinia publică, cel mai bun sondaj este votul cetăţeanului în ziua alegerilor", a spus Ghimpu.
Cu neîncredere a comentat datele sondajului şi liderul AMN, Serafim Urechean. Dînsul a precizat că nu crede în veridicitatea sondajelor. "Ele niciodată nu au elucidat situaţia reală. "Sondajele înainte de alegerile din aprilie cotau AMN cu -300%, iar la scrutinul din 29 iulie 2009 cu -200%, calcule ce nu s-au adeverit. Aceste sondaje sînt, de obicei, făcute la comanda unor formaţiuni politice şi noi ştim care ne este valoarea", a adăugat Urechean.
În schimb, liderul facţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat, Mihai Godea, şi preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, s-au arătat încrezători în datele sondajului, precizînd că ele reflectă oarecum realitatea politică.
"Sondajele reflectă o anumită imagine a situaţiei politice într-o atare perioadă. Ele arată anumite tendinţe ale societăţii, deşi asupra cifrelor prezentate se mai poate discuta. Din cîte am văzut, AIE îşi menţine electoratul, chiar dacă cifrele arată că există tendinţe de migrare de la o componentă a AIE la alta", a spus Godea.
Potrivit preşedintelui de onoare al PD, Dumitru Diacov, în principiu, datele prezentate în sondaj reflectă realitatea, însă tot ceea ce ţine de cifre, diferă de la o perioadă la alta. "Este neplăcut însă faptul că a crescut numărul indecişilor, dar, totodată, datele arată o cifră constantă a preferinţelor alegătorilor. Vor fi şi alte sondaje care vor prezenta alte date, însă important este doar votul alegătorilor", a adăugat Diacov.
Şi liderul opoziţiei parlamentare, Vladimir Voronin, s-a arătat sceptic faţă de datele anunţate, precizînd că el nu a crezut niciodată în sondaje.
Potrivit sondajului de opinie realizat, în perioada 15 aprilie - 3 mai curent, de către Institutul de Marketing şi Sondaje /IMAS/, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, Legislativul ar fi format din patru partide politice. Astfel, din cei 64,5% de cetăţeni care au declarat că vor participa la scrutin, 43,4% vor vota pentru PCRM, 25,5% pentru PLDM, 13,4% - cu PD şi 7,6% cu PL. AMN ar rămîne sub pragul electoral, cu 3,2%, transmite MOLDPRES.